''Corona Virüsü Salgını Uyuşturucu Sorununu Tetikleyebilir''

''Corona Virüsü Salgını Uyuşturucu Sorununu Tetikleyebilir''

ABONE OL
23:10 - 26/06/2020 23:10
''Corona Virüsü Salgını Uyuşturucu Sorununu Tetikleyebilir''
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

NEW YORK — 

Birleşmiş Milletler Uyuşturucu ve Suç Dairesi (UNODC) tarafından yayınlanan 2020 Uyuşturucu Raporu’nda, 2018 yılında uyuşturucu kullanımının 2009 yılına kıyasla yüzde 30 oranında arttığı, dünyada 269 milyon kişinin uyuşturucu bağımlısı olduğu açıklandı.

Raporda, dünyada 35 milyon uyuşturucu bağımlısının ciddi ruhsal bozuklular yaşadığı kaydedildi.

2020 Uyuşturucu Raporu’nda, Corona virüsü salgını sonrası uyuşturucu kullanımımın küresel olarak artabileceği belirtildi.

Raporda uyuşturucu üretimi, kaçakçılığı, kullanımıyla ilgili bölgesel veriler de yayınlandı. UNODC raporunda, Corona salgınının uyuşturucu piyasasını da etkilediği, bağımlıların kullandıkları uyuşturucu maddeleri bulamamaları nedeniyle fiyatların arttığı, artan bağımlıların kullandığı maddelerin kalitesinin düştüğü belirtildi.

“Uyuşturucu satıcıları yeni yöntemler geliştirdi”

Corona virüsü salgınından küresel olarak etkilenen uyuşturucu kaçakçılarının birçok yeni yöntem denediği, bağımlılara uyuşturucu sağlamak için aralarında posta hizmetlerini kullanmanın da bulunduğu bir çok yeni dağıtım şekillerini denedikleri kaydedildi.

Raporda, salgın hastalığın yayılmasıyla birlikte uyuşturucu bağımlılarının kullandıkları maddeleri bulamayınca yoksunluk içine girdikleri belirtilerek, bağımlıların çok daha kolay buldukları başka maddelere, sakinleştirici ilaçlara ve alkole yöneldikleri belirildi.

“İşsizlik ve parasız kalanlar uyuşturucu satma eğilimine girebilir”

UNODC İcra Direktörü Ghada Waly, dünyada ötekileştirilmiş grupların, gençlerin, kadınlar ve yoksulların daha çok küresel uyuşturucu sorununun bedelini ödediklerini belirterek, salgın hastalık sonrasında uyuşturucu kullanımın artabileceği yönünde endişelerini dile getirdi.

İcra Direktörü Waly, ”Salgın hastalıkla birlikte artan işsizlik, küresel ekonomik durgunluk, daha çok yoksulları etkileyebilir. Bu dönemde yoksullar para kazanmak için uyuşturucu satma eğilimine girebilir. Toplumlar, COVID-19 krizi ve ekonomik gerileme, sağlık ve sosyal sistemlerde yaşananlarla başa çıkmaya çalışıyor. Bu dönemde yaşananlar, uyuşturucu kullanımının yol açtığı tehditleri daha tehlikeli hale getirdi” dedi.

Waly, uyuşturucu sorunuyla mücadele etmek için tüm ülkelerin ortak hareket etmesi gerektiği belirterek, “Uyuşturucuyla mücadelede tüm hükümetlerinin çok daha fazla dayanışma göstermesi ve mücadeleye destek vermesi gerekir” dedi.

Dünyada 192 milyon kişi esrar kullanıyor

2018 yılında en fazla kullanılan uyuşturucunun esrar olduğu, dünyada 192 milyon kişinin esrar kullandığının belirtildiği raporda, opiyat kullanımına bağlı ölümlerin 2009 yılına oranla yüzde 71 arttığı kaydedildi. Uyuşturucu kullanımının 2000 ile 2018 yılları arasında gelişmekte olan ülkeler arasında gelişmiş ülkelere göre çok daha hızlı yükseldiği, gençler arasında bağımlılığın daha da arttığı belirtildi.

VOA tarafından geçilen tüm haberlerde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Haberler web sayfamızda otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.