Credit Suisse Hisseleri Yeniden Düştü

Credit Suisse Hisseleri Yeniden Düştü

ABONE OL
16:44 - 17/03/2023 16:44
Credit Suisse Hisseleri Yeniden Düştü
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

İsviçreli yatırım bankacılığı firması Credit Suisse’in hisseleri, bugün yeniden düşüşe geçerek önceki kazanımları yitirdi. Bu durum, Credit Suisse’in İsviçre Merkez Bankası’ndan 54 milyar dolar tutarında borç almasına rağmen yatırımcı hassasiyetinin yüksek olduğuna işaret ediyor.

Kredi notunun düşürülmesi ve Amerika’da açılan bir dava, Credit Suisse’in Merkez Bankası’ndan almayı garantilediği acil likidite desteğinin sağladığı rahatlamayı ortadan kaldırdı.

Amerikalı hissedarları, Credit Suisse’in mali sorunlarını gizleyerek kendilerini dolandırdığı gerekçesiyle dün banka aleyhine dava açmıştı. Credit Suisse, davaya ilişkin açıklama talebini yanıtsız bıraktı.

İki günlük sert çalkantıdan sonra Credit Suisse hisseleri yüzde 10 geriledi. Credit Suisse’in en büyük yatırımcısı olan Suudi Ulusal Bankası’nın bankaya daha fazla mevduat sağlayamayacağı açıklamasından sonra Çarşamba günü yüzde 24 değer kaybeden hisseler, dün yüzde 20 oranında yükselmişti. Credit Suisse hisselerindeki volatilite yüksek seyretmeye devam ediyor.

Varlık yönetimi firması RBC Wealth Management’ın yatırım stratejisi sorumlusu Frédérique Carrier, “Bize göre mevduat sahiplerine önümüzdeki birkaç gün içinde para çıkışının engelleneceği yönünde yeterince güvence verilip verilemeyeceği kilit bir soru” dedi.

Frédérique Carrier, “Piyasalar, İsviçre Merkez Bankası’nın müdahalesiyle rahatlasa da hassasiyet çok yüksek. Özellikle de yatırımcıların Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB) agresif para politikası sıkılaştırma uygulamasının nihai etkilerine ilişkin kaygıları devam ediyor” şeklinde konuştu.

Yatırım analizi ve araştırmaları platformu Morningstar Direct, bugün, Credit Suisse’in Amerika ve Avrupa’da yönetilen fonlarından 200 milyon dolar tutarında net çıkış olduğunu bildirdi.

DBRS Morningstar, bugün Credit Suisse’in kredi notunu düşüren ilk küresel kredi derecelendirme kuruluşu oldu. Credit Suisse’in kredi notunu “BBB”ye düşüren DBRS Morningstar, bu notla, bankanın mali yükümlülüklerini yerine getirme kapasitesinin kabul edilebilir düzeyde olduğunu, ancak gelecekteki gelişmelere karşı savunmasız olabileceğini kaydediyor.

Credit Suisse’in İsviçre’deki faaliyetlerinin sorumlusu ise dün geç saatlerde yaptığı açıklamada, fonların bankanın yeniden yapılanmaya devam etmesini sağlayacağını, ancak müşteri güvenini yeniden inşa etmenin zaman alabileceğini bildirdi.

Bankacılık sektöründeki baskının yüksek seyrettiğinin bir başka işareti de Avrupa Merkez Bankası’ndan (ECB) geldi. Bankanın Denetleme Kurulu, bugün daha önceden planlanmamış bir toplantı yaparak Euro bölgesindeki bankacılık sektörü üzerindeki baskıları ve zafiyetleri ele aldı.

Kurulun toplantısında ele alınan konularla ilgili bilgi sahibi bir kaynağın Reuters’a verdiği bilgiye göre, piyasalardaki çalkantının Euro bölgesindeki bankalara sıçrama riskinin bulunmadığı kaydedildi. Kurul ayrıca Euro bölgesindeki bankalarda bulunan mevduatın stabil olmaya devam ettiğini belirtti.

Credit Suisse hisseleri bu hafta yüzde 26 geriledi. Bu, bankanın 2008 yılı Ekim ayından ve küresel mali krizden bu yana kaydettiği en büyük düşüş oldu.

Mali hizmetler firması Ord Minnett’tan yatırım danışmanı John Milroy, “Hala temkinliyiz ancak Credit Suisse’e ilişkin olumlu haberler var” dedi.

First Republic Bank hisseleri 30 milyar dolarlık acil yardım paketine rağmen düştü

First Republic Bank’in hisseleri, büyük Amerikan bankalarının hazırladığı 30 milyar dolarlık acil kurtarma paketinin yatırımcı kaygılarını gidermeye yetmemesi nedeniyle bugün piyasa açılışı öncesinde yüzde 13 oranında değer kaybetti.

Merkezi San Francisco’da bulunan First Republic Bank’in iflasının yakın olduğuna ilişkin korkular, dün ABD Maliye Bakanı Janet Yellen, FED Başkanı Jerome Powell ve JPMorgan Chase CEO’su Jamie Dimon gibi yetkili ve banka yöneticilerinin bankaya likidite sağlamak için bir acil yardım paketi oluşturmasına yol açmıştı.

Kar paylarını askıya alan ve nakit durumunu açıklayan First Republic, 10-15 Mart tarihleri arasında ABD Merkez Bankası’ndan 20 ile 109 milyar dolar arasında borç alacağını açıklamıştı.

Varlık yönetimi firması B. Riley’den baş piyasa stratejisti Art Hogan, “First Republic’in yeni mevduatları suların durulmasını sağladı, ancak bu paralar, mevcut piyasa faiz oranlarına tabi. Bu da net faiz gelirinin azalmasına yol açıyor. Bozuk bir kazanç profiline sahip olan bakanın yine de satış arayışına girmesi gerekiyor” dedi.

Orta ölçekli Western Alliance Bankası’nın hisseleri yüzde 2, PacWest Bankası hisseleriyse yüzde 5 değer kaybetti.

VOA tarafından geçilen Credit Suisse Hisseleri Yeniden Düştü haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Credit Suisse Hisseleri Yeniden Düştü haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Credit Suisse Hisseleri Yeniden Düştü haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

    En az 10 karakter gerekli
    Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.