DOLAR

32,4567

-0.1%
EURO

34,8013

-0.5%
ALTIN(gr)

2.448,39

0,52%
BİST 100

9890.19

0,52%
Coğrafi İşaretli ürün sayısı 10 yılda 60 kat arttı

Coğrafi İşaretli ürün sayısı 10 yılda 60 kat arttı

ABONE OL
14:33 - 06/06/2021 14:33
Coğrafi İşaretli ürün sayısı 10 yılda 60 kat arttı
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu Coğrafi İşaretli ürün sayısının 10 yılda 6 kat artarak 600, e- ticaret sitelerinin de büyüme hızının yüzde 100 olduğunu belirtti.

Antalya Ticaret Borsası (ATB) ile Antalya Tarım ve Orman Müdürlüğü işbirliğinde online düzenlenen “Sizin Oraların Nesi Meşhur?” programında Kayseri’nin coğrafi işaretli (Cİ) ürünleri ele alındı.

Moderatörlüğünü Gürsel Cingöz’ün yaptığı programa, TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu da katıldı.

Anadolu’nun 12 bin yıllık geçmişe sahip olduğunu ve binlerce yöresel ürüne ev sahipliği yaptığını söyleyen Rifat Hisarcıklıoğlu, Anadolu’nun değerlerini tanıtıp pazarlanmaması ve ekonomiye kazandırılmaması halinde bunun hiçbir kıymeti olmayacağını belirtti. Hisarcıklıoğlu, şunları kaydetti.

‘’Dünyada artık yerel ve doğal ürünler tercih ediliyor. Tüketici Cİ ürünlere daha fazla para ödüyor. Cİ ürün demek şehrin zenginleşmesi demek. İtalya ve Fransa bir peynir çeşidinden yılda 1 milyar dolar kazanıyor. Ülkemizde ise her köyde farklı bir peynir çeşidi var. Ancak bunun ekonomik değeri istenen düzeyde değil. Bunu markalaştıramazsak, büyütemezsek 1 milyar dolarları kaybederiz.’’

YÖREX Cİ ÜRÜNLERİ ARTIRDI

Antalya Ticaret Borsası tarafından her yıl düzenlenen Yöresel Ürünler Fuarı’nın (YÖREX) İ ürün sayısını artırdığına dikkat çeken Hisarcıklıoğlu, ‘’YÖREX’ten önce Cİ tescilli ürün sayısı 100 civarında iken 10 yılda 6 kat artarak 600’ü geçti. Coğrafi işaretli ürün sayımız tüm dünyayı kıskandıracak noktada. YÖREX yerelde coğrafi işaretli ürün sürecini tetikledi’’ dedi.

Pandemi nedeniyle geçen yıl YÖREX’e ara verildiğini, ancak bu yıl devam edileceğini ifade eden Rifat Hisarcıklıoğlu, şöyle konuştu.

‘’TOBB yerel kalkınmaya destek oluyor, yöresel ürünlerin katma değerini, ticari değerini artırmak için çalışıyor. Yerel ürünlerin ülke çapında pazarlanmasına yardımcı oluyoruz. Çok sayıda Cİ ürünün market raflarında satılmasını sağlıyoruz. Yerel ve milli ürünleri açığa çıkarılması, tanıtılması ve markalaştırmasında odalarımız ve borsalarımız üreticiye destek oluyor. 2020 sonu 627 olan Cİ ürünlerin 261’i oda ve borsalarımız tescil ettirdi. Türkiye’de 7 yöresel ürün AB’de tescillendi. 16 ürünün de başvurusu yapıldı.’’

E-ticarette Cİ’Lİ ürün satışı artacak

TOBB Başkanı Rifat Hisarıklıoğlu, ‘’Ci’li ürünlerin e ticaret kapsamında satılmasıyla ilgili çalışma başlattık. Pandemi öncesine göre e ticaret sitelerinin büyüme hızı yüzde 100 oldu. E-ticarette Cİ’li ürün satışı artacak. Toplam ticarette e-ticaretin payı yüzde 17’lerde, yüzde 20’ye yaklaştı’’ dedi.

Kayseri Sanayi Odası Başkanı Mehmet Büyüksimitçi, Kayseri’nin birçok yöresel ürüne ev sahipliği yaptığını ve bunların ekonomiye kazandırılması için çalıştıklarını bildirdi.

Kayseri Ticaret Odası Başkanı Ömer Gürsoy da, 6 bin yıllık tarihi geçmişe sahip Kayseri’nin geniş bir gıda ve mutfak kültürüne sahip olduğunu belirtirken, “Kayseri’nin pastırması, sucuğu, mantısı başta olmak üzere 16 ürünün coğrafi işaret aldı. Kayseri yağlaması, katmer, tandır böreği gibi bir çok ürün için de coğrafi işaret başvurusu yapıldı’’ diye konuştu.

Kayseri Ticaret Borsası Başkanı Recep Bağlamış ise pastırmanın kentin en önemli yöresel ürünü olduğunu kaydetti. Bağlamış, pastırmanın yüzde 65’inin, sucuğun yüzde 35’inin de Kayseri’de üretildiğini sözlerine ekledi.

Kayseri Tarım Orman Müdürü Mustafa Şahin, ‘’Kayseri sanayi şehri olmakla birlikte önemli bir tarım kenti. Kayseri kırmızı et üssü. Sucuk, pastırma et ve et ürünleriyle büyük ticaret hacmine sahip Kayseri, yöresel ürün zengini bir kent’’ diye konuştu.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.