Çiftçi gübre kullanamıyor ürün rekoltesi de artmıyor

Çiftçi gübre kullanamıyor ürün rekoltesi de artmıyor

ABONE OL
22:52 - 17/01/2021 22:52
Çiftçi gübre kullanamıyor ürün rekoltesi de artmıyor
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Tarımsal girdi maliyetlerinin artması nedeniyle çiftçinin gübre kullanamadığı, bunun da ürün rekoltesini olumsuz etkilediği belirtildi.

Burdur Ticaret Borsası Başkanı Ömer Faruk Gündüzalp, Aralık ayı meclis toplantısında yaptığı konuşmada,  borsada 2020 yılında inek sütü, buğday, anason, şeker pancarı, kasaplık canlı hayvan,  haşhaş ve diğer ürünler olmak üzere işlem hacminin bir önceki yıla göre 54,92 artarak 1 milyar 671 milyon 910 bin lira olarak gerçekleştiğini bildirdi.

Borsada haşhaş işleminde geçen yıla göre yüzde 12,62 düşüş yaşandığını belirten Gündüzalp,  2020’de  tescili yapılan ürünlerin işlem hacminde yüzde 44,84’ünü inek sütü, yüzde 23,73’ünü büyükbaş et, yüzde 7,38’ini anason, yüzde 5,42’sini buğday, yüzde 2,68’ini şeker pancarı, yüzde 1,70’ini haşhaş tohumu, yüzde 1,97’sini kasaplık canlı hayvan ve yüzde 9,21’ini diğer ürünler oluşturduğunu kaydetti.

Borsada işlem gören inek sütünde yüzde 40,58, büyükbaş ette yüzde 57, anason da yüzde 8,49, buğday da yüzde 145,56, şeker pancarında yüzde 42,49, kasaplık canlı hayvanda ise yüzde 106,38 artış, haşhaş da ise yüzde 12,62 düşüş yaşandığını ifade eden Gündüzalp, ‘’2020 yılı işlem hacmi rakamlarına bakıldığında bir önceki yıla göre üretim aynı seviyelerde kalmış ancak ürün satış fiyatlarındaki artıştan dolayı, işlem hacmi rakamlarımız yükselmiştir” dedi.

Çiftçi gübre kullanamıyor

Girdi fiyatlarındaki artışlar nedeniyle son yıllarda üretim yapamayan ve tarlasını boş bırakan çiftçi sayısında bir hayli artış yaşandığına dikkat çeken Ömer Faruk Gündüzalp, şunları kaydetti.

‘’Çiftçimiz, mazot parası bulamadığı için tarlasını süremiyor. Gübre fiyatları ikiye katladığı için gübre kullanamayan çiftçilerin sayısı da az değil. Gübre kullanamayınca rekolte düşüyor, çiftçimizin maliyeti daha da yükseliyor. Girdi fiyatlarındaki aşırı yükselmenin sonucunda, rekabet gücümüzü kaybediyoruz. Tarımsal üretimin devam etmesi için öncelikli olarak girdi fiyatlarındaki artış tehdit olmaktan çıkarılması gerekir. Diğer ülkelerle eşit şartlarda rekabet edecek ortam ve şartlar, hükümet tarafından oluşturulmalı ve uygulanmalıdır. Bu yapılamadığı takdirde, üretim olmaz, ithalat da artarak devam eder. Kırsalda kalkınma olmadan, tarımın ve buna bağlık olarak ülkenin kalkınması mümkün değildir.”

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.