CHP NEDEN KAYBETTİ?

ABONE OL
10:21 - 29/05/2023 10:21
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Demokrat, sosyal demokrat, liberal, muhafazakar, milliyetçi…, partinin politikaları üzerinden analizi yapmadan, direk yürütülen Mayıs 2023 seçim stratejisi ve kampanyası üzerinden değerlendirme yapacağım.

CHP, genel olarak gençliğin, kendilerine ” Z kuşağı” diyen gençlerin oylarını almak için seçim kampanyası süresinde özel çaba harcadı.

Gel gör ki, gençler genel başkan ve yöneticilere “ dede” diye hitap ediyorlar. CHP’nin Milletvekilleri ve genel merkez yönetiminin yaş ortalamalarına baktığınızda dedeler meclisine dönüşmüş. Milletvekilleri ve genel merkez yöneticileri içinde gençlik yok!

CHP, partinin seçim çalışmasının omurgasını oluşturan kadınlara umut bağladı. Kadınlar seçim kampanyası sürecinde fedakarca parti politikaları ve seçim kampanyasına bağlı çalışması yürüttüler.

CHP’de milletvekilleri içinde ve genel merkez yönetiminde kadınları mercek ile ararsanız görürsünüz. Kadın kocasından dolayı kadın milletvekili adayı atamak kadın milletvekilleri var olduğu anlamına gelmez. Gözler, köyünden, evinden, fabrikalardan, ev yaşamından , iş yaşamından, örgütlü mücadele içinden gelen milletin vekil olarak seçtiği kadınları arıyor.

CHP, günümüzün ekonomisi üzerinden ülke yoksullarının oyunu almayı hedefledi.

CHP’de ülke yoksullarının içinden seçilerek gelen milletvekilleri, genel merkez yöneticileri yok. “Yoksullar yaşamına devam etsin. Genel başkan ve parti üst  öneticilerinin belirlediği iş insanı milletvekilleri fabrikalarında, iş yerlerinde kölelik koşullarında çalıştırdığı yoksulların TBMM’de vekilleri olsunlar!

CHP, Kürt seçmenin oylarına talip oldu. Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde metrepollerde, Doğu, Güneydoğu illerinde samimi seçmen oyları elde etti.

CHP, Kürt seçmeninin taleplerini anlatmaktan kaçındı, savunmaktan korktu!

CHP, Sol, sosyal demokrat kimlikte parti olarak tanımlayıp  işçilerin emekçilerin oyunu istedi.

CHP’de sol, sosyal demokratlar  ideolojiden koptu.

CHP, ülkede yoksulluk, mültecilerin geri gönderilmesi ve parlementer sisteme geçiş değişikliği üzerinden kampanya yürüttü.

CHP, Milliyetçi, muhafazakar ağırlıklı ülkelerde yoksulluk üzerinden seçimler ile değişim olmaz. Değişim olsaydı bu güne kadar Afganistan, Pakistan, Afrika ülkelerinde olurdu.  Bu türden ülkelerde muhafazakarlar yoksulluğu kader , milliyetçiler dış güçlerin yarattığına inanırlar.

CHP, Mültecileri suçlama yerine, Suriye’de çatışma, savaş ve işgal yaratan küresel güçlere karşı tutum alınmalıydı.

Eğitim düzeyi, din, milliyet, ulus duyguları üzerinden partilerin etkisi altında kalanlar sistemin nasıl olması gerektiğini umursamazlar.

CHP, seçmen analizi yaparak, doğru kampanya yürütemedi.

CHP, ülkede değişim istedi. Türkiye’de değişimi “ güçlendirilmiş parlementer sistem” olarak tanımladı.

CHP, Kendi parti işleyişinde ” hak, hukuk, adalet” gözetmeden, parti içi demokrasiye işlerlik kazandırmada, millet vekilleri milletin seçtiği vekiller olmadan…,  seçmene güven verir mi?

( Evet, Kılıçdaroğlu iyi performans gösterdi. Mütevazi yaşam sürüyor. Adı hırsızlık, yolsuzlu ile anılmıyor. “Dürüst insan”  profili karşılık gördü. Böyle bir yaşam içinde olması; doğru politikalar

üretebilir sonucunu ortaya çıkarır mı? )

CHP acilen, parti politikalarını belirleyerek, politikalarına bağlı pratik çalışma içine girmelidir. Değirmene su taşıyarak çarkı döndüremediği görüldü. “ Birleşe birleşe kazanacağız” sloganı birleşildi görünenlerin doku uyumu olmayınca bütünleşemediği aşikar!

“Kendi gücüne güvenmeyen kendi geleceğini belirleyemez.”

Hadi hayırlısı….

 

    Ali Gültekin

Gazeteci / Yazar
ABLUKA (kitap)
Inal

    En az 10 karakter gerekli
    Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.