Çin Hong Kong'la İlgili Tartışmalı Güvenlik Yasasını Kabul Etti

Çin Hong Kong'la İlgili Tartışmalı Güvenlik Yasasını Kabul Etti

ABONE OL
17:10 - 28/05/2020 17:10
Çin Hong Kong'la İlgili Tartışmalı Güvenlik Yasasını Kabul Etti
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Çin parlamentosu, bir süredir Hong Kong’da yaşayanların protesto ettiği ve uluslararası kamuoyunun tepki gösterdiği ulusal güvenlik yasasını kabul etti. Yasanın Hong Kong’un özerk yapısını ortadan kaldırmasından ve bölgedeki özgürlükleri kısıtlayarak ticari faaliyetlere zarar vermesinden endişe ediliyor.

Çin hükümeti, kabul edilen güvenlik yasasının, dış müdahale ve terörizm gibi konuları içerdiğini savunsa da Hong Kong’da yaşayanlar, bölgenin özerk yapısının ortadan kaldırılacağı gerekçesiyle uzun süredir protesto eylemleri düzenliyor.

Çin Ulusal Marşı’na saygısızlığa ceza getirilmesine ilişkin bir başka yasa tasarısının da görüşüldüğü dakikalarda Hong Kong’da gösteriler devam etti.

Göstericiler, hem ulusal marşla ilgili yasayı hem de ulusal güvenlik yasasını protesto etmeyi sürdürdü. Polis, bir gün önceki gösterilerde 360 göstericiyi gözaltına almıştı.

Ancak başta Amerika olmak üzere uluslararası tepkiler ve sokak gösterilerine karşın Çin Parlamentosu, ulusal güvenlik yasasını büyük oy çokluğuyla kabul etti.

Yasanın ayrıntılarının önümüzdeki günlerde ortaya çıkması ve Eylül ayından önce de yürürlüğe girmesi bekleniyor.

Çinli yetkililer ve Pekin destekli Hong Kong yönetimi, yasanın kentin özerk statüsüne zarar vermeyeceğini söylüyor.

Çin Başbakanı Li Keqiang, yasanın, Hong Kong’da istikrarın sağlanması adına olumlu olacağını ve tek ülke iki sistem düzeninin ulusal bir politika olarak devam ettiğini söyledi.

Çin Başbakanı ayrıca Amerika’nın Hong Kong konusunda gösterdiği tepkilere de değindi ve işbirliği olması gerektiğini, aksi takdirde bundan her iki tarafın da zarar göreceğini söyledi.

Hong Kong yöneticisi Carrie Lam da yaptığı açıklamada, yönetiminin Pekin’le çalışarak yasanın mümkün olan en kısa sürede tamamlanması için gerekenleri yapacaklarını söyledi. Lam, “Yasa, Hong Kong’da yaşayanların özgürlüklerini ve haklarını etkilemeyecek” dedi.

Son olarak Amerika Dışişleri Bakanı Mike Pompeo da yaptığı açıklamada Pekin yönetiminin tavrına tepki göstermiş ve “Bugün sahadaki koşullara bakıldığında mantıklı hiç kimse Hong Kong’un Çin’den yüksek seviyede bir özerkliğe sahip olduğunu söyleyemez’’ demişti.

Amerika, yasanın kabulü ve yürürlüğe girmesi halinde Çin’e yönelik olarak yaptırım kararları alabileceğini dile getirmişti.

Amerika’yla birlikte İngiltere ve Avrupa Birliği de söz konusu yasanın Hong Kong’un özerkliğine zarar vereceği konusundaki kaygılarını dile getirmişti.

VOA tarafından geçilen tüm haberlerde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Haberler web sayfamızda otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.