Corona Aşısındaki İlerlemeler Borsaları Canlandırdı

Corona Aşısındaki İlerlemeler Borsaları Canlandırdı

ABONE OL
17:10 - 21/07/2020 17:10
Corona Aşısındaki İlerlemeler Borsaları Canlandırdı
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Avrupa Birliği liderlerinin kurtarma paketi üzerinde anlaşması ve Corona virüsüne karşı aşı çalışmalarında ilerleme sağlandığı haberleri dünya piyasalarına olumlu yansıdı. ABD borsaları güne pozitif trendle başladı.

Avrupa Birliği’ne üye 27 ülkenin liderleri, bugüne kadarki en uzun zirvelerden birinin ardından, Corona virüsü salgınından olumsuz etkilenen ekonomiyi kurtarma paketinin yanı sıra 1 trilyon 800 milyar dolarlık bütçe üzerinde hafta sonunda anlaşma sağlamıştı.

AB’den gelen anlaşma haberinin ardından Paris, Frankfurt ve Londra borsalarında hisseler yükseldi. Londra’nın FTSE endeksi yüzde 0,7, Paris CAC-40 borsası yüzde 1,2 ve Frankfurt’un DAX endeksi de yüzde 1,9 oranında yükseldi.

ABD borsasında Dow Jones, S&P 500 ve Nasdaq endeksleri güne pozitif trendle başlayarak Wall Street’te güçlü bir işlem günü olacağının sinyalini verdi.

Asya piyasalarında, Japonya’nın Nikkei endeksi günü yüzde 0,7 yükselişle kapattı. Hong Kong’un Hang Seng endeksinde yüzde 2,3 yükseliş gözlemlenirken, Şanghay Kompozit endeksi de yüzde 0,2 oranında yükseldi.

Avustralya’nın S&P/ASX endeksi yüzde 2,5 oranında değer kazanırken; Güney Kore endeksi KOSPI günü yüzde 1,3 oranında yükselişle kapattı. Tayvan borsası yüzde 1,8 değer kazandı; Hindistan’ın Sensex borsası da öğleden sonra yüzde 1,3’lük yükselişle işlem gördü.

Petrol piyasaları da yükseldi

Petrol piyasalarında da yükseliş gözlemlendi. ABD ham petrolünün varili yüzde 2,5’lik bir artışla 41,85 dolardan işlem gördü. Brent petrol de yüzde 2,7’lik bir yükselişle 44,45 dolardan işlem gördü.

Corona virüsü salgının ardından tarihindeki en büyük resesyonla mücadele eden Avrupa Birliği, salgından en çok etkilenen ülkelere hibe veya kredi olarak verilmek üzere 750 milyar Euro’luk (858 milyar Dolar) bir Corona virüsü fonu oluşturacak.

AB liderleri, pandemi öncesindeki dönemde de üzerinde uzlaşmaya çalıştıkları yedi yılı kapsayan 1 trilyon Euro’luk (1,14 trilyon dolar) bütçe üzerinde de anlaştı.

Aşıda ilerleme haberi de yatırımcıları cesaretlendirdi

Oxford Üniversitesi’nin Corona virüsüne karşı geliştirdiği aşı adayının klinik deneyin ilk aşamasında insanlarda koruyucu bağışıklığı tetiklediği haberleri de yatırımcıları cesaretlendirdi.

ABD Ulusal Sağlık Enstitüsü ve Moderna şirketinin birlikte geliştirdiği aşı adayında da klinik deneyin son aşamasına 27 Temmuz’da geçilmesi planlanıyor. 30 bin kişi üzerinde de yapılacak bu deneyle, aşının virüse karşı etkili olup olmadığı anlaşılacak.

‘’Tünelin ucundaki ışık çıkış yolu da olabilir bize yaklaşmakta olan tren de’’

Pandemi sürecinde dışarı çıkmayanlar internet üzerinden çalışmaya ve alışverişe odaklandığı için teknoloji ve iletişim şirketlerinin hisseleri bu yıl kazançlı çıktı. Bankalar, hava yolu ve gemi turları şirketleri ise virüsün yol açtığı krizden olumsuz etkilendi.

Artan vaka sayılarının pandemi sebebiyle kapanan işyerlerinin yeniden açılması sürecini sekteye uğratacağı konusunda endişeler var.

RaboBank Research’ten dünya piyasaları uzmanı Michael Every, ‘’Borsalar Covid-19’u ve insanoğluna yönelik bütün olası sağlık risklerini yenmişiz gibi davranmaya devam ediyor. Tünelin ucundaki ışık çıkış yolu da olabilir, bize doğru gelen tren de’’ sözleriyle durumu değerlendirdi.

VOA tarafından geçilen tüm haberlerde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Haberler web sayfamızda otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.