Çin: "Hindistan'la Sınırda Daha Fazla Çatışma İstemiyoruz"

Çin: "Hindistan'la Sınırda Daha Fazla Çatışma İstemiyoruz"

ABONE OL
11:10 - 17/06/2020 11:10
Çin: "Hindistan'la Sınırda Daha Fazla Çatışma İstemiyoruz"
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Çin ve Hindistan askerlerinin iki ülke sınırında çatışması ve en az 20 Hint askerinin hayatını kaybetmesinin ardından Çin tarafından tansiyonu düşürmeye yönelik bir açıklama geldi. Açıklamada, Çin’in sınırda daha fazla çatışma istemediği ifade edildi.

Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Zhao Lijian yaptığı açıklamada, söz konusu çatışmalarla ilgili olarak Çin tarafının suçlanamayacağını söylerken sınırda durumun kontrol altında ve durağan olduğunu söyledi.

Hindistan tarafındaysa Başbakan Modi’nin olaya ilişkin yapacağı açıklama bekleniyor. Hint medyasında yer alan haber ve köşe yazılarında Çin’e yanıt verilmesi gerektiği şeklindeki görüşlerin ağır bastığı görülüyor.

Öte yandan Birleşmiş Milletler’den de iki ülkeye uyarı geldi. BM Sözcüsü Eri Kaneko yaptığı açıklamada “Hindistan ve Çin arasındaki kontrol noktasından gelen şiddet ve ölüm haberlerinden kaygı duyuyoruz. İki ülkenin tansiyonu düşürmeye dair adımlarına ilişkin adımlarını da not ediyoruz” dedi.

Amerika Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada da Amerika’nın, iki ülke arasındaki gerginliği dikkatle takip ettiği belirtildi. Bakanlıktan bir yetkili, Amerika Başkanı Donald Trump ve Hindistan Başbakanı Narenda Modi’nin, sınırdaki gerginlik konusunda iki hafta önce bir telefon görüşmesi de yaptıklarını hatırlattı.

Çin ve Hindistan arasında 45 yıldan bu yana ilk kez bu şekilde sert bir çatışma yaşanıyor. Bölgede gerginlik Hindistan’ı yapmaya başladığı bir yol nedeniyle arttı. Çin’in yolun kendi topraklarını ihlal ettiğini öne sürerek inşaatın durdurulmasını talep etmişti.

Çatışmaya ilişkin olarak Hindistan tarafından yapılan açıklamada, 20 Hint askerinin öldüğü, 17’sinin yaralandığı ve bazı askerlerinin de esir düştüğü belirtildi. Çin tarafıysa kayıplara ilişkin herhangi bir bilgi paylaşmadı.

VOA tarafından geçilen tüm haberlerde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Haberler web sayfamızda otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.