Dünya Kadınlar Günü’nde Berlin’de Türk Tangosu

Dünya Kadınlar Günü’nde Berlin’de Türk Tangosu

ABONE OL
20:08 - 09/03/2021 20:08
Dünya Kadınlar Günü’nde Berlin’de Türk Tangosu
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nde Berlin’de Türk Tangosu çaldı. 8 Mart Dünya Kadınlar Günü kutlamaları çerçevesinde Berlin’de çoğu online olmak üzere bir dizi etkinlik düzenlendi. Tempelhofer Feld açık hava parkında düzenlenen etkinlikte ise Türk tango’su çaldı.

Dünya Kadınlar Günü, 1857 yılında ABD’de bir tekstil fabrikasındaki grev esnasında çıkan yangında çoğu kadın 120 kişinin hayatını kaybetmesi ile ortaya çıktı. Dünya Kadınlar Günü ya da diğer adıyla Dünya Emekçi Kadınlar Günü, Birleşmiş Milletler tarafından tanımlanmış, insan hakları temelinde kadınların hak, hukuk, eşitlik ve özgürlüğünü savunan her yıl 8 Martta kutlanan bir anma günü.

Dünya’nın her yerinde olduğu gibi Almanya’nın başkenti Berlin’de de 8 Martta bir dizi etkinlik düzenlendi. Pandemi önlemleri nedeniyle çoğu dijital platformda online gerçekleştirilen bu etkinliklerden birinde ise açık havada Türkçe Tango parçalar seslendirildi. Yerel sanatçı Dilek Ölçüm, Tempelhofer Feld açık hava parkında yer alan toplum bahçesinde düzenlenen etkinlikte Türkçe Tango parçalar seslendirdi. Tango sunumunda Dilek Ölçüm’e, Akiko Kiazomi ve Pınar Tatlıkazan eşlik ettiler. Etknlik çerçevesinde Arjantinli sanatçı Romina Pernigotte’nin resim sergisi de yer aldı. Pernigotte, “Denge ve Dengesizlik/Tangonun Yeni Anlatıları” ismini verdiği sergisinde insanları düz mantıktan soyutlamaya ve düşünmeye davet ederek, kadınların ve farklı olanların sesini görünür kılmak istediğini açıkladı.

Türkçe Tango müzikleri seslendiren Dilek Ölçüm, Dünya Kadınlar Günü’nde tekrar sahne alabilecek olmaktan büyük mutluluk duyduğunu söyledi. Bu özel gün için organizatörlerden Türkçe Tango talebi geldiğini belirten Ölçüm “Tango Feminist Grubu ufak bir etkinlik düzenledi ve bunun için Türkçe Tango söylememizi istediler. Biz de zaten yıllardır Türkçe Tango’yu tanıtıyoruz. Son sekiz aylık pandemi döneminde sahne alamadık; çok sevinçliyiz. Özellikle kadınlar gününde olması daha da özel bizim için. İyi ki varız, iyi ki kadınlar dünyamızı güzelleştiriyor” dedi.

Dilek Ölçüm ve grubu “Tango Mazi”, “Papatya Gibisin” gibi tanınmış Türkçe Tango parçaları seslendirdi. 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nün Berlin’de resmi tatil olması nedeniyle pandemi önlemlerine rağmen çok sayıda Berlinli, açık havada vakit geçirdi.

Berlin Eyalet Parlamentosu 2019 yılında aldığı kararla, 8 Mart Dünya Kadınlar Gününü Berlin’de resmi tatil ilan edilmişti. Berlin, Almanya’da 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nü resmi tatil ilan eden ilk ve tek eyalet konumunda.

Mahmut Tosun – IHA/BERLİN

 

 

 

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.