Corona Salgınıyla Mücadelede Akıllı Telefon Uygulaması 

Corona Salgınıyla Mücadelede Akıllı Telefon Uygulaması 

ABONE OL
08:10 - 02/04/2020 08:10
Corona Salgınıyla Mücadelede Akıllı Telefon Uygulaması 
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Reuters haber ajansına göre bir grup Avrupalı uzman, Corona virüslü kişilerle temas kuranların takip edilmesini sağlayan bir akıllı telefon teknolojisini yakın zamanda piyasaya süreceklerini bildirdi. Bu teknolojiyle hedeflenen, sağlık yetkililerinin hızlı şekilde önlem almasını sağlayarak hastalığın yayılmasını engellemek.

Teknoloji, akıllı telefonlardan alınan bilgilerle Corona virüsü taşıyan bir kişinin kimlerle yakın temasa girdiğini gösterecek. Böylece yetkililer, risk altında olabilecek bu kişilerle iletişim kuracak.

‘Amaç toplu önlemlerin olumsuz ekonomik etkisini azaltmak’

Bu şekilde tüm topluluğun karantinaya alınması yerine belli kişilerin önlem alması, böylece sokağa çıkma yasaklarının ekonomiye olan olumsuz etkisinin giderilmesi hedefleniyor.

Kişilerin mahremiyetini ihlal etmeden Corona virüsü taşıyanlarla temas kuranları tespit eden bu girişime PEPP-PT adı verildi. Girişim, bazı Asya ülkelerinde hastalığın yayılmasının takip edilmesinde akıllı telefonların başarıyla kullanılması örneğini izledi. Ancak bu uygulamaların farkı, AB’nin kişisel bilgileri koruma konusundaki katı kurallarını ihlal eder nitelikte olmaları.

PEPP-PT girişimi, aralarında Avusturya, Belçika, Danimarka, Fransa, Almanya, İtalya, İspanya ve İsviçre’den 130 araştırmacıyı bir araya getiriyor. Girişim, 7 Nisan’a kadar lisanslı bir teknoloji platformu oluşturmayı hedefliyor. Temas tespit eden uygulamaların temelini oluşturacak bu uygulamanın bundan yaklaşık bir hafta sonra piyasaya çıkması bekleniyor.

Epidemiyoloji uzmanları, Corona virüsü salgınının gelecekte yeniden patlak verdiği durumlarda temas takibinin hayati bir silah olacağı görüşünde.

Hastalık, semptom göstermeyen kişiler tarafından da taşınabiliyor. Bu da enfeksiyon riskiyle karşı karşıya olanların, bir kişinin test sonucunun pozitif olduğunun ortaya çıkmasından hemen sonra uyarılmasının önemini ortaya koyuyor. Bu teknolojinin, salgının ulusal düzeyde yayılmasını önlemek için alınan önlemlere gereksinimi azaltmada kullanılabileceği sanılıyor.

‘Salgının büyümesini önlemek için etkili bir yöntem’

Lozan’daki İsviçre Teknoloji Federal Enstitüsü dijital epidemiyoloji profesörü Marcel Salathe, ‘‘Toplum ve ekonomi olarak uzun süre bu şekilde devam edemeyeceğimizi biliyoruz. Salgının katlanarak artan büyümesini önlemenin daha etkili yolları var,’’ dedi.

Yeni teknoloji, mobil telefonların Bluetooth özelliğini gizlilik ve gönüllülük ekseninde kullanacak ve bunu, Avrupa Birliği’nin Genel Veri Koruma Düzenlemeleri’yle uyumlu şekilde, lokasyon verilerini derinlemesine takip etmeden yapacak.

Sistem, akıllı telefonlar arasında Bluetooth üzerinden kurulan yakın mesafe bağlantıları 2 hafta boyunca merkezi sunucu yerine aygıtlar üzerinde, güçlü şifreleme altında saklayacak. Yalnızca ‘‘güvenilir kişi’’ olarak belirlenerek yerel sağlık yetkilileri bu verilere erişebilecek. Bu ‘‘güvenilir kişiler’’ halkı enfeksiyon riski durumunda bilgilendirecek ve karantinaya girmelerini isteyebilecek.

Oxford Üniversitesi Büyük Veri Enstitüsü araştırmacıları, son çalışmalarında, Corona virüsüyle mücadelede kullanılan bir yaklaşımın başarılı olması için halkın yüzde 60’ının katılımının gerektiğini ortaya koydu. Akıllı telefon kullanmayanların ise bu teknolojiye katkı sağlamak için Bluetooth’lu bileklikler takabilecekleri belirtildi.

Alman araştırma kurumu Fraunhofer Heinrich Hertz Enstitüsü, teknoloji platformunu Vodafone ve diğer telekomünikasyon firmalarıyla birlikte geliştirdi. Bu firmalar farklı akıllı telefonların birbirleriyle iletişiminin nasıl sağlanacağı üzerinde çalıştı.

PEPP-PT projesi, Singapur’un ‘‘TraceTogether’’ projesiyle benzerlik gösteriyor. Ancak Avrupa modeli, ülke kodları kullanarak sınırların ötesinde de faaliyet gösterebilecek.

Berlin’de bulunan bir grup start-up ise ‘‘Healthy Together’’ adlı kendi temas izleme uygulamalarını geliştirmekte olduklarını bildirdi.

Bu start-up’ın öncüsü Via şirketinin kurucusu ve yönetim kurulu başkanı Sascha Gartenbach, Reuters’a yaptığı açıklamada, ‘‘Healthy Together’’ grubunun PEPP-PT ile iletişim ve işbirliği içinde olduklarını ve kendi yöntemlerinin tamamlayıcı nitelikte olduğunu söyledi.

Amerika’nın Sesi tarafından geçilen tüm haberlerde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Haberler web sayfamızda otomatik olarak haber sitelerinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.