CESARET İSTER

ABONE OL
11:25 - 10/03/2023 11:25
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Rusya’nın Ukrayna’ya açtığı savaş, 24 Şubat 2023 tarihinde bir yılını doldurdu.

Amerika, NATO başı çekerken tüm BATI Rusya’ya karşı aynı düşüncede. Ukrayna savunduğu müddetçe silah yardımı ederek, savaşın devamını sağlamak. Böylece Rusya zayıf düşerek işgal ettiği bölgelerden geri çekilmek zorunda kalacak. Kırım dahil.

Federal Almanya politikasında da durum aynı. Başbakan Olaf Scholz silah sevkiyatında tedbirli davranıyor. Savunmada kullanılacak silahların haricinde hücum silahı vermek istemiyor.

Muhalif parti CDU, Hristiyan Demokrat Parti Birliği, Başbakanın davranışını aşırı temkinli buluyor, baskı yapıyor. Koalisyon ortağı Yeşiller Partisi Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock savaş çığırtkanlığı yapıyor. Biz savaş içindeyiz, sözüyle Almanya için tehlikeli bir durum yaratıyor. Her açıklamasında hata üstüne hata yapıyor.

Gittiği ülkelerde Rusya mahvedilmeli, biz düşmanız, diğer bütün ülkeler de düşman olmalıdır, tezini savunuyor.

Bu bir yıl boyunca basın, medya, siyaset gündeminde yalnız Ukrayna var. Ukrayna’dan savaştan kaçmak zorunda kalan kadın ve çocuklara, tarihte görülmemiş konukseverlik gösteriliyor.

18 – 60 yaş arası erkekler ülkelerini kurtarmak için Ukrayna’da savaşıyor.

Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodymyr Zelenskyj mesleği tiyatro oyuncusu, Dünya sahnesinde. Her önemli toplantıda video ile katılıyor, BATI’ya isteklerini adeta dikte ediyor. Rusya’ya ceza verilmesi ve arzu ettiği silahları sıralıyor.

Bir yılda savaşta tahminen 310.000 asker ve sivil öldüğü tahmin ediliyor. BATI silah gönderdikçe savaş uzayacak.

Sığınanların çoğu Avrupa’da yaşayan akrabalarında kalıyorlar. Bu nedenle kaç milyon Ukraynalı AB’ye sığındı, sayı tam bilinmiyor.

Güç çatışması Rusya ile Amerika NATO arasında iken, Ukrayna kurban ediliyor, milyonlarca Ukraynalı insan evini, yurdunu terk etmek zorunda kalıyor.

Çoğunluk bu durumda, bu düşüncede olunca, hayır demek, karşıt düşünce ve davranış göstermek cesaret ister.

Sahra Wagenknecht Sol Parti (Die Linke) Milletvekili, gazeteci aktivist Alice Schwarzer ile birlikte bir bildiri yayınladı. Barış için Manifest, bu belgeyi yarım milyon insan imzaladı.

Silah gönderilmesine karşı olmak, Rusya’nın açtığı savaşı doğru bulmak anlamına gelmez.

Savaş durdurmalı, diyalog açılıp masada anlaşmaya zemin hazırlamak için, silah göndermeye hemen dur demeli. Bu çağrı ile yapılan sokak gösterisine on üç bin insan katıldı.

Meydan alsaydı elli bin katılım olacaktı. Basın ve medyada söz hakkı verilmeyenler.

Gösteriye barış isteyen, taraftarı herkes katılabilecekti, fakat parti işaretleri gösterilmeyecekti. Çok eleştiri aldı, zira sağ parti görüşünde olanlara sınır konmadı. Buna rağmen gösteri iyi geçti.

Çoğunluğun arkasına katılmadan, dur diyen, bu siyasetçi Sahra Wagenknecht bu cesareti nereden alıyor, diye sormasak olmaz.

Görüşler siyah, beyaz eleştiri, övgü. Haklı veya haksız davranış ve söylemleriyle tarihe geçecektir.

Sahra Wagenknecht, 16 Temmuz 1969 tarihinde Jena şehrinde doğdu. Babası Batı Berlin’de üniversite öğrencisi İranlı, annesi Alman. Okul tahsil hayatı Doğu Berlin’de geçti.

Humboldt Üniversitesinde edebiyat ve felsefe okudu. Filozof Hegel hakkında yaptığı akademik araştırma 1997 yılında kitap olarak yayınlandı.

Hâlâ kitap yazmaya devam ediyor. Henüz okumadım, ama hepsi de başucu olacak kalitede olduğunu, edebiyat eleştirmenlerinden okudum, dinledim.

Siyasette hayatı çok hareketli. Bu elli üç yaşına nasıl sığar, diye düşünüyor insan. 2004-2009 yıllarında Avrupa Parlamentosu’nda Milletvekili, 2010-2014 Sol Parti ikinci başkan, Ekim 2015 tarihinden beri Federal Almanya Meclisinde Parti Grup Başkanı.

25 Şubat 2023 tarihinde Barış için Ayağa Kalk, protest gösterisinden sonra partisine yeniden bir yakınlık başladı. Fikir ayrılığı dolayısıyla partisiyle arasında mesafe açılmıştı. Sol Parti yönetimi Berlin Brandenburger Tor’daki gösteriden sonra hükümete barış çağrısı için dilekçe verdi.

Gelişmeleri takip edeceğiz. Basın ve medya silah göndermeye karşı olanlara söz hakkı verecek mi, göreceğiz.

Her an NATO ve BATI’nın savaşa dahil olma korkusu var. Üçüncü Dünya Savaşı çıkma, yayılma tehlikesi gündeme geliyor.

Bir televizyon tartışma yayınında argümanlarını zekice savundu. Karşısında iki parti temsilcisi vardı, CDU ve koalisyon ortağı Yeşiller.

Sözü geçen, dinlenen politikacılar ve öncü düşünürler, farklı konumda olanlara fırsat vermiyor. Göç politikasını eleştiren hemen sağcı, ırkçı oluyor. Naziler göçe karşı, o halde eleştirenler de Nazi diye köşeye sıkıştırılıyor. Kısaca bizden olmayan öteki yapılıyor. Böylece siyasi tartışmalar boğuluyor, nesnel tartışma yürütülemiyor.

Almanya’da gelişen aşırı sağ eğilimli ırkçı parti AfD

Almanya için Alternatif siyasi iklimi tamamen değiştirdi. Fakat bu neticeyi anlamayan partiler AB’de geleceğe yön veremez. 29 ülkeden 19 üye ülkede böyle sağcı partiler her gün biraz daha güç kazanıyor.

Sahra Wagenknecht’e göre siyasi partiler, hükümet edenler bu insanların ihtiyaçlarına cevap veremedi. Belli bir kesim, elite gruplar idareyi, gücü elde tuttu ve kendilerini seçenlere göre politika üretti.

Bu nedenle yoksul zengin farkı açıldı. İşsizlik gibi sosyal sorunlar, toplumları karşıt kutuplara ayırdı.

Kapitalizm, sosyal paylaşım, ekonomi, küreselleşmenin getirdiği sorunlar çözülmeli. Yeni bir tartışma kültürüne lider olacağa benziyor. Çözüm önerilerini kitaplarında yazıyor.

Sözleri dinlenmeli, bilhassa politika bilimi okuyan üniversite öğrencileri, kitaplarını mutlaka okumalıdır.

 

Okuyarak kalın!

İlter Gözkaya-Holzhey           

eMail: [email protected]

 

Okumak için masamda bekleyen kitabı:

Sahra Wagenknecht, Reichtum ohne Gier, Campus Verlag, Frankfurt a.M./Newyork, 2016

ISBN: 978-3-593-50516-9

www.campus.de

 

Inal

    En az 10 karakter gerekli
    Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.