Dört Ülke Lideri Covid Yüzünden G-20’ye Katılmayacak

Dört Ülke Lideri Covid Yüzünden G-20’ye Katılmayacak

ABONE OL
23:59 - 19/10/2021 23:59
Dört Ülke Lideri Covid Yüzünden G-20’ye Katılmayacak
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

 

En az dört ülkenin lideri İtalya’nın başkenti Roma’da 30-31 Ekim günlerinde düzenlenecek G-20 zirvesine katılmayacaklarını bildirdi. Bu liderlerin bazıları zirveye video konferans yöntemiyle katılacaklarını açıkladı.

Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin, Salı günü G-20 zirvesine birebir katılmayacağını kesin olarak belirtti. Daha önce Japonya Başbakanı Fumio Kishida ve Meksika Cumhurbaşkanı Andres Manuel Lopez Obrador da zirveye yüz yüze katılmayacaklarını açıklamıştı.

Putin ve Kishida zirveye video konferans yöntemiyle katılacaklarını bildirirken Meksika Cumhurbaşkanı Obrador’un sözcüsü, zirvede Meksika’yı Dışişleri Bakanı Marcelo Ebrard’ın temsil edeceğini kaydetti.

G-20’ye katılması beklenen diğer ülke liderlerinden henüz konuyla ilgili açıklama gelmezken yetkililer Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping’in de zirveye katılmamasının beklendiğini kaydetti. Ayrıca Brezilya Cumhurbaşkanı Jair Bolsonaro’nun da katılım durumu net değil.

Zirveye geleceğini kesinleştiren liderler arasında ABD Başkanı Joe Biden, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Arjantin, Avustralya, Kanada, İngiltere, Fransa, Almanya, Hindistan, Endonezya, Güney Kore, Güney Afrika, Suudi Arabistan ve Avrupa Birliği liderleri yer alıyor.

Japonya Başbakanı Kishida, ülkesinde 31 Ekim’de yapılacak seçimler nedeniyle zirveye fiziksel olarak katılmayacak. Obrador ise 2018’de görevi devralmasının ardından çok nadir yurtdışına çıkmış, son olarak Japonya’da Corona virüsü pandemisi öncesinde 2019’da yapılan son yüz yüze G-20 zirvesine de katılmamıştı.

Rus RIA haber ajansı Kremlin Sözcüsü Dmitry Peskov’un Putin’in kararının Corona virüsü pandemisinden kaynaklandığı sözlerine yer verdi.

Putin geçen ay yakın çevresinde onlarca kişinin Corona virüsüne yakalanması nedeniyle bir süre gönüllü karantinada kalmıştı. Reuters haber ajansına göre Rusya Cumhurbaşkanı, geçen hafta arka arkaya öksürdüğü bir kabine toplantısında soğuk algınlığına yakalandığını belirtmişti.

Rusya’da günlük Corona virüsü ölümleri rekor kırıyor ve vakalardaki hızlı artış devam ediyor. Bu durum Kremlin’in halka aşı olma çağrılarını arttırmasına neden oldu. Rusya’nın Corona virüsü görev gücü son 24 saatte ülkede bin 15 Corona virüsüyle bağlantılı ölüm meydana geldiğini bildirdi. Bu da pandeminin başlangıcından bu yana bir günde görülen en fazla ölüme işaret ediyor. Son 24 saatte görülen yeni vaka sayısıysa 33 bin 740 olarak açıklandı. Bu da günlük rekor yeni vaka sayısına çok yakın bir rakam.

İtalyan bir diplomat Corona virüsü pandemisinin Xi’nin zirveye katılmamasının da başlıca nedenlerinden olduğu görüşünde. Çin ülkeden çıkanlara geri dönüşlerinde katı ve uzun karantina önlemleri uyguluyor.

Cumhurbaşkanı Xi, 2020 yılının Ocak ayında salgının ciddiyetinin ortaya çıkmasından bu yana Çin’den ayrılmadı. Bazı uluslararası etkinliklere video konferans yöntemiyle katıldı ancak bu ay İtalya tarafından Afganistan’ı görüşmek üzere düzenlenen G-20 toplantısına dahil olmadı. Yetkililer Xi’nin G-20 zirvesine gitmemesi durumunda toplantılara video konferans ile katılıp katılmayacağının net olmadığını belirtiyor.

Roma’da yapılacak G-20 zirvesi bu yıl özellikle önemli olarak değerlendiriliyor. Bunun nedeni zirvenin Birleşmiş Milletler’in İskoçya’nın Glasgow kentinde yapılacak COP26 iklim değişikliği konferansından hemen önce düzenlenecek olması. COP26 konferansında G-20 ülkelerinin tutumu kritik olacak. COP26 Başkanı Alok Sharma bu ay başında yaptığı açıklamada G-20 ülkelerinin küresel emisyonların yüzde 80’ini oluşturduğunu hatırlattı.

VOA tarafından geçilen Dört Ülke Lideri Covid Yüzünden G-20’ye Katılmayacak haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Dört Ülke Lideri Covid Yüzünden G-20’ye Katılmayacak haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Dört Ülke Lideri Covid Yüzünden G-20’ye Katılmayacak haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.