CHP, NEDEN İKTİDAR OLAMIYOR?

ABONE OL
10:34 - 10/06/2023 10:34
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

CHP, genel başkanının Alevi – Kürt olmasından mı iktidar olamıyor?

Kılıçdaroğlu’nun Alevi inancı ve Kürt kimliğinden dolayı iktidar olamayışı algısı Cumhuriyet Halk Partililerin gündeminden düşmüyor.

Halkların inanç, ulus, milliyet, mezhep duyguları üzerinden yürütülen siyaset ülkeyi ayrık otu gibi sardı. Irkçı, ayrımcı politikaları ortadan kaldırma mücadelesi yürütme yerine Alevi-Sünni, Kürt-Türk genel başkan tartışmaları CHP’nin zaafı, Türkiye’nin utancıdır.

CHP, neden iktidar olamıyor?

12 Eylül 1980  darbesi ile cuntacıların CHP’yi yasaklamasının ardından 20 Mayıs 1983 yılında Halkçı Parti kuruldu. Sosyal Demokrasi Partisi  ( SODEP) 6 Haziran 1983 yılında Türkiye siyasetinde yerini aldı. Her iki parti, darbe yasaları baskısı karşısında  politikalar geliştirerek siyasi duruş sergileyemediler. İdeolojik olarak  Sol, Sosyal Demokrat, Sosyalist ideolojiden koptular. İşçi ve emekçilerin hak ve özgürlük mücadelesinin yanında durmadılar.

Emperyalist kuşatmaya karşı, ekonomik ve siyasi olarak bağımsızlık mücadelesi

yürütemediler. Halkçı Parti ve Sosyal Demokrasi Partisi’nin 3 Kasım 1985 tarihinde birleşmesiyle  kurulan Sosyaldemokrat Halkçı Parti (SHP) kuruldu. Bu aşama sonrası kısmen işçi, ve emekçilerin hak, özgürlük mücadelesine katkı sunuldu. Darbeci yasalar ve uygulamalara karşı mücadele edildi.

CHP’nin yeniden ortaya çıkışı

9 Eylül 1992 tarihinde, bir önceki kurultay olan 1979’daki 8. Olağanüstü Kurultay delegelerinin büyük çoğunluğunun katılımı ve oybirliği ile tekrar açılan partinin 25. Olağan Kurultay’ında, Deniz Baykal ve Erol Tuncer’in girdiği genel başkanlık yarışını 679 oyla Deniz Baykal kazanırken Tuncer 425 oy alabildi.

Bu dönemde özellikle sanayi kentlerinden başlayan anti demokratik uygulamalara, darbe yasalarına, özelleştirmeye karşı işçi ve emekçi mücadelesi Türkiye geneline yayıldı. Sendikal hak ve özgürlük mücadelesi gelişti.

CHP ve SHP işçi ve emekçilerin gündeminden uzak politika izlediler.  Bu vurdumduymazlığın temel sorunu iş insanı, bürokrat  ağırlıklı milletvekilleri oluşumunun partilerde hakim olmasıydı.

CHP’de oluşan genel başkanlık saltanatı o gündür, bu gündür sürüyor. CHP’de işçilerin, emekçilerin, gençlerin, kadınların mücadelesinin içinden seçilerek gelen

milletvekilli temsilcilerini göremezsiniz.

Özelleştirmelere kem – küm eden, işçi ve emekçilerin mücadelesini seyrettiler. Dünya ve ülke gelişimine uygun politikalar üretemediler. Oturdukları yönetici, milletvekili, genel başkan koltuklardan kalkmayan CHP ile bu günlere gelindi.

Bütün bunları görmezden gelerek Kılıçdaroğlu ‘nun Alevi ve Kürt olmasından dolayı CHP iktidar olamıyor denilir mi?

Bugün ulus, milliyet, din, mezhep üzerinden yapılan siyasetin kendisi ırkçı ayrımcı bir yaklaşımdır.

Evet, Kılıçdaroğlu kendi döneminde farkıdanlık yaratma, yenilenme girişimlerinde bulundu. Bu girişimleri, yaşlılar kulübüne dönen iş insanları, bürokratlar, emekli büyük elçiler…  ağırlıklı oturdukları koltuktan on yıllardır kalkmayan milletvekilleri ile yürüyemedi.

Yürüyemezdi!

CHP’nin iktidar olamamasını

Kılıçdaroğlu ‘nun Alevi- Kürt olmasına bağlamak yanlış bir tespit olur. İnanç, ulus ve milliyet üzerinden yürütülen siyaseti ortadan kaldırmak yerine, tartışmayı bunun üzerinden yürütmek ırkçı- ayrımcı siyasete onay vermek olur.

Peki, CHP’nin öncesine bakalım.

Ecevit Alevi miydi?

Karayalçın Alevi miydi?

Baykal Alevi miydi?

Hikmet Çetin Alevi miydi?

Altan Öymen Alevi miydi?

CHP neden bu dönemlerde neden iktidar olamadı?

CHP, genel merkez saltanatından kurtulup, milletvekillerini üyeler üzerinden seçmedikçe, tüm parti organlarını belirlerken genel başkan sultasından kurtulup parti içi demokrasiyi sağlamadıkça iktidar olamaz.

Çağın politikaları üzerinden yenilenmedikçe, CHP parti içi demokrasiyi tüzüğüne yazıp,  uygulamaya koymadıkça, Türkiye’de yenilik yaratma iddiasını kimse ciddiye alınmaz.

Hadi hayırlısı….

    Ali Gültekin

Gazeteci / Yazar
Inal

    En az 10 karakter gerekli
    Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.