“Çavuşoğlu İsveç Dışişleri Bakanı’na Sesini Yükseltti”

“Çavuşoğlu İsveç Dışişleri Bakanı’na Sesini Yükseltti”

ABONE OL
15:05 - 19/05/2022 15:05
“Çavuşoğlu İsveç Dışişleri Bakanı’na Sesini Yükseltti”
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

 

Reuters haber ajansı, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun geçen haftasonu Almanya’da yapılan NATO Dışişleri Bakanları toplantısında “İsveç Dışişleri Bakanı Ann Linde’ye sesini yükselttiğini ve Linde’nin feminist politikasından rahatsız olduğunu söylediğini” bildirdi.

Ajansın yayınladığı haberde, “NATO Dışişleri Bakanlarının geçen haftasonu Almanya’nın başkenti Berlin’de yaptıkları ve İsveç ile Finlandiya Dışişleri Bakanlarının da katıldığı toplantıda, Türkiye’nin katılımcısı havayı kararttı” yorumu yapıldı.

Reuters’a konuşan bir NATO diplomatı Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu’nun toplantıda “kriz modunda” olduğunu söyledi.

Ajans, Çavuşoğlu’nun toplantıda sadece Türkiye’nin İsveç ve Finlandiya’nın NATO üyeliğini kabul etme şartlarını sıralamadığını, aynı zamanda İsveç Dışişleri Bakanı Ann Linde’ye sesini yükselttiğini aktardı. Bilgiyi üç NATO diplomatına dayandıran Reuters, diplomatların “bunun utanç verici bir diplomatik kırılma olduğunu” söylediğini bildirdi.

Bir başka NATO diplomatı ise, “Bizim için tarihi bir andı ama Çavuşoğlu Linde’nin ‘feminist politikasından’ rahatsız olduğunu ve bunun çok fazla dramatik olduğunu söyledi” dedi. Görüşme ortamının çok gergin olduğu ve katılımcıların gerginliği daha fazla arttırmamak için sessiz kalmayı tercih ettiği aktarıldı.

Konunun hassasiyeti nedeniyle isminin açıklanmaması şartıyla konuşan NATO diplomatı, “Türk meslektaşımızın gerçekten ne istediğini anlamaya çalışıyorduk. Utanç vericiydi” dedi.

Türk bir diplomat ise, Çavuşoğlu’nun Türkiye’nin tutumunu “saygılı bir şekilde özetlediğini” söyleyerek, “Finlandiya’dan gelen açıklamalar özenle hazırlanmışken, Linde’nin yorumları NATO üyelik hedefine yardımcı olmuyor” dedi.

Türkiye’nin, dün resmen NATO’ya başvuran İsveç ve Finlandiya’nın üyeliklerine ilişkin çekincesi bulunuyor.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan bu hafta yaptığı açıklamada, Finlandiya ve İsveç’in NATO üyeliğini kastederek, “Türkiye’ye yaptırım uygulayanların bu süreç içerisinde bir güvenlik örgütü olan NATO’ya girmelerine ‘evet’ demeyiz” demişti.

VOA tarafından geçilen “Çavuşoğlu İsveç Dışişleri Bakanı’na Sesini Yükseltti” haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. “Çavuşoğlu İsveç Dışişleri Bakanı’na Sesini Yükseltti” haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan “Çavuşoğlu İsveç Dışişleri Bakanı’na Sesini Yükseltti” haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.