Dördüncü Ay, 7 Mart’ta seyirci ile buluşacak

Dördüncü Ay, 7 Mart’ta seyirci ile buluşacak

ABONE OL
20:47 - 26/02/2024 20:47
Dördüncü Ay, 7 Mart’ta seyirci ile buluşacak
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

7 Mart tarihi için biletleri tükenen Björn Boström’ün yazdığı eser, kaçıranlar için 20 Nisan`da Loni Übler Haus ve 18 Mayıs’ta tekrar Theater Mummpitz`de sahnelenecek. Biletler Eventim üzerinden satışa çıktı.

Burcu Fırat Uygur tarafından sahnelen oyunda, Alina ve Josef karakterlerine Nazlı Tozan ve Erdal Ekiz hayat vermektedir. Reji Asistanlığı Ayça Deniz Koçar’a ait olan Björn Boström’ün yazdığı “Der vierte Monat” ( Dördüncü Ay ) adlı eser ilk kez 7 Mart tarihinde Michael-Endestr.17-90439 Nürnberg adresindeki Theater Mummpitz’de “ seyirci ile buluşacak.

NAMUS CİNAYETİNİ KONU ALIYOR

Almanya’da ilk kez sahnelenecek olan “Dördüncü AY “dünya çapında dil, köken ve da dil ayrımı gözetmeksizin kadınlara yönelik şiddetin en çok karşılaşılanlardan biri olan, gerçek bir namus cinayetini konu alıyor.

İLK KEZ SAHNELENECEK

Almanya’da ilk kez sahnelenecek olan “Dördüncü Ay” oyunu, siyasi nedenlerle ailesiyle birlikte Türkiye’den İsveç’e göç eden ve İsveçli bir erkekle olan ilişkisi nedeniyle babası tarafından vurularak öldürülen Fadime Şahindal’ın gerçek hikayesine dayanıyor. Ancak oyunda cinayet, abi tarafından işlenmektedir.

Tek isteği, kararlarının ve bedeninin sahibi olarak hayata devam etmek olan bu genç kadın, 25 yaşına kadar İsveç’te ailesinin öngördüğü töre ve namus kavramları ile savaşmak zorunda kalmıştır.
Kendi ve İsveç toplumunun kültürü arasındaki mesafede sıkışıp kalan Fadime’nin hayatı, bilgisayar kursunda İsveçli bir gence âşık olmasıyla kabusa dönmüştür.

Oyun bize, bir kadının âşık olduğu bir insanla birlikte olma hakkı da dahil olmak üzere, kendini var etmek için gösterdiği cesaret yüzünden nasıl babası ve erkek kardeşi tarafından, psikolojik ve bedensel şiddete sürekli maruz kalıp onlar tarafından cinayete kurban gittiğini anlatır. İsveç’te işlenen ilk töre cinayetinin sembolü olan Fadime, âşık olduğu Patrick’le hayatına devam edebilmek için ailesini karşısına almış ve bu durumda olan kızların daha fazla aile baskısı görmemesi için kadın hakları savunucusu olarak birçok televizyon kanalına çıkmış, gazetelerde demeçler vermiş ve mecliste çıkıp konuşma yapmıştır. İsveç Meclisinde yaptığı konuşma sonrasında birçok politikacı, halk ve devlet, kadın haklarının korunması için sesini yükseltmeye başlamıştır. Fadime bu konuşmadan iki ay sonra, babası tarafından üç kurşunla öldürülür.

BURCU FIRAT UYGUR KİMDİR?

Hacettepe Üniversitesi Ankara Devlet Konservatuvarı Tiyatro oyunculuk mezunudur. Yüksek Lisans yapmak için 2012 yılında Almanya`ya gelmiştir. Dil eğitimini tamamladıktan sonra Ruhr Üniversitesi Sahne araştırmaları bölümünde yüksek eğitimini tamamlamıştır. Sonrasında birçok festivallerde performans sanatçısı ve rejisör olarak calısmıştır.2 yıl önce Nürnberg”de konsolosluğun ve Nürnberg belediyesinin sponsorluğuyla misafir isçilerin Almanya’ya göçünün 60.yılı doğrultusunda Misafir Bavul isimli oyunu sahnelemistir. Yaklasık500 kişilik bir seyircinin katılımıyla sahnelenen oyun büyük ilgiyle karşılanmıştır.

Ayrıca Almancadan Türkçeye tiyatro oyunları çevirmektedir. Şimdilerde İsveç’te `2002`de yaşanan gerçek bir töre cinayetini konu alan Dördüncü Ay isimli oyunu sahnelemektedir.

ha-ber.com/Taner TÜZÜN / NÜRNBERG

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.