DOLAR

32,4504

-0.15%
EURO

34,8290

-0.66%
ALTIN(gr)

2.441,26

0,23%
BİST 100

9915.62

0,23%
Cumhur İttifakı Mersin Adayı projelerini tanıttı

Cumhur İttifakı Mersin Adayı projelerini tanıttı

ABONE OL
22:08 - 09/03/2024 22:08
Cumhur İttifakı Mersin Adayı projelerini tanıttı
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) ve Cumhur İttifakı’nın Mersin Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Serdar Soydan, seçilirse hayata geçirmeyi vadettiği projelerini tanıttı. 100 proje sunan Soydan, önceliği, yarıştaki en yakın rakibi CHP adayı ve Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer gibi, metro projesine verdi.

Yenişehir ilçesindeki Edip Buran Spor Salonu’nda düzenlenen toplantıya, MHP il ve ilçe teşkilatlarıyla birlikte AK Parti’den de katılım vardı. Eski Hazine ve Maliye Bakanı ve mevcut Mersin Milletvekili Nureddin Nebati ile bir dönem Mersin milletvekilliği yapan eski Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan da katılımcılar arasındaydı.

Serdar Soydan “Cumhuriyetin 100. Yılında Mersin’e 100 Proje” sloganıyla düzenlenen toplantıda, önceliği ulaşım projelerine verdi. Vahap Seçer öncesindeki MHP’li büyükşehir döneminde de metro projesinin olduğunu hatırlatan Soydan, projenin daha sonra içinden çıkılmaz bir hale getirildiğini savundu. Soydan “Asla bahane üretmeyeceğiz. Ulaşım master planının gözden geçirerek bataklıktan çekip hemşehrilerimizin hizmetine sunacağız” dedi.

Soydan’ın “bahane üretmeyeceğiz” derken kastı, Seçer’in geçen hafta yaptığı proje tanıtım toplantısındaki şikayetiydi. Seçer, kendisinin sunduğu metro projesinin hayata geçmemesinden mevcut hükümeti sorumlu tutmuş, hükümetin dış yatırım için gerekli izni Nebati döneminde 2 yıl boyunca masada beklettiğini savunmuştu.

“Ulaşım problemleri içerisinden çıkamıyoruz”

Soydan, proje sunumuna trafik sorunlarıyla devam etti. Mevcut yönetimin kanalize kavşak kullanarak sorunu aşmaya çalıştığını hatırlatan Soydan, “Gördüğünüz gibi ulaşım problemleri içerisinden maalesef çıkamıyoruz” dedi. Soydan bunun yerine dünyadaki tüm gelişmiş kentlerin kullandığını söylediği akıllı sinyalizasyon ve akıllı katlı kavşak sistemine geçeceklerini vurguladı.

Cumhur İttifakı Adayı, ulaşım sorununa Tarsus Organize Sanayi Bölgesi ile hal ve limanı birbirine bağlayacak yeni bir karayoluyla çözüm bulacaklarını vadetti; ayrıca bir çevreyolu viyadüğüyle kuzeyde yeni bir doğu-batı bağlantısı oluşturarak trafiğin yükünü paylaştırmayı planladıklarını söyledi.

Eleştirel değil sakindi

Soydan, hafta içinde Mersin’de miting düzenleyen Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’dan farklı olarak Seçer ve mevcut belediye yönetimiyle ilgili çok eleştirel değildi. Metro ve trafikle ilgili eleştiriler hariç sakin bir üslupla, kendi projelerine odaklanmış bir görüntü sergiledi.

Erdoğan mitingte mevcut belediyeye yüklenmiş “CHP’li belediye Mersin’e ne verdi?” diye sormuştu. İlk olarak Hatay ile ilgili yaptığı merkezi yönetimle yerel yönetimin uyum içinde çalışması gerektiği vurgusunu Mersin için de tekrarlamıştı.

Soydan da sunumu sırasında bazı projelerin hükümetin önceliklerine uygun olduğu vurgusu yaptı.

“3 ana tema 9 ilke”

Basına ve protokole dağıtılan sert kapaklı, kuşe kâğıda basılı, 130 sayfadan oluşan bir kitapla sunulan projeler, Soydan’ın daha önce 3 ana tema ve 9 ilke olarak açıkladığı hazırlıkların ayrıntılarını içeriyordu.

Soydan bu 3 temayı ekonomi, tarım ve turizm olarak duyurmuştu.

9 ilkeyse “Dijital ve akıllı; planlı ve dirençli; ayrıştıran değil birleştiren; herkes için herkese göre; yeşili ve mavisiyle yaşanılabilir; insana aşık; canlıların dostu; kültür ve sanatla dolu; yatırım ve lojistik şehri Mersin” başlıklarıyla sıralanmıştı.

İki adayın projelerine bakıldığında pek çok temel başlıkta benzerlikler olduğu görülebiliyor. Vahap Seçer de tanıtım toplantısında yaptıklarından ve yapacaklarından bahsederken benzer bir vizyon sunmuştu.

En büyük alkış 10 GB internet vaadine

Soydan sunumu sırasında ana başlıklardan vurguyla bahsetse de asıl ilgiyi gençler için ücretsiz internet vaadi topladı.

“Özgür genç” başlığı altındaki projede gençlerin telefon hatlarına her ay 10 GB ücretsiz internet tanımlanacağı ve burs verileceği vaadi yer aldı. Katılımcılar en çok bu vaadi alkışladı.

Mersin’de neden MHP’li aday?

Hiçbir siyasi parti ya da akımın diğerine mutlak üstünlük kuramadığı Mersin’de, Cumhur İttifakı bir önceki seçimlerde olduğu gibi bu seçimde de MHP’li bir ismi aday gösterdi. Büyükşehir Belediyesi’ni MHP’ye bırakan AK Parti, Mersin’in 13 ilçesinden de sadece 4’ünde aday çıkardı.

Mersin’de şu an büyükşehir ve 2 merkez ilçede CHP’li belediyeler yönetimde. 9 ilçe MHP, 2 ilçe AK Parti’de.

MHP Mersin’i önemsiyor; kazanabileceği bir büyükşehir olarak görüyor. Seçer’den önce büyükşehir o dönem MHP’li olan Burhanettin Kocamaz’daydı. Kocamaz yeniden aday gösterilmeyince İYİ Parti’ye geçmiş; oradan aday olacakken belgeleri yetişmediği için adaylığı kabul edilmemişti. İYİ Parti bunun üzerine kendi adayını Demokrat Parti üzerinden göstermişti.

Özellikle küçük nüfuslu ilçelerde güçlü olan MHP büyükşehiri de alabileceğinin hesaplarını yapıyor. Cumhur İttifakı’nın MHP’li bir aday göstermesinin ardında da bu inanç var.

VOA tarafından geçilen Cumhur İttifakı Mersin Adayı projelerini tanıttı haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Cumhur İttifakı Mersin Adayı projelerini tanıttı haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Cumhur İttifakı Mersin Adayı projelerini tanıttı haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.