DOLAR

32,4504

-0.15%
EURO

34,8290

-0.66%
ALTIN(gr)

2.441,26

0,23%
BİST 100

9915.62

0,23%
CHP İzmir Büyükşehir adayı Cemil Tugay projelerini açıkladı

CHP İzmir Büyükşehir adayı Cemil Tugay projelerini açıkladı

ABONE OL
19:59 - 29/02/2024 19:59
CHP İzmir Büyükşehir adayı Cemil Tugay projelerini açıkladı
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İzmir Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Cemil Tugay, 31 Mart’taki yerel seçimler öncesinde projelerini partisinin düzenlediği tanıtım etkinliğiyle açıkladı.

Bayraklı’da bulunan Tepekule Kongre Merkezi’nde “İzmir Geleceğe Doğru” başlığı ile düzenlenen tanıtım törenine CHP Parti Sözcüsü Deniz Yücel, İzmir İl Başkanı Şenol Aslanoğlu, CHP İzmir milletvekilleri, İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Özgener’in yanı sıra çok sayıda partili katıldı. Mevcut CHP’li Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in yer almadığı etkinliğe, Narlıdere ve Güzelbahçe belediye başkanları dışında ilçe belediye başkanlarının katılmaması da dikkat çekti.

Diğer İzmir büyükşehir adaylarının proje tanıtımlarını tamamlamasının ardından seçime 31 gün kala projelerini duyuran Tugay, vaatlerini 9 başlıkta açıkladı. Tugay, ilk 180 günde hayata geçirmeyi vaat ettiği hızlı eylem planının yanı sıra kentsel dönüşüm ve tasarım, ulaşım ve trafik sorunu, körfez, doğa, iklim ve tarım, sürdürülebilir enerji ve atık yönetimi, ekonomi, istihdam ve bölgesel kalkınma, kültür, sanat ve spor, sağlık ve sosyal belediyecilik başlıklarında projelerini açıkladı.

Tunç Soyer ve Kemal Kılıçdaroğlu’na teşekkür

Proje sunumuna mevcut Büyükşehir Belediye Başkanı Soyer ve CHP’nin eski genel başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’na teşekkür ederek başlayan Tugay, “Aslında hala inanmakta güçlük çekiyorum. Şu anda 57 yaşındayım. Bu noktaya geleceğimi hayal etmemiştim. Beni kader bu noktaya kadar getirdi. Tabii ki rolü olan insanlar da var. Bana Karşıyaka Belediye Başkanlığı için fırsat veren sayın Tunç Soyer’e çok teşekkür ediyorum. Diğer teşekkürüm de o tarihte genel başkanımız olan ve benim CV’mi gördükten sonra ‘bu kişi kendini iyi yetiştirmiş’ diye beni aday gösteren Kemal Kılıçdaroğlu’na” dedi.

Tugay, “Zaman pek çok şeyi değiştirebiliyor. Bazı şeyler insanların geçici kırgınlıklar yaşamasına neden olabiliyor. Ama benim CHP’ye emek vermiş, katkı vermiş, bütün geçmiş belediye başkanlarımızla, milletvekillerimizle, üst yöneticilerimizle hep beraber aile olduğumuza dair hiçbir şüphem yok. Zor günümüzde birbirimizin yanında olduğumuzu bugüne kadar hep gördüm” diye konuştu.

İlk 180 gün vaatleri

Tugay, seçilmesi halinde ilk altı ayda su faturalarını düşüreceğini söyledi. Suyu yüzde 50 ucuzlatmayı vaat eden AK Parti adayı Hamza Dağ ve yüzde 35 indirim vaadinde bulunan İYİ Parti adayı Ümit Özlale’nin aksine su faturalarında yapacağı indirim oranını açıklamayan Tugay, “Maliyetleri düşürdükçe genel anlamda su fiyatlarını düşüreceğiz. Aynı şeyi ulaşım hizmetlerinde de gözeteceğiz” ifadelerini kullandı.

Tugay’ın ilk 180 günde gerçekleştirmeyi vaat ettiği diğer projeler arasında, sivrisinek ilaçlaması, kentsel dönüşüm ve yapay zeka üzerine daire başkanlığı ya da eşdeğer bir birim kurulması, pilot ilçelerde kompost üretim tesisleri kurulması, deniz taşkınlarına karşı bariyerler yapılması, belediye şirketlerinin tarımsal üretim kooperatiflerine ortak yapılması, dezavantajlı mahallelerde okul kantinlerinin belediye işletmesine alınmasını için müracaat yapılması, Körfez’de “deniz taksi” uygulaması, belediyede bütçe disiplininin sağlanması, ana arterlerde derhal, kent genelindeyse en geç 20 gün içinde kazılan yerlerin kapatılması, kazı yapan firmaların aynı yerde defalarca farklı kazı yapmasına izni verilmemesi gibi vaatler yer aldı.

“Riskli binalarımızın hepsi dönüşmek zorunda”

İzmir’de plansız yerleşim alanları oluştuğunu kaydeden Tugay, 1,5 yılda İzmir’i yeniden planlayacaklarını söyledi. Yeni yerleşim alanları oluşturacaklarını da söyleyen Tugay, beş yılda 25 bin sosyal konut yapacakları sözü verdi. CHP adayı, projelerinin tutarına ve hangi finansman kaynağıyla yapılacağına ilişkin bilgiyse paylaşmadı.

İzmir’de mikro bölgeleme, zemin etüdü ve riskli yapı envanteri çalışmalarını da tamamlayarak yeni bir “deprem master planı” hazırlayacaklarını söyleyen Tugay, “Riskli olduğunu saptadığımız bütün binalarda, her ne yapmamız gerekiyorsa onu yapacağız. Riskli binalarımızın hepsi dönüşmek zorunda. Bunun bahanesi olamaz. Yerinde, tam uzlaşmayla, sosyal dönüşümü de sağlayacak kentsel dönüşüm planlarımız var. Bunların işleyişi piyasa koşulları nedeniyle bozuldu. Türkiye’de binaların dönüşüm sürecinde finansal destek sağlamak için bütün seçenekleri araştıran arkadaşlarımız var” dedi.

“Kırsal bölgeleri çekim alanı haline getirmemiz lazım”

Tugay, İzmir’deki kırsal bölgelerin cazibesini arttıracaklarını da söyleyerek, “Kırsal bölge sadece tarım bölgesi değildir, yaşam alanıdır. Kırsal bölgedeki yaşayan insanlarımız daha nitelikli bir yaşama kavuşmalıdır. Oraları çekim alanı haline de getirmemiz lazım. Almanya’da köylerde varlıklı insanlar yaşıyor. Aynı mantığı gözeterek ‘kırsal alan planlama başkanlığı’ kurarak bölgeyi planlayacağız” diye konuştu.

Modern pazar yerleri inşa edeceklerini de anlatan Tugay, belediyenin yapacağı spor merkezleri, yüzme havuzları, kültür tesisleri, konser salonları gibi mekanları da bir “tasarım rehberi” belirleyerek inşa edeceklerini söyledi.

İzmir’e metrobüs, monoray ve deniz taksisi vaadi

İzmir’de trafik ve ulaşım sorununa metrobüs, monoray ve deniz taksi çözümünü açıklayan Tugay, tüm ana kavşakları akıllı trafik ışıklarıyla donatarak trafiği rahatlatacaklarını da kaydetti. CHP adayı, trafiğin sıkıştığı noktalarda yeni bağlantı yolları açılmasının yanı sıra Alsancak ve Bayraklı’da trafiği yeraltına almayı da vaat etti. Karabağlar ve Gaziemir metrosunun Bakanlık’ta onay beklediğini ifade eden Cemil Tugay, “Bu projelerin onaylanması için gereken her şeyi yapacağız. Önce Karabağlar, sonra Gaziemir metro ağına dahil olacak. Bunlar Konak’a bağlanacak. Örnekköy tramvayı projelendirildi. Onayı alındı. Buna başlanıp bitirilecek. Çiğli’ye uzanan tramvay hattından bir kol Mavişehir İZBAN’a bağlanacak” diye konuştu.

Çiğli’deki atık su arıtma tesisinin dördüncü faz çalışmalarının sürdüğünü hatırlatan Tugay, seçilirse beşinci fazı da hayata geçirerek koku sorununu ortadan kaldıracaklarını söyledi. Her ilçede atık su arıtma tesisi yapacaklarını da söyleyen Tugay, sirkülasyon kanalı ile Körfez’deki kirliliği de çözeceklerini anlattı.

Tarımsal kooperatiflerin yanında olmaya devam edeceklerini söyleyen Tugay, “Küçük üreticiyi koruyacağız, üretim çeşitliliğini gözeteceğiz. Ürün depolama ve işleme merkezleri kurarak desteğimizi genişleteceğiz” dedi.

Jeotermal ile 250 bin konut ısıtma hedefi

Kentteki yenilenebilir enerji yatırımlarını arttıracaklarını kaydeden Tugay, jeotermal enerji ile 250 bin konutun ısınmasını hedeflediklerini de açıkladı. İzmir’de mevcut çöp depolama alanında vahşi depolamaya son vereceklerini söyleyen Tugay, çöpleri yakarak bertaraf etmeye geçeceklerini de belirtti.

CHP adayı Cemil Tugay, sağlık turizmi, biyoekonomi, gençlerin çiftçilik yapması ve kooperatifleşmesinin teşvik edilmesi, istihdam ofisleri kurulması, meslek kurslarının daha aktif hale getirilmesi, girişimcilik merkezlerinin çoğaltılmasıyla ekonomi, istihdam ve bölgesel kalkınmayı destekleyeceklerini de anlattı.

İzmir’de müzelerin yeterli olmadığını söyleyen Tugay, doğa ve kent tarihi müzesi yapacaklarını söyledi. Seçilirse Kültürpark’ın ekolojik alan olarak korunacağı sözünü de veren Tugay, yeni kent kütüphanesi ve İzmir Büyükşehir Senfoni Orkestrası kuracaklarını da söyledi.

Karşıyaka’da stat düğümünü çözme sözü

Tugay, uzun yıllardır Karşıyaka’da yapılması planlanan ancak bir türlü adım atılmayan stat konusunda da “Stadı yaptırmamak için elinden gelen her şeyi yapan ama bugün hiç utanmadan konuşan insanlara diyorum ki, Karşıyaka’nın onuruyla daha fazla oynamayın, o yeri bize verin biz yapalım” ifadesini kullandı.

CHP adayı, İzmir’de yaşayanların ihtiyaçlarının belirlenmesi ve nereye hangi yatırım yapılacağının analiz edilmesi için bir “sosyal kırılganlık haritası” çıkaracaklarını da söyleyerek; semt evleri, aşevleri, sosyal yardımlaşma marketleri, öğrenci yurtlarının sayısını arttırmayı da vaat etti. Tugay, 65 yaş ve üzeri vatandaşlaraysa ücretsiz evde tamir desteği vereceklerini söyledi.

VOA tarafından geçilen CHP İzmir Büyükşehir adayı Cemil Tugay projelerini açıkladı haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. CHP İzmir Büyükşehir adayı Cemil Tugay projelerini açıkladı haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan CHP İzmir Büyükşehir adayı Cemil Tugay projelerini açıkladı haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.