Ejder meyvesi Pitaya ihracında hedef Avrupa ve Rusya

Ejder meyvesi Pitaya ihracında hedef Avrupa ve Rusya

ABONE OL
00:00 - 23/09/2020 00:00
Ejder meyvesi Pitaya ihracında hedef Avrupa ve Rusya
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best
ha-ber.com/Fikri Cinokur/Antalya

Alternatif ürün çeşitliliğini artırmaya ve yeni ihracat pazarları bulmak için üretimi geliştirilen ejder meyvesi olarak tanınan pitaya meyvesinde Avrupa ülkeleri ve Rusya hedef pazar seçildi.

Manavgat Ticaret ve Sanayi Odası (MATSO) tarafından hazırlanan ve tarımsal üretimde ürün çeşitliğini artırmak, yatırımcıyı, üreticiyi teşvik etmek için Ejder Meyvesi (Pitaya) Yetiştiriciliği Raporu hazırlandı.

Raporu tanıtan MATSO Başkanı Ahmet Boztaş, ilçe ekonomisinin çeşitlendirilmesinin, turizm, tarım, üniversite, sanayi ve bunlara bağlı gelişen ticaretle birlikte krizlere karşı daha dirençli hale gelmesini sağlayacağını söyledi.

Tarımsal üretimde ürün riskini dağıtmak, yeni yatırım alanları açmak, yeni hedeflere adım atmak, yeni ürünlerin yatırımları ile ürün çeşitliliğini artırmayı hedeflediklerini ifade eden Ahmet Boztaş, şunları kaydetti.

‘’Tropikal meyve alanında merkez olacağına inandığımız Manavgat’ta, muz, ejder meyvesi, avokado, çilek, mango yetiştiriciliği için uygun bir bölgedir.  Ejder meyvesi, yatırımcıya avantajlar sunan bir ürün olarak karşımızda durmaktadır. Ejder meyvesi dünyada hem görüntüsüyle hem de besin içeriği açısından popülerliğini arttıran bir meyvedir.’’

Türkiye’de olduğu gibi Avrupa’da da yeni tanınmaya başlayan pitaya üretiminin ülkemiz için en büyük avantajının uluslararası pazarlara yakın olduğunu anlatan  Boztaş, ‘’Genelde Uzakdoğu ülkelerinde yoğunlaşan üretim nedeniyle Avrupa ve Rusya pazarı, taze ve kaliteli meyvelere ulaşmakta zorlanıyor. Ejder meyvesi lojistik olarak gemi yolculuğu ile sağlanmaktadır. Dış görünüşünde ve tadında büyük kayıplar yaşanıyor. Hava yolu tercih edildiğinde mesafe uzun olduğu için maliyeti yükselmektedir’’ dedi.

Türkiye’nin lojistik avantajları sayesinde Rusya, Ortadoğu ve Avrupa’nın her yerine taze ve ekonomik ürün ulaştırmanın olanaklı olduğunu vurgulayan Boztaş, şöyle devam etti.

‘’Yerli üretim pitaya, yurtdışı pazarında görüntü ve lezzetiyle Uzakdoğulu rakiplerini geride bırakacak özelliği taşımaktadır. Pitaya meyvesi Katar, Dubai, İran, Azerbaycan, KKTC, Almanya, İngiltere, Fransa ve Hollanda’dan talep görmektedir.  Üretilen meyvelerin yüzde  85’i (350gr ve üstü) Avrupa’ya ihraç edilmektedir. Ejder meyvesi yetiştiriciliğinde Ziraat Bankası aracılığı ile yüzde 50 sübvanse edilen yatırım kredi teşviği var. Sertifikalı fidan kullanımı, genç girişimci, kadın girişimci koşullarını sağlayan yatırımcılara yüzde 50 faiz indirimine ek indirimler de sağlanmaktadır. Manavgat olarak, ejder meyvesi alanında, yatırımlarda daha yolun başındayız. Yatırımcılarımızın katkılarıyla, raporumuzun katkılarıyla ejder meyvesi üretiminde de İlçemizin söz sahibi olacağını, piyasaya damgasını vuracağını düşünüyoruz.’’

Inal

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.