DOLAR

32,5920

0.35%
EURO

34,7589

-0.03%
ALTIN(gr)

2.497,29

0,54%
BİST 100

9524.59

0,54%
Çiğ süt fiyatına artış yapılmaması Ulusal Süt Konseyi’nde istifa getirdi

Çiğ süt fiyatına artış yapılmaması Ulusal Süt Konseyi’nde istifa getirdi

ABONE OL
13:27 - 29/09/2020 13:27
Çiğ süt fiyatına artış yapılmaması Ulusal Süt Konseyi’nde istifa getirdi
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best
ha-ber.com/Fikri Cinokur/Burdur

Türkiye Damızlık Sığır Yetiştiricileri Merkez Birliği (TDSYMB) Başkanı Kamil Özcan Ulusal Süt Konseyi’nden istifa etti.

Gıda Komitesi’nde çiğ süt fiyatlarına artış yapılmaması sonrası Türkiye Damızlık Sığır Yetiştiricileri Merkez Birliği (TDSYMB) Başkanı Kamil Özcan, Ulusal Süt Konseyi’nden istifa etti. Özcan, çiğ süt fiyatlarının 3 ayda bir güncellenmesi gerektiğini bildirdi.

TDSYMB Başkanı Kamil Özcan Dünya Gazetesi muhabirine yaptığı açıklamada, yaklaşık üç yıldır Ulusal Süt Konseyi’nde TDSYMB’ni temsilen görev yaptığını söyledi.

Özcan, Ulusal Süt Konseyi’nin ‘işlevsiz ve yetkisiz’ hale geldiğini, demokratik bir yapısı olmadığını ve Türkiye’nin hayvancılık sektörüne, üreticilere katkı sağlayamadığını belirtti.

Üreticin hakkının korunmadığını ve ‘kıytırık’ açıklamalarla kamuoyunun bilgilendirildiğini ifade eden Özcan, ‘’Ulusal Süt Konseyi’nin ana sözleşmesi yeniden yapılandırılmalı. Yem üreticileri ve tüketiciler de konseyde yer almalı. Konsey üyeliğinde akademisyenler olmamalı. Akademisyenler sektörle ilgili akademik çalışmalı. Ulusal Süt Konseyinin yapısı demokratik değil. Ben makam mevki için orada değilim. Ben üreticinin sesi değil, ta kendisiyim’’ dedi.

Çiğ süt fiyatları 3 ayda bir güncellenmeli

İstifasının değil istifa gerekçelerinin gündem olmasını bekleyen Özcan, şöyle devam etti.

‘’Ben tabanın sesi değil tabanın ta kendisiyim. Bu yapıyla üreticilerin haklarını korumanın olanaksızlığını gördüm. Çok şey istemedik zarar etmeyelim dedik. Üretici üzerinden enflasyonla mücadele önce Üreticiyi yok eder. Markette fiyatların artmasını ben de istemedim ya maliyet düşecek ya devlet daha fazla katkı verecek. Süt Konseyi’nin adı var etkisi yok. Ürettiği ürüne fiyat belirleyemeyen tek kesim hayvan üreticileri. Enflasyonu arttırmadan üreticiyi de tüketiciyi de koruyacak çözümlerimiz var yeter ki bize kulak verilsin. Çiğ süt fiyatları Yem süt paritesine bağlansın. Fiyatlar en geç 3 ayda bir güncellenmeli. Süt piyasasını düzenleyecek yeni kurumlara ve kurallara acil ihtiyaç var. Hayvancılıktaki en güçlü sektör süt sektörü sahip çıkalım.’’

İstifa Gerekçeleri

Kamil Özcan, Ulusal Süt Konseyi’ne gönderdiği dilekçesinde istifa gerekçelerini şöyle sıraladı.

  1. Ulusal Süt Konseyi mevcut anlayış ve işleyişi ile etkisiz bir “danışma kurulu” kimliğinden sıyrılmamış, hatta her geçen gün bu kimliği pekiştirecek politikalar izlemiştir. 2. Konseyin temel görevlerinden biri sektörün önemli sorunlarına ilişkin uyarı ve tavsiyelerde bulunmaktır. Yapılan az sayıda öneri ve uyarının bile muhataplarınca dikkate alınmaması, üzerinde durulmaması, olağan karşılanır hale gelmiştir. Konseyin herhangi bir yaptırım gücü yoktur.
  2. Konseyin genellikle sanayi kesimini kayırıcı kararlar aldığı, bir başka ifadeyle adil davranmadığı üretici çıkarlarını korumaktan uzak olduğu görüşü, haklı olarak yaygınlık kazanmıştır.
  3. Konseyin, çiğ süt maliyetini hesaplamak ve ilan etmek de dahil yaptığı faaliyetler; süt piyasasının düzenlenmesi, kalitenin artırılması, kayıt ortamının geliştirilmesi, üretici çıkarlarının korunması gibi ana konularda etkisiz kalmıştır. Bu durumun olağan görülmesinde tercihlerin üretici ve üretimden yana olmamasının etkisi olduğu düşünülmektedir.
  4. Konsey, Ulusal Hedeflerden biri olarak ortaya konan enflasyonla mücadeleye süt sektöründe sadece çiğ süt fiyatını sabit tutarak katkı vermeye çalışmış, sanayi ürünleri ve yem fiyatlarındaki artışın üreticileri olumsuz etkilemesine duyarsız kalmıştır. Sonuçta maliyetler ciddi manada arttığı halde, Ülkemizde çiğ süt fiyatı ve süt desteklemeleri bir yıl boyunca neredeyse hiç artmamış, Konsey çiğ süt fiyatının ve süt desteklemesinin artırılması talebinde bile bulunmamış/bulunamamıştır. Ama süt ürünleri ve yem fiyatları artmaya devam etmiştir.
  5. Enflasyonla mücadele kapsamında gösterilen milli duruşumuza katkı sağlayacak tüketiciyi koruyan market raf satışlarını arttırmayacak diğer alternatif destekleme ve ücretlendirme önerilerimizde bu süre zarfında hayata geçirilememiştir.
  6. Süt üretiminde karlılık ve süt fiyatının belirlenmesinde önemli ölçütlerden biri süt: yem paritesidir. Türkiye’de süt yem paritesi; süt fiyatı kesif yem fiyatına bölünerek hesaplanmakta ve bu değerin hiç olmazsa 1,5 olması istenmektedir. Oysa Türkiye’de süt: kesif yem paritesi yıllardır 1,5 ve daha yukarı olmamış, genellikle 1,2 civarında seyretmiştir. Süt fiyatının gerekirse aylık belirlenmesi ve sürekli güncellemeye esas süt yem paritesinin en az 1,5 olarak belirlenmesi önerilerimizde de bir ilerleme sağlanamamıştır.
  7. Konsey, bazı süt sanayicilerinin kendilerinden fabrika yemi almayan süt üreticilerinin ürettikleri sütü satın almamalarını engelleyecek girişimlerde bulunmamıştır.
  8. Konseyin, süt üreticilerinin refah seviyesini artırmaya ve üretimde süreklilik sağlamaya yönelik, ıslaha ve destekleme politikalarına yönelik olumlu sonuçlanmış hiçbir girişiminden söz etmek mümkün değildir.
  9. Özellikle Türkiye için kaliteli ve görece ucuz hayvansal protein kaynağı olan süt ve ürünlerine ihtiyaç duyan kesimlere, özellikle dar gelirli ailelerin çocuklarına, uygun fiyatlarla ulaştırılması yönündeki talep ve önerilerimiz dikkate alınmamıştır.

 

Inal

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.