DENİZCİ BİR NESİL YETİŞTİREMEDİK…

ABONE OL
07:34 - 14/06/2021 07:34
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Etrafımız denizlerle çevrili.

Kıyısına fabrika kurduğumuz, yüksek katlı binalar, lokanta ve Bach kulüpler yaptığımız, çöpümüzü denize, sintinemizi liman içine bıraktırmaya alıştırdığımız bir nesil yetiştirdik.

Bireysel korumacılık bir işe yaramadı. Dereler simsiyah akarken, su içtiğimiz göller de balık ölümleri topluca su yüzüne çıkarken sadece seyrettik.

Çevreci denildiğinde yüzünü buruşturan, “Bela geldi…” gözü ile bakan fabrikatörlerimiz, “Deniz her şeyi temizler” diyen belediyecilerimiz, “Biz denizci değiliz” diyen iktidarlı ve istikrarlı politikacılarımız oldu.

Deniz kenarlarında deniz manzaralı okulları olan kasabalarda bile yüzme bilmeyen seyirci bir nesil yetiştirdik. Deniz kenarına giden çocukları bu eylemlerinden ötürü sanki deniz canavarmış gibi gören ana babalar yarattık.

Denize girilecek kumsallar binalar ile betonlaştı.

Denizleri; çöp yiyen fabrikası gibi kullandık.

Denize çıkacak genç-yaşlı amatör denizcilere hizmet götüren sınav sistemini, bu sayede kulüplerin halka hizmet ettiği Amatör denizcilik gibi bir eğitim sistemini de yok ettik.

Avrupa seviyesine çıkacağız diye belge alımlarını kolaylaştırdık.

Eskiden bir deniz izciliğimiz vardı.

Çocuklar küçük yaştan itibaren dingiler ile denize çıkar, eğitim görür, denizle birlikte olmanın hem zor hem de zevkli yönlerini yaşarlar; uymaları gereken kuralları öğrenirlerdi.

Ama heyhat…

Şimdi her şey para için.

Deniz kenarlarındaki kıyılar çocuk ve gençlerin denizcilik eğitimi için değil. Marinalar için… Meyhaneler için, deniz manzaralı binalar için…

Barınaklarda milyarlarca liralık kullanılmayı bekleyen bir milli servetimiz var.  Beyefendilerin lütfen keyifleri olacak ta, ayda bir defa denize çıkacak diye kıyıya bağlı yatlar var. Kimisi garsoniyer, kimisi gezici misafir ağırlama amacı ile kullanılıyor.

Çok şükür artık balık avcılığı da bitti.

Kıyısında çeşit çeşit balıkların, fileler dolusu karidesin çıktığı Gemlik körfezi ve Marmara denizi nasıl kalmadı ise, Karadeniz de hamsiden vazgeçti.

İyi güzel de, deniz intikamını almayacak mı? Sizin ona attıklarınızı size kusmayacak mı sandınız?

Temizleriz.

Güzel laf… Bahçemi süpürüyorsunuz?

Buradaki ekolojik dengeyi bir daha nasıl kuracaksınız?

Siz Tanrı’ mısınız?

Çocuklar, genç denizciler, denizden geçinenler, zamanında ekonomik zenginlik diyerek zehir saçan fabrikaları kapatamadığınız için, Arıtma sistemlerini kurmayıp; kentlerin atıklarını denize boşalttığınız için sizleri her zaman hayırla yad edecekler.

İnanın.

Mezarda bile kemikleriniz sızlayacak, dünyaya yaptığınız kötülüklerden ve aldığınız yanlış kararlardan ötürü ters döneceksiniz.

Sadece bilin istedim…

Inal

    En az 10 karakter gerekli
    Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.
    Tüm Yorumlar (1)
    • Pilot

      Kaleminize sağlık. Gerçekler acı da olsa yazmak erdemdir.

      Yanıtla
      +0
      -0