Çavuşoğlu: ‘‘Savaş Durmalı’’

Çavuşoğlu: ‘‘Savaş Durmalı’’

ABONE OL
21:56 - 16/03/2022 21:56
Çavuşoğlu: ‘‘Savaş Durmalı’’
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu Moskova’da Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov’la biraraya geldi. Çavuşoğlu, toplantı öncesinde Türkiye’nin Ukrayna krizinde başından beri net bir tutum sergilediğini, dengeli, objektif, haktan ve hukuktan yana olduğunu açıkça gösterdiğini kaydetti. Çavuşoğlu ‘‘Montrö Sözleşmesini de her zaman olduğu gibi yine tam olarak uygulayacağımızı açıkladık’’ dedi.

Lavrov ise Türkiye’nin Montrö Sözleşmesi konusundaki sorumlu tutumuna dikkat çekti.

Görüşmenin ardından düzenlenen basın toplantısında Çavuşoğlu, ‘‘Hepimizin amacı aynı; savaş durmalı, insanlar ölmemeli. İnsani trajedinin sona ermesi için hep birlikte çalışmaya devam etmemiz lazım’’ diye konuştu.

Türkiye’nin Ukrayna’da yürüttüğü tahliye operasyonuna değinen Çavuşoğlu, 15 bine yakın vatandaşın bir kısmının Rusya üzerinden Türkiye’ye getirildiğini söyleyerek Rusya’ya verdiği destekten dolayı teşekkür etti. Çavuşoğlu ‘‘Şu anda bizim önceliğimiz özellikle Mariupol’dan vatandaşlarımızın ve sivil insanların buradan güvenli bir şekilde çıkarılmasıdır’’ dedi.

Bunun için acilen insani ateşkese ihtiyaç olduğunu belirten Çavuşoğlu ‘‘Önce insani ateşkes sonra da kalıcı bir ateşkesin sağlanabilmesi için düşüncelerimizi samimi bir şekilde her iki tarafla da paylaşıyoruz. Amacımız bu yaşananlardan ders alıp bölgenin istikrarı ve barışı için hep birlikte tekrar çalışmaktır’’ dedi.

Türkiye’nin diplomasi çabalarını sürdüreceğine dikkat çeken Çavuşoğlu, bu süreçte Rusya’nın ve Ukrayna’nın Türkiye’ye olan güveninin önemine dikkat çekti.

Çavuşoğlu Ukrayna krizinin yanı sıra görüşmede Suriye’deki sürecin, Libya’daki gelişmelerin ve Güney Kafkasya’da istikrar çabalarının konuşulduğunu belirtti.

Ermenistan’la normalleşme sürecine de değinen Çavuşoğlu Ermenistan’la diyaloğun süreceğini söyleyerek bu konuda hem Rusya’nın hem de Azerbaycan’ın desteği olduğunu kaydetti.

Çavuşoğlu, ‘‘Hep birlikte önce şu ateşkesi bir sağlayalım, bir barış olsun ve tüm bölgemizin bir barış bölgesi olması için çabalarımızı sürdürelim’’ diye konuştu.

Çavuşoğlu, Putin ve Zelenski arasında olası bir görüşmeye istinaden, iş kalıcı bir ateşkes noktasına geldiğinde bu görüşmeye ev sahipliği yapmayı istediklerini belirtti. Lavrov da Putin ve Zelenski arasında yapılacak bir görüşmenin önünde engel olmadığını, ancak bunun yalnızca belli bir anlaşmaya nihai onayı vermek için yapılabileceğini kaydetti.

VOA tarafından geçilen Çavuşoğlu: ‘‘Savaş Durmalı’’ haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Çavuşoğlu: ‘‘Savaş Durmalı’’ haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Çavuşoğlu: ‘‘Savaş Durmalı’’ haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.