DOLAR

32,5260

0.11%
EURO

34,9889

-0.14%
ALTIN(gr)

2.436,27

0,01%
BİST 100

9716.77

0,01%
DİSK’ten İzmir’de Ekonomik Kriz Eylemi

DİSK’ten İzmir’de Ekonomik Kriz Eylemi

ABONE OL
17:32 - 15/03/2022 17:32
DİSK’ten İzmir’de Ekonomik Kriz Eylemi
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

 

Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) “Emeğimizi, haklarımızı, geleceğimizi ezdirmeyeceğiz” sloganıyla İzmir Cumhuriyet Meydanı’nda miting düzenledi.

DİSK Genel İş (Türkiye Genel Hizmetler İşçileri Sendikası) İzmir Şubeleri’ne bağlı işçiler yarım gün iş bırakarak miting alanına pankartlar ve sloganlarla yürüdü. DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu ve DİSK Genel İş Sendikası Genel Başkanı Remzi Çalışkan’ın birer konuşma yaptığı mitinge CHP İzmir Milletvekili Kani Beko, HDP İzmir Milletvekili Murat Çepni, Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK), EMEP, SOL Parti ve TİP üyeleri de katıldı. 14-15 Mart’ta iş bırakan sağlık çalışanlarının da yer aldığı mitinge İzmir Tabip Odası da destek verdi.

Mitingde sık sık “Birleşen işçiler asla yenilmez”, “Şalter inecek bu iş bitecek”, “Genel grev, genel direniş”, “Hükümet istifa”, “Krizin bedeli patronlara” sloganları atıldı. Eyleme katılanlar “Vergide adalet istiyoruz”, “Güvenceli çalışmak insanca yaşamak için taşerona son”, “Yaşasın iş ekmek özgürlük mücadelemiz” yazılı dövizler taşıdı. Mizansen gösterinin de yapıldığı mitingde, üzerinde “Zamma, zulme son”, “Rahmetli enflasyona dayanamadı, son sözü ‘zam var mı’ oldu” yazılı tabut taşındı, imam görünümündeki bir kişi ile kefen giyen iki kişi tabutun yanında yer aldı.

“Dar gelirlinin enflasyonu yüzde 100’ü çoktan aştı”

Mitingde konuşan DİSK Genel İş Sendikası Genel Başkanı Çalışkan, “Türkiye’de ekonomik ve siyasal olarak tam bir yıkımın içindeyiz. Ekonominin yönetilemediğini yüksek enflasyonla acı bir şekilde görüyoruz. İnsanca yaşamak ve geçinmek istiyoruz. Biz üretiyoruz ama çarşıyı, pazarı işçi sınıfı için yangın yerine çevirdiler. Her gün zamlarla karşı karşıyayız. Emekçinin tenceresi artık kaynamaz oldu. Zamlar katlanılır gibi değil. İktidarın bugüne kadar sürdürdüğü dışa bağımlı politikaların ceremesini emekçiler çekiyor. TÜİK’in gerçek dışı açıklamalarına zaten inanmıyorduk. Ancak dar gelirlinin enflasyonu yüzde 100’ü çoktan aştı” dedi.

Yüksek enflasyon ve fahiş fiyatlar nedeniyle işçi sınıfının ücretlerinin günden güne eridiğini kaydeden Çalışkan, “Sizin yarattığınız krizin bedelini biz ödemek zorunda değiliz. İşçi sınıfı sömürülüyor. Ülkenin kaynakları bir avuç sermayeye peşkeş çekilmeye devam ediliyor. Kamu özel sektör iş birliğiyle yapılan projelerle geleceğimiz ipotek altına alınıyor. Bu iktidar ekmeğimizi, emeğimizi, geleceğimizi ve doğamızı yağmalamaya tüm hızıyla devam ediyor. Aydınlık geleceğimizi yok ediyor. Yaşanan tüm bu sorunların en önemli nedeni adaletin, hukukun ve demokrasinin olmamasıdır. Halkın, demokrasiye ekmek kadar su kadar ihtiyacı var. Emek ve demokrasi mücadelesi birbirinden asla ayrı değildir. Demokrasiye ve kazanılmış haklara karşı tüm saldırılara karşı inadına eşitlik, inadına demokrasi diyoruz” diye konuştu.

“Belediye işçileri de diğer işçiler gibi kadroya geçirilmelidir”

Belediye işçilerinin de kamu çalışanı olduğunu belirten Çalışkan, ayrımcılığa son verilerek kadro hakkı tanınmasını istedi. Çalışkan, “Belediye şirket işçileri kamu işçilerin yararlandığı 51 günlük ilave tedbir kararından yararlanamıyor. Belediye işçileri de diğer işçiler gibi kadroya geçirilmelidir. Yaşanan yoksulluğun, sefaletin, geçim derdinin sorumlusu bu iktidar ve ortaklarıdır. Mücadelemizi sonuna kadar sürdüreceğiz. Demokrasiyi katletmenize hayır diyoruz. Eşitsizliğe, adaletsizliğe, hukuksuzluğa teslim olmayacağız. Birleşe birleşe bu ülkeye adaleti, barışı, huzuru ve refahı biz getireceğiz” ifadelerini kullandı.

“Her gece uykuya dalarken ‘yarın faturaları nasıl ödeyeceğim’ diye büyük bir kaygıyla uyanıyoruz”

DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu yaptığı konuşmada zor bir dönemden geçildiğini söyleyerek, “Bu zorlu sürecin içerisinde Türkiye işçi sınıfı emeğine, ekmeğine ve memleketine sahip çıkmak için mücadele ediyor, direniyor. DİSK’in çatısı altında yan yana geliyor, tüm baskılara rağmen bu mücadeleyi büyütüyor. Özellikle yıl sonundaki döviz kurundaki artış, arkasından yılbaşından bu yana her şeye yapılan fahiş zamlar ve giderek daha fazla yoksullaştığımız bu süreç. Her gece uykuya dalarken ‘yarın faturaları nasıl ödeyeceğim’ diye büyük bir kaygıyla uyanıyoruz. Yaşadığımız bu işsizliğin, yoksulluğun, yüksek enflasyonun, yaşadığımız bütün bu sıkıntıların hiçbiri kendiliğinden ortaya çıkmadı. Ülkeyi yöneten iktidarın beceriksizliği ya da iş bilmezliği değil. Bilerek isteyerek yaptılar ve yapmaya devam ediyorlar” dedi.

Çerkezoğlu, “Yetki varsa sorumluluk da vardır. ‘Verin yetkiyi kardeşinize’ diyeceksiniz, sonra Cumhuriyet tarihinde eşi benzeri görülmemiş yetkileri alacaksınız. Ondan sonra yaşanan bu kara tabloda sağıra, dilsize yatacaksınız. Yok öyle yağma” diye konuştu.

DİSK’ten beş acil talep

DİSK Genel Başkanı acil olarak uygulanmasını istedikleri taleplerini şöyle sıraladı: “Elektrik, su, doğalgaz başta olmak üzere yapılan zamları geri alın. Bu faturalardaki vergiyi kaldırın. Tüm maaş ve ücretler yüksek enflasyon karşısında eridi gitti. Başta asgari ücret olmak üzere bütün ücretleri güncelleyin ve bütün ücretlere en az asgari ücret artış oranında zam yapın. En düşük emekli aylığını en az asgari ücret düzeyine çıkartın ve EYT mağduriyetine son verin. Asgari ücretin üzerindeki vergi dilimi yüzde 10’a çekilmeli, kar ve faiz gelirlerinin vergilendirildiği, çok kazananın çok vergi verdiği adil bir vergi politikası benimsenmelidir. Esnaf kuryelik, kendi hesabına çalışma, özel istihdam bürosu, taşeron adı altındaki tüm güvencesiz çalıştırma biçimlerine son verilmeli, herkese güvenceli istihdam sağlanmalıdır. İşçi sınıfının yaşadığı gelir kaybını telafi etmesinin en önemli yolu, sendika ve grev hakkıdır. Bu hakların kullanımın önündeki tüm yasal ve fiili engelleri kaldırılmalıdır.”

Konuşmaların ardından miting işçilerin çektiği halaylarla sona erdi

VOA tarafından geçilen DİSK’ten İzmir’de Ekonomik Kriz Eylemi haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. DİSK’ten İzmir’de Ekonomik Kriz Eylemi haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan DİSK’ten İzmir’de Ekonomik Kriz Eylemi haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.