Efsane Yazar Fakir Baykurt Duisburg`ta anıldı

Efsane Yazar Fakir Baykurt Duisburg`ta anıldı

ABONE OL
22:43 - 12/10/2022 22:43
Efsane Yazar Fakir Baykurt Duisburg`ta anıldı
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

“Bey çocuğu bey, ırgat çocuğu ırgat olmasın diyedir bizim eğitim mücadelemiz” diyen öğretmen mücadelesinin unutulmaz ismi, eski TÖS Genel Başkanı, Yazar Fakir Baykurt Almanya ‘nın Duisburg şehrinde anıldı.

Bundan tam 23 yıl önce 70 yaşında Duisburg’ ta hayata gözlerini yuman, yitirdiğimiz Fakir Baykurt sayısız Kitaba imza atan, Kitapları birçok yabancı dile çevrilen, Filmleri çekilen, Dizilere konu olan Köy ve Şehir Edebiyatının önemli bir ismidir. Edebiyat dünyamızda özel bir yeri olan Fakir Baykurt, uzun yıllar yaşadığı Duisburg Şehir Kütüphanesinde yeni Kitaplarının, Duisburg Üçlemesinin de tanıtıldığı bir akşamda saygıyla hatırlatıldı.

Duisburgta’ ki Etkinlik Kütüphane Müdürü Dr. Jan-Pieter Barbian’ın yarısı Almanlardan oluşan aralarında Fakir Baykurt’un dostları, eski iş arkadaşları ve öğrencilerinin, Yazar Mevlüt Asar ve Ressam İsmail Çobanın da bulunduğu konukları selamlamasıyla başladı.

Etkinliği sunan Ruhr Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Karin Yeşilada, Fakir Baykurt ve kitapları, yazım stili üzerine konuklara önemli bilgiler aktardı ve Yazarın ne derece önemli bir Edebiyatçı olduğunun altını çizdi. Programın daha sonraki bölümünde Almancaya çevrilen Duisburg Üçlemesinin bazı bölümleri Yüksek Fırınlar’ı çeviren, Hartwig Mau ile Koca Ren’i çeviren Eva Lacour tarafından okundu, yorumlandı.

Yaptıklarıyla ve bizlere çizdiği mücadele yoluyla hala yanımızda, kavgamızdadır

 Toplantıya katılan Fakir Baykurt’ un Yazar arkadaşı Avrupa Türkiyeli Yazarlar Girişimi”nin de sözcüsü, Edebiyat Kahvesinin  yöneticisi olan Mevlüt Asar hem orada yaptığı konuşmada hem de sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada Fakir Baykurt’ un sadece bir yazar değil,  Türkiye’de Türkiye Öğretmenler Sendikası (TÖS) ve Yazarlar Derneği Başkanlığını yapan bir mücadele insanı ve eserlerinin hala gündemde olduğunu,  unutulmasının mümkün olmadığını vurguladı ve diğer duygularını şöyle dile getirdi:

”Dün bizi Almanya’da “öksüz” bırakarak aramızdan ayrılışının 23. yılı idi.- “Ölümünün” demedim, çünkü o son ana kadar “ölüm” sözcüğünü hiç ağzına almadı, hep yaşamdan yana oldu, yaşama tutundu. Duisburg şehri ve Duisburglular olarak ona olan borcumuzu geç de olsa yerine getirdik. Kendisi şimdiye değin, Duisburg üzerine üç koca roman yazan tek yazardır. Fakir hoca Duisburg’un adının edebiyat ve göç tarihine kalıcı bir şekilde geçmesine katkıda bulunmuştur.” dedi.

Üçlemenin son romanı olan Yarım Ekmek, yine çevirmen Sabine Adatepe tarafından yıllar önce Almancaya kazandırılmıştı. Yüksek Fırınlar ile Koca Ren’in Almancaya çevrilmesine birçok kurum ve kişinin emeği ve katkısı oldu. En büyük çabayı ise Duisburg’a ilk geldiği ilk andan itibaren tanışıp birlikte güzel işler yaptığı ve Corona nedeniyle bugünlerde evde kalan, dinlenen Tayfun Demir vermiştir.

Halk Yazarı Fakir Baykurt unutulmadı ve unutulmayacak

Fakir Baykurt ‘u yakından tanıyan Avrupa Türkiyeli Yazarlar Girişimi ‘nin de sözcüsü, Edebiyat kahvesinin yöneticisi olan Yazar arkadaşı Mevlüt Asar ‚ ‘‘Fakir Baykurt ne Almanya’da ne de Türkiye’de unutulmadı. Türkiye’de ve Almanya’da her yıl yapılan anma toplantılarıyla, onun adına verilen edebiyat ve kültür ödülleri ile, yeniden basılan kitaplarıyla, romanlarından uyarlanarak yapılan film ve diziler ile, Duisburg’da yaşadığı Homberg ilçesindeki, Schiller Sokağına komşu Fakir Baykurt Meydanı ile Yazarımızın adı sonsuza dek yaşayacaktır” dedi.

Konuklar arasında bulunan Fakir Baykurt ve daha birçok Türkiye ‘li yazarın kitaplarının kapaklarını çizen Wuppertal şehrinde yaşayan ünlü ressam İsmail Çoban’ da Fakir Baykurt ile olan anılarını anlattı.

Baykal’ın Almanya’ya geldiği 1978 yılında iki yıl yanında kaldığını, Baykurt’ un çok değerli üretken bir yazar, aydın ve mütevazi bir insan olduğunu ısrarla vurguladı.

Duisburg kütüphanesindeki etkinlik soru- cevap bölümüyle son buldu. Ben de merhum Fakir Baykurt’la Ahlen’ de 90 lı yılların başında, işyerim Gençlik Merkezi Ost’ ta bir okuma akşamı düzenlemiştim. O gece Duisburg’ a direkt Tren olmadığı için gidememiş, Münster’de bizde kalmış, kendisini ağırlamış, Edebiyat, Siyaset, Göç ve Uyum üzerine bol sohbet etmiştik. Onu böylece biraz tanıma fırsatı bulmuştuk. Yazarımız beni ve eşimi 2 hafta sonraki Abidin Dino ‘nun resim Sergisine davet etmiş bunun için biz de Essen VHS ‘e gitmiştik Sergiyi ziyaret etmiştik ve Sergide bizi büyük Ressam Abidin Dino ile tanıştırmış, bu bizi çok mutlu etmişti.  Abidin Dino zamanında uzun bir süre Adana ‘da kalmış, yaşamış birisi olarak Adana ‘ya ve Adanalılar ‘a özel bir ilgi ve sevgisi varmış orada öğrendik. Köy Enstitülerinin yetiştirdiği bu usta, toplumcu, gerçekçi Yazarımızı ben de sevgi saygı ve özlemle anıyorum

ha-ber.com/Mehmet Tanlı /Duisburg

 

 

 

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.
Tüm Yorumlar (1)
  • aydın akın

    basınımızın böylr değerleri unutturmaması , hatırlatması götevi ve de çok önemli teşekkürler. Ve mekanın cennet olsun hep kalbimizdesin.

    Yanıtla
    +0
    -0