*** Çin’de olaylar: 140 ölü

*** Çin’de olaylar: 140 ölü

ABONE OL
19:00 - 06/07/2009 19:00
*** Çin’de olaylar: 140 ölü
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

 

 

Çin’de olaylar: 140 ölü

Çin’in kuzeybatısındaki Sincan Uygur Özerk Bölgesi’nin merkezi Urumçi’de çıkan ve 140 kişi ölümü, 828 kişinin yaralanmasıyla sonuçlanan olaylar Kaşgar kentine sıçradı

Özerk bölge polisi ölü sayısının 140’a, yaralı sayısının 828’e çıktığını açıkladı. Özerk bölge polis müdürü Liu Yaohua, sokaklardan 57 ceset toplandığını, diğerlerinin de hastanede öldüğünü belirtti.
Çinli yetkili düzenlenen basın toplantısında, olaylarda 190’ı otobüs, en az 10 taksi ve iki polis aracı olmak üzere 261 motorlu taşıtın yakıldığını söyledi.

Sabah saatlerinde bazı araçlar yanmaya devam ederken, ilk belirlemelere göre 203 dükkan ve 14 ev hasar gördü. Liu, onlarcası elebaşı olmak üzere olaylarla ilgili "yüzlerce kişinin gözaltına alındığını, olaylarda kilit rol oynadığından şüphelenilen 90 kişinin arandığını" ifade etti.

Şehirde ana caddelerin yanı sıra elektrik ve doğal gaz şirketleri ile televizyon istasyonu gibi önemli yerlerde güvenlik önlemleri artırıldı, komşu şehirlere giriş çıkışta kontrol noktaları oluşturuldu. Bu arada şüphelilerin sorgulanması için komşu bölgelerden etnik gruplara mensup 100’den fazla yetkili Urumçi’ye getirildi.

Protesto gösterileri bölgenin kuzey batısında yer alan Kaşgar kentine sıçradı.

Kaşgar kentinde yaşayan Yakub isimli bir Uygur, Associated Press muhabirine, öğleden sonra İdkah Camisinden ayrılan 300 protestocunun polis tarafından durdurulduğunu aktardı.

Polisle tartıştıklarını ancak arbede yaşanmadığını belirten Yakub, protesto sırasında  etraflarının polis tarafından aniden sarıldığını kaydetti.

ADALETİN TECELLİ ETMESİNİ BEKLİYORUZ

Dışişleri Bakanlığı, olaylara sebebiyet veren sorumluların en kısa zamanda tespit edilmesinin ve adaletin tecelli etmesinin beklendiğini bildirdi.

Bakanlıktan yapılan açıklamada, şöyle denildi:
"Olaylara sebebiyet veren sorumluların en kısa zamanda tespit edilmesini ve adaletin tecelli etmesini bekliyoruz. İstikrarlı ve müreffeh bir ülke olma yolunda hızlı adımlarla ilerleyen Çin Halk Cumhuriyeti’nde bu tür olayların ileride meydana gelmemesi için gerekli tedbirlerin alınacağına inanıyoruz. Yaralılara acil şifa, hayatlarını kaybedenlerin yakınlarına ve başta Sincan Uygur Özerk Bölgesi halkı olmak üzere tüm Çin halkına başsağlığı diliyoruz."  (A.A)

Inal

    Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.