DSÖ’den Trump’ın Çin Eleştirisine Tepki

DSÖ’den Trump’ın Çin Eleştirisine Tepki

ABONE OL
17:09 - 08/04/2020 17:09
DSÖ’den Trump’ın Çin Eleştirisine Tepki
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

ABD Başkanı Donald Trump’ın “Çin odaklı” olmakla eleştirdiği Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) yetkilileri bu eleştiriyi reddetti ve bir pandeminin en şiddetli aşamasının mali katkıları askıya almak için doğru zaman olmadığını söyledi.

Merkezi Cenevre’de bulunan örgüte en fazla mali katkıyı sağlayan ülke, ABD. Beyaz Saray’daki günlük basın brifingi sırasında DSÖ’yü salgına müdahalede geç kalmakla eleştiren Trump, ”Dünya Sağlık Örgütü en fazla fonu ABD’den alıyor ama seyahat yasağı kararımı eleştirdi, çok Çin odaklı görünüyor. Bu konuya bakacağız. Corona konusunda harekete geçmede geç kaldılar. DSÖ’ye ABD olarak mali katkımızı güçlü biçimde askıya alacağız,” dedi.

Bu açıklamadan dakikalar sonra bir muhabirin “Pandemi sırasında Dünya Sağlık Örgütü’ne bütçe katkısının kesilmesi doğru bir adım mı sizce?” sorusuna ise Trump, açıklamasını değiştirerek yanıt verdi.

ABD Başkanı,”Mali katkıyı keseceğiz demedim. Bakacağız dedim. Katkıyı kesmeyi değerlendirebiliriz dedim,” şeklinde konuştu. Trump, DSÖ’yü Wuhan’da ne olduğunu görmemekle ve hiçbir şeyi rapor etmemekle eleştirdi.
ABD, 2019 yılında DSÖ’ye 400 milyon doların üzerinde mali katı yaptı. Bu, örgüte en fazla destek veren ikinci ülkenin yaptığı katkının neredeyse iki katı. Aynı yıl, Çin’in yaptığı mali katkısıysa 44 milyon dolar.

DSÖ’nün Avrupa Bölge Direktörü Doktor Hans Kluge, “Hala pandeminin en şiddetli aşamasındayız. Yani şimdi katkıyı kesmek için doğru bir zaman değil,” dedi.

DSÖ genel sekreterinin üst düzey danışmanlarından Doktor Bruce Aylward, Pekinli yetkililerle yürüttüğü çalışmaların, Wuhan’da başlayan salgının anlaşılmasında önemli bir rol oynadığını söyleyerek örgütün Çin’le ilişkisini savundu.

Aylward “Salgının ilk aşamasında, mümkün olan her şeye tam erişim sahibi olmak ve durumu anlamak için sahaya gidip Çinli yetkililerle çalışmak kesinlikle çok önemliydi. Salgının en şiddetli olduğu İspanya gibi diğer ülkelerde de bunu yaptık. Çin’e özel değildi,” şeklinde konuştu.

DSÖ’nün sınırları açık tutma konusundaki tavsiyelerini de savunan Aylward, Çin’in vakaların ve temas ettikleri kişilerin erken aşamada tespit edilmesi ve seyahat etmelerinin engellenmesi için çok büyük bir çaba sarf ettiğini söyledi.

VOA tarafından geçilen tüm haberlerde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Haberler web sayfamızda otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.