Dünyaca ünlü Konyaaltı sahiline akaryakıt iskelesi yapılacak

Dünyaca ünlü Konyaaltı sahiline akaryakıt iskelesi yapılacak

ABONE OL
11:38 - 15/10/2020 11:38
Dünyaca ünlü Konyaaltı sahiline akaryakıt iskelesi yapılacak
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Yerli ve yabancı milyonlarca turistin denize girdiği Dünyaca ünlü Konyaaltı sahilinde yer alan Sarısu plajında denizin içine 1 kilometre uzunluğunda akaryakıt boşaltım iskelesi yapılacak. Projeye denizciler tepki gösterdi.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından Konyaaltı ilçe sınırlarında Antalya Büyük Liman ile Balıkçı Barınağı arasında yer alan Sarısu plajının tam önünde planlama alanı 64 bin 174 metrekare olan ve bir yanaşma iskelesi ve kullanım alanı yapılması isteniyor.

Antalya limanı arka tarafında çeşitli şirketlere ait akaryakıt depolama tanklarının yanı sıra NATO tesislerinin de ihtiyacını karşılayan şamandıra sistemini düzene sokarak, akaryakıt dolum tesislerinin daha emniyetli ve tek merkezden yönetimini sağlayacak 1 kilometre uzunluğundaki iskelenin yapımına denizciler tepki gösterdi.

Günübirlik tur tekneleri için tehlike

Antalya Denizcileşme Platformu Başkanı  ve Deniz Ticaret Odası (DTO) Üyesi İzzet Ünlü, açık denizde yapılacak iskelenin tehlike yaratacağını ve büyük maliyetlerle yapılacağını belirtti.

Antalya Kaleiçi Yat Limanı’ndan, Sıçan adası ve Kemer yönüne giden – gelen tekneler için risk oluşturacak iskelenin kış döneminde 150 metre uzunluğundaki gemilerin tehlike oluşturacağını ve deniz kirliliğine yol açacağını ifade eden Ünlü, şöyle devam etti.

‘’1 km’lik iskeleye yanaşan 150 metre boyundaki gemiler 50 metre ara ile 5 gemi sancak tarafına, 5 gemi iskele tarafına yanaşıp mal boşaltmaya başladığında kış aylarında Manavgat tarafından esen rüzgar ile oluşacak dalga hareketini hiç düşündünüz mü?  İskeleye yanaşan gemilerin fırtınalı havalarda ve dalga boyu yükseldiğinde rıhtıma verdiği hasarın telafisi çok kötü sonuçlara sebep olabilecektir. Denizin şakası olmaz. Oluşacak çevre ve deniz kirliliğini düşünmek bile istemiyorum. Sarısu plajı ve Beydağları Sahil Milli Parkı doğal yaşam alanı korunmalıdır. ‘’

Sarısu Plajı’na yapılması düşünülen 1 kilometre uzunluğundaki iskele deniz ve yat turizminin kalbine saplanan bir hançer olacağını öne süren Ünlü, şunları kaydetti.

‘’Sarısu Plajı önüne yapılması düşünülen 1km’lik iskele açık deniz olması nedeniyle risklidir. Türkiye’nin en büyük ihracat limanlarından olan Ambarlı bir iç limandır. Ve burada ki Kumport terminali 500 metredir. Vizyon proje yapılacaksa Antalya limanından havalimanına uçak yakıtının denizin altına yapılacak boru hattıyla taşınması işini hayata geçirilmeli. Hem trafik rahatlar hem de oluşabilecek diğer riskler ortadan kaldırılmış olur.’’

Büyükşehir Belediye olumsuz görüş bildirdi

Antalya Büyükşehir Belediyesi Çevre Kurulu ‘Sarısu Şamandıra Tesisi Dönüşüm Fizibilite Raporu’na dair yaptığı inceleme ve araştırmalarının ardından değerlendirme raporu hazırladı.

Projenin Sarısu Plajı’na kara bağlantılı iskelenin de yapılması halinde Mavi Bayrak ödüllü Sarısu plaj alanının kaybedileceği, çevresel açıdan telafisi ve geri dönüşü olmayan sonuçların ortaya çıkacağına vurgu yapılarak, planlanan iskele sisteminden tamamen vazgeçilmesi istendi.

Antalya Büyükşehir Belediyesi raporunda özetle şu görüşlere yer verildi.

‘’Yılda ortalama 22 milyon turistin ziyaret ettiği Antalya, Türkiye’de turizmin başkenti olup bunu büyük ölçüde temiz denizine ve doğasına borçludur. Şu anda mevcut şamandıra tesisleri bölgesinde günlük ortalama 8 bin kişi tarafından kıyı plaj kullanımı yapılabilmekte ve şamandıraların rekreasyon alanlarına etkisi göz ardı edilebilecek seviyededir. Kıyı peyzajı ve dokusu şamandıralardan rahatsız edici boyutta etkilenmemektedir. İskelenin inşa edilmesi durumunda gerek kıyı plaj kullanımı zedelenecek gerekse bölgedeki rekreasyon alanları çok olumsuz etkilenecektir.”

Antalya Limanı arkasında bulunan 4 farklı petrol firmasına ait dolum tesislerinin toplam yıllık 3 milyon ton işlenmiş akaryakıt kapasitesi bulunuyor.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.