Doktorlar haykırıyor: Çarklar en az 14 gün durdurulsun

Doktorlar haykırıyor: Çarklar en az 14 gün durdurulsun

ABONE OL
09:53 - 16/04/2021 09:53
Doktorlar haykırıyor: Çarklar en az 14 gün durdurulsun
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Antalya Tabip Odası, pandemi sürecinde alınan kısmi önlemlerin de salgını durduramayacağını belirterek, ölümlerin daha da artacağını, pandemiyle mücadelede en az 14 gün çarkların durdurulması gerektiği uyarısında bulundu.

Antalya Tabip Odası Yönetim Kurulu ve bazı üyeler İl Sağlık Müdürlüğü önünde basın açıklaması düzenledi. Antalya Tabip Odası Yönetim Kurulu Üyesi Naci İşoğlu, ‘’Yaşam Hakkımızdan Vazgeçmiyoruz. Ölümleri Durdurun” dedi.

Açıklanan iki haftalık “kısmi kapanma”nın, salgın yönetiminin ne denli başarısız olduğunun ifadesi ve bilim dışı bir anlayışın ürünü olduğunu belirten İşoğlu, ‘’Yaşadıklarımızdan ders almamaya ve halen ‘kısmi ‘adı altında, göstermelik kısıtlamalarla salgını büyütmek de ısrar ediliyor. Bu önlemlerde, ölümleri durduramayacak ve sağlık çalışanlarının karşılaştığı zorlu koşulları değiştirmeyecektir. Bu gün yapılan, sürecin başından beri yaptıkları gibi salgını  yönetmek değil ‘algıyı’ yönetmeye çalışmaktır’’ diye konuştu.

Aşılama başarısız

İşoğlu, 14 Nisan verisine göre 7 milyon 728 bin 915 kişinin iki doz tam aşılı, 3 milyon 893 bin 423 kişiye henüz birinci doz aşı yapıldığını ve tam koruma sağlanamadığına dikkat çekerek, şunları kaydetti.

‘’Göçmen nüfusla 90 milyon olan ülkemizde tam aşılı olanların oranı yüzde 8,5 civarındadır. Yani yüzde 91,5 halen tam aşılı değildir. Tam anlamıyla korumasızdır.  Dört ayda geldiğimiz nokta budur. ‘Aşı umudu tacirliği’ yaparak, oyalamayla gerçeklerin üstünü örtemezsiniz. Vaka sayısı günlük 60 bini geçmiştir. Türkiye kırmızıya boyanmıştır. Resmi rakamlara göre her gün neredeyse 300’e yakın canımızı kaybediyoruz. Sadece böyle giderse ayda 9 bin, yılda 100 bini geçen sayıda ölümle yüzleşeceğiz. İnsanlarımız, önlenebilir ve korunulabilir hastalıktan dolayı yaşam hakkını kaybediyorlar. İşte bu yüzden ‘yaşam hakkımızdan vazgeçmiyoruz. ölümleri durdurun’ diye haykırıyoruz.’’

Sağlık çalışanlarının artık ölümleri görmeye tahammülleri kalmadığını ifade eden Dr. İşoğlu, ‘’Gücümüz kalmadı, her gün çaresizlik içinde önlenebilir yeni ölümlere tanıklık etmekten tükeniyoruz. Meslektaşlarımızın, tüm çalışma arkadaşlarımızın tükendiğine, toplumun tükendiğine tanıklık etmeye tahammülümüz kalmadı. Hastanelerimiz COVID-19 hastalarıyla doldu, yeni açılan servisler dahi ihtiyacı karşılamaya yetmiyor, yoğun bakımlarda yer bulunamıyor. Kronik hastalığı olan insanlarımız, ertelenemez sağlık sorunları için gereken hizmete ulaşamıyorlar. Koruyucu Sağlık Hizmeti almak zorunda olanlar olması gerektiği gibi hizmet alamıyorlar’’ dedi.

Antalya Tabip Odası Yönetim Kurulu Üyesi Naci İşoğlu, pandemiyle mücadelede yapılması ve alınması gereken taleplerini şöyle sıraladı.

‘’Bilimsel kriterlere uygun olarak salgının ilk kaynağına ulaşılmalı, bireyler hastalanmadan veya hastaneye gelmeden gerekli önlemler alınmalıdır.

İnsanlar işimi kaybederim korkusuyla hastalık belirtilerini gizler duruma geldiler.

Çalışanlar sosyal ve ekonomik hiçbir kayba uğratılmadan, kalabalık ve kapalı çalışma alanları derhal kapatılmalıdır. En az 14 gün, tercihen 28 gün zorunlu üretim alanları dışında, çalışanlar hiçbir şekilde mağdur edilmeden çarklar durdurulmalıdır.

Zorunlu üretim alanlarında çalışanlar için işyerine ulaşmada ve iş yerlerinde fiziksel önlemler alınmalı, dönüşümlü çalışma modelleri ile çalışma ortamlarında bulunan sayısı azaltılmalıdır.

Uluslararası dolaşım zorunlu haller dışında en aza indirilmelidir. Yurtdışı seyahatlerinde 14 gün karantina uygulanmalıdır.

Aşılamada hedef hızlı toplumsal bağışıklık olmalıdır. Aşıda patenti ortadan kaldıracak uluslararası adımlar atılmalıdır.

Pandemi ile mücadele, derhal geniş katılımlı, bağımsız yerel pandemi kurullarına devredilmelidir. Bu kurullara yerel yönetimler, sağlık emek ve meslek örgütleri ve toplum mutlaka dahil edilmelidir.’’

 

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.