DEMOKRASİNİN VEBASI

DEMOKRASİNİN VEBASI

ABONE OL
16:22 - 04/05/2024 16:22
DEMOKRASİNİN VEBASI
1

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Toplumdaki ahlaki, kültürel, mesleki yozlaşmanın siyasette de kendini göstermesini kaçınılmaz kılıyor ve bulaşıcı bir hastalık gibi, akıllıyım diyen bireyleri bile sarıp sarmalıyor.

Bazen korku, bazen bıkkınlık, bazen değişmez umutsuzluğu ile bireyleri siyasetten uzaklaştırıyor, sonuçta dar bir çevreye hapsediyor.

Demokrasinin vebası gibi…

İnsanca yaşamanın kalitesini yok eden bu yozlaşma, konuşan bireye, seçimlerine, sandık sürecine her türlü tercihine karşı döndürülen dolaplarla, dün olduğu gibi bugünde toplumun, dolayısı ile seçmenin yaşam kalitesini aşağı çekmeye devam ediyor.

Genç, motive olmuş, idealist ve liyakatı dorukta olanlarda; toplum yararına siyaset yapabilecek bireylerde,” hep bana rab bana “şiarındaki, egoist ve kibre yenilmiş kişiler sayesinde giderek dünü dahi aratan yozlaşma vebasına ne yazık ki bugün de yeniliyor…

Peki yarın bizi ne bekliyor olabilir…

Bilindiği gibi Almanya çifte vatandaşlığına onay verdi, sadece onay vermekle kalmadı, vatandaşlığa geçmek isteyenlere önemli bir dizi kolaylıklar da sağladı.

Çifte vatandaşlığa kesinlikle karşı olan Almanya küresel ve sosyal yaşamdaki gelişmeler ve toplumunda değişen demografik yapısı karşısında yıllar içinde adım adım değiştirdiği vatandaşlık yasasında bu yıl köklü değişimler yaptı.

Almanya’nın yeni vatandaşlık yasasının avantajları ve dezavantajları konusunda süregelen birçok tartışma var…

Ancak bir önemli gerçek var ki,

Çifte vatandaşlık, vatandaşların her iki ülkedeki seçimlerde oy kullanmasına imkân tanıyacak. Bu hem Almanya`daki Türk kökenli seçmen sayısını hem de Türkiye seçimlerinde yurt dışından oy kullanacak seçmen sayısını önemli ölçüde katlayacak. Çift vatandaşlı Türk seçmen, önümüzdeki yıllarda her iki ülkenin siyasetinde aktif olarak da etkin olacak.

Her iki ülkenin de siyasi partilerinin, siyasi öngörülerini bu gerçeğe göre planlamaya başladıklarını tahmin edebiliyorum.

Her yaş gurubundan artacak olan seçmen sayısında şüphesiz en etkili kitleyi gençler oluşturacak. Hem dijital sistemin göbeğine doğmuş hem hakim olduğu diller ve aldığı eğitim sayesinde tüm dünyayı yakından takip edebilme donanımındaki bu kitleye mevcut siyasetin hazırlıklı olması kaçınılmaz bir gerçek. Yaşı gereği idealist de olan yeni siyasi güçle, her türlü yozluk ve yolsuzlukla bezenmiş siyasetin buluşması çok yakındır…

Derebeylik kalıntıları ve az gelişmiş kapitalizm harmanı siyasetle, sanal zeka, robotik üretim ve uzayın derinliklerine uzanan bilgi çağı kuşağının buluşması yozlaşma kavramını bugünkü muhatapları ile birlikte tarihte bırakacak …

Ve yeni dünya düzeninin siyaseti hiç endişeniz olmasın bu mihvalde gelişecek.!

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.