Dünya Kitlesel Fonlama 100 milyar dolar hacme ulaştı

Dünya Kitlesel Fonlama 100 milyar dolar hacme ulaştı

ABONE OL
00:15 - 01/03/2021 00:15
Dünya Kitlesel Fonlama 100 milyar dolar hacme ulaştı
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Pandemi sürecinde girişimcilerin finansman ihtiyacını karşılamak amacıyla yeni bir model olarak ortaya çıkan Kitlesel Fonlama dünya hacminin 100 milyar dolara ulaştığı belirtildi.

Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi öğretim üyesi, Finans Bilim Platformu yönetim kurulu üyesi ve Finans Derneği Onursal Başkanı Prof. Dr. M. Başaran Öztürk, pandemide girişimcilere finans açısından önemli alternatif oluşturabilecek ‘Kitlesel Fonlama’yı değerlendirdi.

Prof. Dr. Öztürk, Covid 19 pandemisinin ortaya çıkmasıyla birlikte yeni bir iş, eğitim ve sosyal yaşam modelinin ortaya çıktığını, turizm gelirlerinde ve kapasite kullanım oranlarının düştüğünü, finansman sorunlarının arttığını ve küresel tedarik zincirinin de olumsuz etkilendiğini belirtti.

Pandemi sürecinin girişimcilerin finansman kaynaklarına ulaşmayı zorlaştırdığını ifade eden Prof. Dr. Öztürk, ‘’Bu süreç, girişimcilerin proaktif olmalarını gerek operasyonel gerekse de finansal açıdan yaşanan sıkıntılara karşı yeni alternatifler geliştirmelerini gerekli kıldı. Bu dönemde Kitlesel Fonlama hem finansman sağlama hem de yeni talepleri karşılama potansiyeli ile önemli bir rol üstlenebilecek gibi görünüyor’’ dedi.

Kitlesel Fonlamanın, girişimci ekosistemi gelişmiş ülkelerde etkin şekilde uygulandığını, Türkiye’de ise son dönemlerde yaygınlaştığını ifade eden Prof. Dr. Öztürk, şunları kaydetti.

‘’Kitlesel Fonlama sayesinde finansman ihtiyacı olan girişimciler sadece aile ve arkadaş çevresi, girişim sermayedarları ya da melek yatırımcılardan değil, internet ortamında hızlı bir şekilde kitlelere ulaşarak projelerini tanıtmakta ve bu sayede çok sayıda yatırımcıdan fon sağlayabilme şansını yakalamaktadır. Kitlesel fonlama girişimcilere, internet ve sosyal medya ağları üzerinden kitlelere ulaşarak projelerini tanıtma ve fon sağlama olanağı sağlamaktadır.’’

Prof. Dr. Öztürk, bu model sayesinde girişimci, yatırımcı ve tüketicinin internet ortamında aracısız biçimde buluşabildiğini, akıllı saatler, mobil uygulamalar, Google Glass uygulaması gibi farklı alanlardaki birçok fikrin kitlesel fonlama ile test edilip uygulamaya konduğuna dikkat çekti.

Dünya Kitlesel Fonlama hacmi 100 milyar dolara ulaştı

Dünya’da Kitlesel Fonlamanın hızlı yaygınlaştığını belirten Prof. Dr. Öztürk, ‘’Dünya’da 2 binin üzerinde kitlesel fonlama platformu faaliyet göstermektedir. 2020 yılında Dünya genelindeki toplam Kitlesel Fonlama hacmi 100 milyar dolar civarındadır.  Bu durum Dünya Bankası’nın 2025 yılı için öngördüğü 90 milyar dolarlık kitlesel fonlama büyüklüğüne şimdiden ulaşıldığını göstermektedir.’’ dedi.

Türkiye’de Kitlesel Fonlama

Kitlesel Fonlama sisteminin Türkiye’de gelişim döneminde olduğunu anlatan Prof. Dr. Başaran Öztürk, sözlerini şöyle tamamladı.

‘’Türkiye’de kitlesel fonlama modeli uygulamaları 2011 yılından 2018 yılı sonuna kadar hızla artmış ve çok sayıda proje sahibi fon arayışı için ödül ve bağış temelli kitle Fonlaması platformlarına başvurmuştur. Türkiye, 2017 ve 2019 yılında yaptığı hukuki düzenlemelerle kitlesel fonlamanın yasal alt yapısını oluşturmuş dünyadaki 8 ülkeden birisi durumuna gelmiştir.  Ülkemizde, Arıkovanı, Buluşum, Crowdfon, Fongogo, Fonluyoruz, İstfonbul, İdeanest, ve Startupfon gibi platformlar faaliyetlerini sürdürmektedir.’’

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.