Cari açığı yöresel ürün ihracatı azaltacak

Cari açığı yöresel ürün ihracatı azaltacak

ABONE OL
21:43 - 07/02/2021 21:43
Cari açığı yöresel ürün ihracatı azaltacak
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Türkiye’nin 37 milyar dolar olan cari açığının coğrafi işaret almış yöresel ürün ihracatı ile azaltılabileceği belirtildi.

Antalya Ticaret Borsası (ATB) ve Antalya Tarım ve Orman Müdürlüğü işbirliğiyle düzenlenen Gürsel Cingöz moderatörlüğünde “Sizin Oraların Nesi Meşhur?” programında Ankara’nın yöresel ve coğrafi işaretli ürünleri ele alındı.

Ankara Ticaret Odası Başkanı Gürsel Baran,  37 milyar dolar cari açığı olan Türkiye’nin bu açığı coğrafi işaretli yöresel ürünlerle azaltılabileceğini söyledi.

Ankara Ticaret Odası olarak yöresel ürünlerin ekonomiye kazandırılması için çalıştıklarını belirten Baran, bu çerçevede Coğrafi İşaretli Ürünler Zirvesi düzenlediklerini anımsattı. Ankara’nın 14 coğrafi işaretli ürünü olduğunu, 28 ürün için tescil başvurusunda bulunulduğunu ifade eden Baran, şunları kaydetti.

‘’Başkent’te coğrafi işaret alabilecek 720 yöresel ürün bulunuyor. “Bu ülkenin her yerinde inanılmaz bir zenginlik var. Bu zenginliği ülkenin menfaatlerine dönüştürmeliyiz. Başka ülkeler bunu yapıyor. Fransa’nın Comte Peyniri, İtalya’nın Parmesan peynirinin iki ülkeye katkısı 1.5 milyar Euro ve 50 bin kişiye istihdam sağlanıyor. AB‘de tescil almış 3 bin 732 ürün var, bunların AB ekonomisine katkısı 77 milyar Euro. Dünyada tescil almış 10 bin ürün var, bunların 200 milyar Euro karşılığı var. Türkiye’de ise coğrafi işaret alabilecek 2 bin 500 ürünümüz var. Ülkemize katkısı 20 milyar dolar olabilir. 37 milyar dolar cari açık verdiğimiz düşünüldüğünde, buradan gelecek 20 milyar dolar ekonomimize inanılmaz katkı sağlar. Tabi bunu değerlendirebilirsek…’’

Kırsalın nüfusunun artırılması gerektiğini anlatan Gürsel Baran, “Köyden kente göçü önlemeliyiz.Köyleri boşalttık, kimse kalmadı, şehirlerde ise işsizler ordusu oluştu. Tarımda kendi kendine yeten 7 ülkeden birisi iken tarımla ilgili şimdi sıkıntılar yaşıyoruz. Ülkemizin potansiyeli tarımın gelişimi için uygun” dedi.

YÖREX’İ AVRUPA’YA TAŞIMALIYIZ

TOBB Yönetim Kurulu Üyesi ve Ankara Ticaret Borsası Başkanı Faik Yavuz da, Ankara’nın önemli yöresel değerlere ev sahipliği yaptığını belirtti. Yöresel Ürünler Fuarı’nın yerel değerlerin farkındalığını artırdığına dikkat çeken Yavuz,  şunları kaydetti.

“ Yöresel ürünlerde farkındalık yaratan YÖREX Fuarını dünyaya açılmalı. 2020 yılında YÖREX’i yapamadık ama inşallah bu yıl yine Antalya’da bir araya geliriz. YÖREX Antalya ile kalmamalı, TOBB olarak YÖREX’e her türlü desteği veriyoruz. YÖREX mutlaka dünyaya açılmalı. YÖREX’i Avrupa’ya taşımalıyız.  Türkiye’nin hem kendi kendine yeter hale gelmesi hem de başta komşuları olmak üzere birçok ülkeyi doyurması gerekli. Bunun için Tarımı canlı tutmalıyız.”

Ankara Tarım ve Orman Müdürü Bülent Korkmaz ise Ankara’nın Konya’dan sonra tarım alanı büyüklüğünde ikinci il olduğunu, çok sayıda yöresel ürüne ev sahipliği yaptığını söyledi.

Ankara Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Zekai Efeoğlu da kırsal kalkınmanın önemli olduğunu, yöresel ürünlerin ekonomiye kazandırılmasının bunun için iyi bir fırsat olduğunu vurguladı.

Çubuk Belediye Başkanı Baki Demirbaş, Kalecik Belediye Başkanı Duhan Kalkan, Beypazarı Belediye Başkanı Tuncer Kaplan da bölgelerindeki Çubuk Turşusu,  Kalecik Karası Üzüm, Beypazarı Kurusu gibi coğrafi işaretli yöresel ürünlerini tanıttılar.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.