Dünya Sağlık Örgütü: 'Corona'yla Mücadelede Kritik Kavşaktayız'

Dünya Sağlık Örgütü: 'Corona'yla Mücadelede Kritik Kavşaktayız'

ABONE OL
01:58 - 30/01/2020 01:58
Dünya Sağlık Örgütü: 'Corona'yla Mücadelede Kritik Kavşaktayız'
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Çin’de Corona Virüsü sebebiyle yaşanan can kayıplarının hızla 26’dan 132’ye çıkması ve vaka sayısının 6 bine yaklaşması dünya genelinde salgınla ilgili kaygıları arttırdı.

Dünya Sağlık Örgütü Acil Durum Şefi Dr. Michael Ryan, Çin Devlet Başkanı Xi Jinping’le Pekin’de yaptığı bilgilendirme toplantısının ardından “sıradışı bir sorun karşısında sıradışı önlemler” aldıklarını söyledi.

Dünya Sağlık Örgütü yetkilisi, Corona Virüsü ile mücadele için “Önemli bir kavşaktayız. Virüsün taşınma zincirine hala müdahale edilebileceğini düşünüyoruz” dedi. Salgının Hubei eyaleti ve Wuhan kentinde yoğunlaştığını ancak bu bilginin sürekli güncellendiğini ve saatler içinde değişebileceğini kaydetti.

Virüsten etkilenenlerin çoğunun hafif semptomlar gösterdiğini söyleyen yetkili ölüm oranının yüzde 2 olduğunu belirtti. SARS virüsü salgınındaysa bu oran yüzde 10’du.

Ryan salgının çıkış yeri olan Çin dışında Almanya’nın dahil olduğu ülkelerde görülmesinin ise büyük kaygı kaynağı olduğuna dikkat çekti.

Dünya Sağlık Örgütü Perşembe günü Corona Virüsü’nün “küresel bir acil durum” teşkil edip etmediğini görüşmek üzere toplanacak.

Perşembe günü uzmanlar bir kez daha toplanarak salgının küresel kriz olarak ilan edilip-edilmemesine karar verecek. Şimdiye kadar 6 bin vakanın nerdeyse yüzde 99’u Çin’de görüldü.

ABD Başkanı Donald Trump ise Çin devlet başkanı Xi Jinping’le telefonda görüştüğünü ve yönetiminin Çin’le salgını kontrol etmek için yakın ilişki içinde çalıştığını kaydetti.

Çin Devlet Başkanı Xi Jingping ise yeni Corona virüsünün yayılmasını önleyip ve kontrol altına almanın son derece zor ve karmaşık olduğunu söyledi.

Yeni Corona virüsü geçen ay Wuhan’da bir hayvan pazarında ortaya çıkmıştı.

Çin’de birçok kentte sokaklar bomboş. Risk altındaki yerlerde halk dışarıya yalnızca mecbur kaldığında ve maske takarak çıkabiliyor. Pekin’deki Starbucks mağazalarında insanlar içeriye ateşleri ölçüldükten sonra alınıyor ve maske takmak zorunlu tutuluyor.

Çin’in dışında 15 ülkede 60 vaka rapor edildi. Bunlar arasında ABD, Fransa, Singapur da var. Virüs, Ortadoğu’da ise ilk kez Birleşik Arap Emirlikleri’nde (BAE) görüldü.

BAE Sağlık Bakanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre Çin’in Wuhan kentinden gelen bir Çinli ailenin dört üyesine yeni Corona virüsü teşhisi konuldu. Bunlar Ortadoğu’da bilinen ilk vakalar olarak kayıtlara geçti.

Dünya Sağlık Örgütü (WHO) yaptığı açıklamada hükümetlerden vatandaşlarını salgının çıkış noktası olan Wuhan kentinden tahliye edip-etmeme konusunda hızla karar alması gerektiğini söyledi.

WHO Başkanı Tedros Adhanom Ghebreyesus ve Çinli yetkililer bu hafta Çin’de, alınan önlemler konusunda biraraya gelmişti. Bunlar arasında yabancıların tahliye edilmesi için alternatif yollar da vardı.

Aralarında Türkiye, Japonya ve ABD’nin de olduğu birçok ülke vatandaşlarını Wuhan ve civarından tahliye etmek için çalışmalara başladı.

ABD 210 kişiyi tahliye etti

ABD’de 210 kişi Wuhan’dan tahliye edildi. Hastalıkları Önleme ve Kontrol Merkezi’nden yapılan açıklamada bu kişilerin California’ya varmadan önce birçok kez sağlık taramasından geçirildiğini kaydetti. Yolcular arasında 50 diplomat da var.

İngiltere Sağlık Bakanı Matt Hancock, Twitter’dan yaptığı açıklamada İngiliz vatandaşları Wuhan’dan tahliye etmek için çalıştıklarını kaydetti.

Hancock, Wuhan’dan gelen herkesin 14 gün boyunca karantinaya alınacağını bildirdi.

Ikea Çin’deki mağazalarını geçici süreyle kapatıyor

Almanya da Çin’de Wuhan ve yakınındaki bölgede sağlıklı Alman vatandaşlarını özel askeri uçakla tahliye etmeye hazırlanıyor.

Lufthansa da Çin uçuşlarını durdurdu. Wuhan’da yaşayan Almanlar’ın Cumartesi günü tahliye edilerek Almanya’ya götürülmeleri bekleniyor.

İtalya Sağlık Bakanlığı da vatandaşlarını Wuhan’dan tahliye etmek için uçuş organize ettiğini bildirdi. Karantina altındaki Wuhan’da buılunan İtalyanlar’ın sayısının 50 olduğu belirtildi.

Japonya’dan yapılan açıklamada ise Çin’den tahliye edilen iki Japon vatandaşında zatürre belirtileri tespit edildiği kaydedildi.

Çin’den tahliye edilerek Tokyo’ya getirilen 206 Japonya vatandaşından ikisinde zatürre görüldü ancak bunların Corona virüsü taşıyıp-taşımadığı henüz netleşmedi. Japonya şu ana kadar yedi corona virüsü vakasını doğruladı.

Kazakistan da komşu Çin’le tüm ulaşımını kesti. Çin vatandaşlarına vize verme işlemleri de durduruldu.

Malezya Sağlık Bakanlığı da üç kişiye daha Corona virüsü teşhisi konulduğunu böylece ülkede Corona vakası sayısının yediye çıktığını söyledi. Yeni vakalar içinde dört yaşında bir çocuk da var.

Dünyanın en büyük perakende mobilya zinciri İsveçli Ikea Çin’deki 30 mağazasının yarısını geçici süreyle kapatacağını açıkladı. Şirketin Çin genelinde 14 bin çalışanı var.

Teknoloji şirketi Google da Çin, Hong Kong ve Tayvan’daki tüm ofislerini bir süreliğine kapattığını açıkladı. Çin’de hizmet vermeyen Google’ın bu ülkedeki ofisleri satış, reklam ve mühendislik faaliyetlerine odaklanıyor.

Fransız ilaç şirketi Sanofi de Çarşamba günü Çin’deki faaliyetlerini durdurdu ve çalışanlarına Wuhan ve Hubei eyaletlerine ve bu eyaletlerden diğer bölgelere seyahatlerini durdurmalarını istedi.

Uçuşlar askıya alınıyor

Afrika ülkesi Sudan da iki vatandaşında Corona virüsü olduğundan şüphelendiğini bildirdi.

Taylandlı sağlık yetkilileri turizm sektöründe çalışanların sağlık taramasından geçirileceğini bildirdi.

Tayland 14 vakayla Çin dışında en fazla Corona virüsü vakasının görüldüğü ülke oldu.

Onbinlerce Çinli 25 Ocak’ta başlayan Çin Yeni Yılı öncesinde Tayland’a turist olarak gitti.

Tayland’da şimdiye kadar virüsün kişiden kişiye geçtiği tespit edilmedi.

British Airways Çin’e karşılıklı tüm uçuşları durdurdu.

Finnair, Nanjing ve Pekin’e uçuşlarını Mart ayının sonuna kadar durdurdu.

Merkezi Chicago olan United havayolu şirketi de Pekin, Hong Kong ve Şangay’a olmak üzere 24 uçuşunu 1 Şubat ve 8 Şubat arasında talebin ciddi şekilde düşmesi nedeniyle durdurduğunu açıkladı.

Air Canada da Çin’e bazı uçuşları durdurduğunu bildirdi.

Hong Kong firması Cathay Pacific, Endonezya havayolu şirketi Lion Air, Air Seul ve Air India da uçuşlarını geçici süreyle durduran havayolu şirketlerinden.

Çin’in ekonomik büyümesinin ilk çeyrekte yüzde 5 hatta daha fazla yavaşlayabileceği sanılıyor.

Amerika’nın Sesi tarafından geçilen tüm haberlerde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Haberler web sayfamızda otomatik olarak haber sitelerinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.