DOLAR

32,3854

0.2%
EURO

35,1054

-0.03%
ALTIN(gr)

2.324,86

0,25%
BİST 100

9085.07

0,25%
Çiçek ihracında navlun fiyatları pandemi öncesine göre 2-2,5 kat arttı

Çiçek ihracında navlun fiyatları pandemi öncesine göre 2-2,5 kat arttı

ABONE OL
23:05 - 11/11/2020 23:05
Çiçek ihracında navlun fiyatları pandemi öncesine göre 2-2,5 kat arttı
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

COVİD-19 sürecinden etkilenen sektörlerin başında gelen ve çiçekleri serada çürüyen kesme çiçek ihracında navlun fiyatlarının pandemiden sonra 2-,2,5 katına çıktığı, uçak gümrük çıkışlarındaki sürenin de 1 gün uzadığı belirtildi.

Antalya Ticaret Borsası tarafından sezon öncesi ‘Kesme Çiçek Sektörel Analiz Toplantısı’ düzenledi. Osman Bağdatlıoğlu moderatörlüğünde düzenlenen online toplantıda çiçek ve süs bitkileri sektörünün sorunları tartışıldı.

ATB Başkanı Ali Çandır, pandeminin ne zaman sona ereceğinin bilinmediğini, ancak sektörde yaşanan sıkıntıları ilgili kurumlara her zaman ilettiklerini söyledi. Çandır,  şunları kaydetti.

‘’Ne zaman biteceği belli olmayan bir dönemi yaşıyoruz. Süs bitkileri ve kesme çiçek sektörü de pandemi döneminde zorlu bir sınavdan geçiyor. Sektörün devlet desteğine ihtiyacı var. Üretimin ve ticaretin artırılması için Hazine arazileri üretime açılmalı, tarıma özel sosyal güvenlik sistemi uygulanmalı, Isparta Havalimanı kargo hizmeti vermeli.’’

Kesme çiçek sektörünün çok zor bir dönemden geçtiğini vurgulayan ATB 6. Meslek Komitesi Başkanı Ertan Altundağ, ‘’Pandemi döneminde devlet sektöre sadece belirli bir süre kargo desteğinde bulundu. Ancak pandemide ikinci dalga sektörü daha çok tedirgin ediyor’’ dedi.

Nakliye ücretleriyle rekabet şansımız yok

Antalya Sanayici ve İş İnsanları Derneği (ANSİAD) Tarım Komisyonu Başkanı Lütfi Göbüş ise sektörde bu dönemdeki pazar çeşitliliğinin önemine dikkat çekti. Çiçeğin uçak kargo ile ana destinasyonların yanı sıra küçük destinasyonlara da sevkinin önemini anlatan Göbüş, şöyle devam etti.

‘’Navlun fiyatları sürekli artıyor. Navlun fiyatları pandemi öncesine göre 2-2,5 kat arttı. TİM kayıtlarına baktığımızda bizim ürünlerin kilogram satış fiyatı 2,60 dolar civarında, biz bunun 1,5 -2 dolarını uçak navlunu olarak ödediğimiz zaman rekabet sansımız kalmıyor. Sektörün yeni pazarlara açılabilmesi için navlun fiyatlarının eski düzeyine geri geçilmesi faydalı olacaktır. TIR navlun fiyatlarında da yaklaşık 500 Euro artış söz konusu. Sektör bu artış kaldırılacak güçte değil.’’

Uçak çıkışlarında gümrüklerde bekleme süresi 1 gün uzadı

Uçak çıkışlarında gümrüklerde bekleme süresinin 1 gün uzadığına dikkat çeken Lütfi Göbüş, “1 gün bizim için çok önemli bir süre. Çiçeğin ömrü 8-10 gün. Biz çiçeğin yüzde 15-20’sini havalimanında beklerken kaybediyoruz. Hızlı sevkiyat bizim avantajımızdı. Bu avantaj kayboluyor’’ dedi.

Pandemiden sonra çiçek ihracatında Türkiye’nin önemli ülkelerden biri olduğunu dile getiren Göbüş, şöyle devam etti.

‘’O nedenle ürün çeşitliliğinin artırılması gerekli. Artan döviz çiçek ihracatında olumlu gibi görünse de girdi maliyetleri de kura bağlı artıyor. İlaç maliyetlerinde yüzde 30, navlunda yüzde 100, TIR sevkiyatında yüzde 15’lere varan artışlar var. Bu artışlar sektördeki karlılığı düşürüyor. Kur artışları bizim lehimize değil aleyhimize. Fiyattan taviz vermeden ürünlerimizi pazarlamalıyız. Fiyat artışlarında devlet desteğini bekliyoruz. Karantina ücretlerine yüksek oranda zam yapıldı. Karantina ücretleri enflasyona göre ayarlanmalı.’’

Yılsonu ihracat 125 milyon dolar bekleniyor

Orta Anadolu Süs Bitkileri ve Mamulleri İhracatçı Birliği Başkanı İsmail Yılmaz da sektörün destek beklediğini bildirdi. 2019’da 150 milyon dolar ihracat yapıldığını belirten Yılmaz, pandemi nedeniyle 2020 yılı hedefinin 125 milyon dolar olduğunu açıkladı. İsmail Yılmaz, şöyle konuştu.

‘’Pandemi nedeniyle mart ve mayıs ayında yaşanan düşüşün ardından diğer aylardaki toparlanmayla birlikte ihracatta yüzde 4 düşüş yaşanıyor. Sezon sonuna kadar bu açığı kapatacağımızı düşünüyorum.  Özellikle iç pazara çalışan firmalar kötü bir sezon geçirdi.  Maalesef bütün taleplerimize rağmen devletten yana bize olumlu hiçbir katkı gelmedi. Sektörün ölü olduğu bir dönemde kargoya kısa süreli bir destek geldi. Birçok firma da yararlanamadı. Gerek ücretler, gerekse uçak nakliye ile ilgili taleplerimizi TİM ve Ticaret Bakanlığı gibi kurumlara ilettik.’’

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.