Cinsiyet eşitsizliği yoksulluk göstergesidir

Cinsiyet eşitsizliği yoksulluk göstergesidir

ABONE OL
15:23 - 07/03/2022 15:23
Cinsiyet eşitsizliği yoksulluk göstergesidir
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Sosyal Demokrat Partili (SPD) Hamburg Eyalet Parlamentosu Milletvekili Barış Öneş, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü vesilesiyle yayınladığı basın bildirisinde cinsiyet eşitsizliğinin olduğu toplumların yoksul toplumlar olduğuna dikkat çekti. Barış Öneş mesajında şu cümlelere yer verdi:

Dünyada ailede, toplumda, siyasette, sosyal ve ekonomik alanlarda eşitliğin sağlanabilmesi ve kadının insan haklarının ihlal edilmesinin önüne geçilmesinin mücadelesini veren herkesin 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nü yürekten kutluyorum. 8 Mart, dünya kadınlarının kendilerini toplumda eşit haklara sahip bireyler olarak görmeyen, görmek istemeyen zihniyetlere karşı çıktıkları, omuz omuza mücadele ettiklerini temsil eden bir gündür ve bu anlamlı günü yürekten destekliyorum. Kadın-erkek eşitliği bir insan hakkıdır.

Kadınlar ve kız çocukları dünya nüfusunun yarısını oluşturmakta ama maalesef toplumsal cinsiyet eşitsizliği günümüzde dünyanın birçok ülkesinde hala yaygın bir durum. Bu da toplumsal ilerlemeyi engellemekte. Cinsiyet eşitliğinin sağlandığı toplumların her zaman daha demokratik, daha rekabetçi ve daha başarılı oldukları kanıtlanmış gerçeklerdir ve cinsiyet eşitsizliği bir toplumun yoksulluğunun göstergesidir. Cinsiyet eşitliğinin sağlanabilmesi için ise kadınların eşit oranda karar mekanizmalarında, siyasette, yönetici pozisyonlarında, eğitimde, iş dünyasında ve toplumun her alanında görünür olmaları zaruridir. Almanya gibi demokratik bir ülkede kadınların 1949 yılından bu yana eşit haklara sahip olmalarına rağmen eşitlik hala olması gereken düzeyde değildir.

Kadının özellikle siyasetteki yeri bence çok önemli. 2017-2021 döneminde Federal Meclis’teki kadın oranı yüzde 30,7 iken 2021 yılı genel seçimlerinde bu oranın 34,8’e yükselmesi sevindirici bir gelişme olmakla birlikte toplumdaki kadın-erkek nüfus oranına bakıldığında yeterli değildir. Kadınların eşit insan haklarına kavuşmasında toplumun rolü olduğu kadar siyasetin de büyük rolü vardır ve siyasette aktif olan kadınların sayısı arttıkça cinsiyet eşitsizliği azalacaktır.

Arzumuz, hedefimiz cinsiyetten bağımsız bir şekilde fırsat eşitliğinin olduğu, her insanın kendi hayat çizgisini belirleyebildiği bir toplumda yaşamak. Bu konuda önümüzde kat edilmesi gereken önemli bir yol vardır. Almanya 2020 yılının yaz aylarında önemli bir adım atarak “Ulusal Eşitlik Stratejisi – Gelecek için Güçlü – Nationalen Gleichstellungsstrategie “Stark für die Zukunft” projesini başlattı. Bu proje, hayatın her alanında eşitliğe yönelik atılması gereken adımlar için önemli bir altyapı oluşturuyor. Eşitliğin yolu gelir eşitliğinden, toplumda ve iş dünyasında eşit fırsatlardan, kadınların eşit derecede yönetici pozisyonlarında yer almalarından, kadının anne olduktan sonra da destelenerek iş dünyasına kazandırılmasından, cinsiyet klişesi olmadan meslek seçimlerinin desteklenmesinden, kadının yoluna engeller koymak yerine engel olarak görülen taşlarla onlara yol örülmesinden geçiyor. Hepimizin bu bilinçle hareket ederek annelerimizin, kız kardeşlerimizin, eşlerimizin, kızlarımızın toplumda hak ettikleri yerlerde olmalarına katkı sunacağımıza inanıyorum

Barış Öneş

Hamburg Eyalet Parlamentosu SPD Milletvekili

 

 

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.