DOLAR

32,2543

-0.02%
EURO

34,6799

-0.15%
ALTIN(gr)

2.393,88

-0,25%
BİST 100

10336.5

-0,25%
Dolar Kurundaki Düşüş Fiyatlara Yansıdı mı?

Dolar Kurundaki Düşüş Fiyatlara Yansıdı mı?

ABONE OL
17:40 - 29/12/2021 17:40
Dolar Kurundaki Düşüş Fiyatlara Yansıdı mı?
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

 

Son haftalarda dolar kurunun rekor kırarak 18,36 seviyelerine kadar çıkmasının ardından birçok ürün grubunda fiyatlar hızlı bir şekilde yükselmişti.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 20 Aralık Pazartesi günü açıkladığı “Kur Korumalı TL Vadeli Mevduat” sistemi sonrasında dolar 11 lira seviyelerine kadar geriledi. Ancak VOA Türkçe’ye konuşan tüketiciler bu durumun hala etiket fiyatlarına yansımadığı görüşünde.

“Kamu kurumlarında bile indirim olmadığına göre özel sektörden böyle bir indirim beklemek hayal”

İşletmeci Bülent Meral, kamunun ve özel sektörün dolar kurunun artışıyla birlikte hızlı bir şekilde fiyatları arttırdığına dikkat çekerek, “Özel sektörde zaten dolardaki artışa göre hızlı bir karar alınma durumu oldu ve hemen fiyatlar arttı. Keza devlet kurumlarında da özellikle akaryakıta, elektriğe, suya ve doğalgaz fiyatlarına artışlar hemen yansıdı. Döviz kurunun inmesiyle birlikte bunlarda bir fiyat indirimi görmüyoruz. Bu da demek oluyor, kamu kurumlarında bile indirim olmadığına göre özel sektörden böyle bir indirim beklemek hayal. Yani roket hızında arttı fakat paraşütle bile inmedi. Mesela alışverişe çıktım gerçekten fiyatlar inanılmaz. Özellikle tekstil de korkunç bir artış var. Mağazalara bakıyorsunuz, hiçbirinde kampanya göremiyorsunuz. Önceden yılbaşına özel indirimler olurdu. Hadi onlardan vazgeçtik üzerine yüzde 50 fiyat artışı var. Gıdada da aynı şekilde” diye konuştu.

“Gıdadan kıyafete hiçbirinin fiyatında düşüş yok”

Dilek ve Ekrem Yavuz çifti de fiyatlarda herhangi bir düşüş görmediklerini ifade etti: “Gıdadan kıyafete kadar hiçbirinde bir düşüş yok. Bazen esnaflara dolar çıkarken fiyat arttırdınız ama inince niye fiyatları düşürmüyorsunuz diye soruyorum. Onlar da ‘öyle olursa malları yerine koyamıyoruz, mecburen öyle satmak zorundayız’ diyorlar. Şimdi insanlar da haklı, kimseye bir şey söyleyemiyorsunuz.”

“Fiyatların inmesi için akaryakıt ve elektriğe indirim yapılması gerekiyor”

Eminönü’ne bağlı Tahtakale’de 35 yıldır işletmecilik yaptığını ifade eden Nihat Yılmaz, piyasadaki fiyatların inmesi için üreticinin maliyetini direkt olarak etkileyen akaryakıt ve elektrik fiyatlarının indirilmesi gerektiğini söyledi. Yılmaz, “Bunlar en direkt fiyatlar değil direkt üreticinin maliyetine yansıyan giderlerdir. Bunların fiyatını düşürmedikten sonra piyasadan indirim beklemeyin. Çünkü satın alınan ürünler, mal ya da hizmet fark etmez; şu anda yüksek rakamlardan içeriye girmiş ürünlerdir” dedi.

“Fiyatların inmemesi halinde halk bir tepki göstermeli”

Yüksek döviz kurlarıyla alınan malların satışı sonrası bir indirim olabileceğine inandığını söyleyen Emircan Arcasoy, sözlerine şöyle devam etti: “Fiyatların inmemesi halinde bence halkın buna bir tepki göstermesi gerekiyor. En azından büyük alışveriş merkezleri yerine daha küçük yerlerden, büyük marketler yerine küçük esnaflardan alışveriş yaparlarsa bu tavır bence etiket fiyatlarını etkileyecektir.”

“Yeni yıla giriyoruz, fiyatlar daha da artabilir”

Market alışverişinden geldiğini belirten Seda Tarancı, “Dolar düştüğüne göre marketlerde de indirim olması gerekiyordu ama ben artış gördüm. Özellikle de çocuk bezlerinde ve meyvelerde. Her gün marketlerdeyim, herhangi bir denetleme de görmedim. Çocuğum için süt kullanıyorum. Sütün fiyatı 6 TL’den 8,5 TL’ye çıkmış. Bu nedir? Süt fiyatlarını görünce şaşırıp kaldım. Fiyatların düşeceğini de zannetmiyorum. Hatta daha da artabilir. Çünkü sene bitiyor, yeni bir yıla giriyoruz” ifadelerini kullandı.

VOA tarafından geçilen Dolar Kurundaki Düşüş Fiyatlara Yansıdı mı? haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Dolar Kurundaki Düşüş Fiyatlara Yansıdı mı? haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Dolar Kurundaki Düşüş Fiyatlara Yansıdı mı? haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.
Tüm Yorumlar (2)
  • Mert

    ”DOLAR SABAH SABAH YİNE TIRMANIŞTA”!
    Eyyy Beceriksiz Muhalefet Partileri!
    Akşam hazine ve maliye Bakanı bir TV kanalında, Sayın Temel Karamollaoğlu ise bir başka TV kanalında. Her iki taraf konuştu konuştular. Ancak, iki farklı kanalda iki başka bir Türkiye vardı. Bir kanalda doğrular konuşulurken, diğer kanalda yalanlar ve kahkahalar atıldı.
    Eyyy Muhalefet Partileri şimdi söylediklerimi kulak verin oturup düşünün kafa yorun. Ben yıllardır hep söylerim ve yine tekrar tekrar söylüyorum şimdi kulaklarınızı açın ve beni iyi dinleyin yine söylüyorum. Recep Tayyip Erdoğan’ın yediği bokları dünyanın her hangi bir başka ülkede, Velevki her hangi bir Afrika ülkesinde yamyamlar kabilesinde yaşanmış veya halen yaşanıyor bile olsaydı, onlar bile YÜZ kere bu Hükümeti devirirlerdi alaşağı ederlerdi. Recep Tayyip Erdoğan gibi birini o makamda tutmazlardı. Recep Tayyip Erdoğan’da kimmiş, o bizim başımızda Rab mı? Yoksa bir Peygamber mi? Yoksa bir Firavun’un teki mi? O da kim oluyor?
    Avrupa ülkesi gibi aklın bilimin olduğu ülkelerde zaten bu zihniyetin 1 YIL gibi dayanma gücü olmazdı dayanamazdı, Zira onun böyle bir şansı olmazdı buna gücü yetmezdi, çünkü başta karşısında zihinsel özürlü bozuk plak gibi sürekli aynı sözleri konuşan muhalefet partileriyle muhatap olmayacağı, böyle bir şey söz konusu olmayacağı için, Aziz Nesin’in dediği gibi ona OY verecek aptal salak avanak seçmen de bulamazdı kendisine.
    Zira ondan MÜSLÜMAN bir kardeş olmasını bırakın, hani ikide bir diyoruz ya Müminler kardeştir? Ondan fıtratımız gereği bir İNSANLIK bile çıkaramazsınız, Zira şeytanla kardeşlik bağı kurulmaz, sırtlanla sofraya oturulmaz, ayı ile güreş tutulmaz, yılan ve akrebe güven duyulmaz. Artık şu üstünüzdeki AKP’nin ölü topraklarından silkelenin, akıl tutulmasından kurtulun, ve dilinizdeki düğümleri çözün ki, Bu ülke bu millet aydınlık yarınlara huzura refaha çıksın.

    Yanıtla
    +0
    -0
  • Mert

    Bu yandaş yazarların hepsi paçavra!!
    https://www.sabah.com.tr/yazarlar/dilek-gungor/2021/12/29/gurbetciden-tl-akini
    Avrupalı türkler Otomatik Bilgi Paylaşımı sebebiyle mağdur olduklarını bilmiyor sanırım bu Saray beslemeleri. Bu insanlar ülkemiz Türkiye’den bütün birikimlerini çektiler tekrar yaşadıkları ülkelere getirdikleri gibi, dahada bundan böyle bu insanlar memleketimiz Türkiye’ye beş CENT bile götürmezler.

    Yanıtla
    +0
    -0