Çanakkale’de her adım tarih Arıburnu Yürüyüş Rotası

Çanakkale’de her adım tarih Arıburnu Yürüyüş Rotası

ABONE OL
12:07 - 16/03/2021 12:07
Çanakkale’de her adım tarih Arıburnu Yürüyüş Rotası
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanı İsmail KAŞDEMİR ve ekibinin çalışmaları turizme yeni bir değer ve zenginlik daha kazandırdı .

Çanakkake ve bölgesi Troya yılı kapsamında ülkemize kazandırılan  120 km.’lik Truva – Asos kültür rotasından sonra tarihi Gelibolu yarımadasında yeni yürüyüş yolu sizleri bekliyor.

Gelibolu Yarımadası, asker- lerimizin sarsılmadan ve en küçük bir fütur dahi göstermeden, fedakâr- lık ve yüksek bir inançla tüm cephe hatlarında ağırlıklı olarak tam 8 bu- çuk ay kıran kırana çarpıştıkları bir ölüm kalım savaşına sahne oldu.

1915’ten günümüze kalan ve dün- yanın en iyi korunmuş savaş alanın- da Anadolu’nun dört bir yanından gelen Türk askerlerinin büyük bir savunma ve varoluş mücadelesi ver- diği Çanakkale’de artık bu destanı adım adım gezerek yaşamak müm- kün.
Arıburnu muharebe alanında, ziyaretçilerin bölgede yaşananları daha çok içselleştirebilmelerini sağ- lamak ve muharebe alanlarını görü- nür kılmak için Alan Başkanlığı ta- rafından uzmanların da katılımıyla yürüyüş rotaları hazırlandı.
Çanakkale Cephesi’nde Türk ordusunun gerçekleştirdiği savun- manın tarihsel önemini yansıtması amacıyla “Atalarımızın karış karış savundukları toprakları adım adım yürümek” sloganıyla hazırlanan yürüyüş rotaları bir yandan savaş alanını gezdirirken bir yandan da belgelenmiş bilgiler ışığında fotoğ- raflar, harita ve krokiler içeren bilgilebilecek nitelikte.

Yürüyüş yolu, Şarapnel Vadisi’n- den Haintepe’ye, oradan Cesarette- pe-57. Alay’a, 57. Alay’dan da tek- rar başlangıç hattına yakın bir nokta olan Çakaldere Ağzı’na ulaşıyor.
Arıburnu Cephesi Yürüyüş Ro- tası’nın başlangıç noktası Küçük Arıburnu’nun doğusunda, yolun batı kenarındaki otoparkın hemen karşısında bulunan Şarapnel Vadisi Mezarlığı’na giden yolun giriş bö- lümü. Burada başlangıç noktasını işaret eden bir tabela var. Başlangıç noktasından itibaren yaklaşık 100 metrelik kısa bir yürüyüş sonrasında varılan küçük alanda yürüyüşçüleri

Arıburnu 57. Alay Yürüyüşü

Her yıl 25 Nisan’da icra edilen ‘57. Alay Yürüyüşü’ Çanakkale ruhunun canlı tutulmasını sağlıyor.

57. Alay Şehitliği

Her durağın yaşanmışlığı adında
saklı
Yürüyüş yolunun uzun etabının uğradığı durakların bazıları şunlar:

□ Büyükdere
□ Korku Deresi
□ Şarapnel Vadisi
□ Şarapnel Vadisi Mezarlığı
□ Maclagan Sırtı
□ ve yönlendirme tabelalarıyla ziya- retçilerin savaşın ruhunu yaşamala- rını sağlıyor.

Bununla birlikte yine bazı nokta- larda kara muharebelerinde görev yapmış, başarı sağlamış ya da şehit düşmüş önemli komutanlarımızın anılması için isimlerinin olduğu bilgi tabelaları var. Rota içerisinde belir- lenen kısa güzergâh ise ziyaretçilere alternatif olarak sunuluyor.

En fazla 15 kişilik gruplar halin- de yapılması planlanan yürüyüş et- kinliklerinin, alanda konaklamalı kültür turizminin gelişmesine katkı sağlaması hedeflerden bir diğeri. Çanakkale’nin sahip olduğu kültü- rel miras ve doğal güzellikler kapsa- mında, ziyaretçilere sunulacak seçe- nekleri çeşitlendirmek ve ziyaretçi gruplarının konaklama sürelerini arttırmak da mümkün olabilecek.

Her adımı tarih: Arıburnu Yürüyüş Rotası

Toplam parkur uzunluğu 7 km’yi bulan rota tarihin yanı sıra doğal ortamda bir gezi fırsatı da sunuyor. Aynı zamanda doğaya zarar ver- meden, tek bir beton dökmeden ve alanın doğal dokusuna uygun olarak yapılan Arıburnu Yürüyüş Rotası hem ulusal hem de uluslararası ben- zeri yürüyüş yollarına örnek gösteri-
bir tabela karşılıyor. Bu tabela üze-
rinde hem güzergâhın bütünü hem de güvenli ve keyifli bir yürüyüş için önemli bazı öneriler sıralanıyor.
Tabelanın olduğu noktadan ay- rılıp Şarapnel Vadisi Mezarlığı gi- rişindeki merdivenlere gelmeden hemen önce dar bir dere yatağının üzerinden geçiliyor. Bu dere yılın büyük bölümünde kuru. Kuru dere eski Türk haritalarının bazılarında ‘Büyükdere’ olarak geçse de ‘Kor- ku Deresi’ olarak biliniyor. Dere-
nin yatağını oluşturan ve içerilere doğru uzanan dar ve derin vadinin deniz kıyısına yakın giriş bölümüne Anzaklar ‘Şarapnel Vadisi’ adını vermiş. Bunun nedeni, 1915 yılın- daki muharebeler sırasında Kabate- pe’nin doğu yamacında mevzilenmiş Türk topçusunun bu bölgeye attığı top mermileri.

Arıburnu’ndaki Türk cephe hat- tının orta kısmında kalan Cesaret- tepe-Mehmet Çavuş Anıtı-Temsili
57. Piyade Alayı Şehitliği hattından ilerleyip Kanlısırt üzerinden Lone Pino-Çakaldere’ye varıyor. Bu böl- gedeki yabancı mezarlıkları da içe- risine alan rota aynı zamanda ziya- retçilerin hem Türk hem de Anzak tarafı hakkında detaylı bilgi sahibi olmalarını sağlıyor.
Arıburnu Cephesi Yürüyüş Gü- zergâhı, ‘Topçu Yolu’ olarak tanım- lanan yolun sahile ulaştığı Çakal- dere Ağzı bölümünde son buluyor. Toplam yürüyüş mesafesi yaklaşık 7 kilometre olan güzergâh, ziyaretçi- ler tarafından ortalama 6.5 – 7 saate yürünüyor.

□ Haintepe
□ Anzak Deresi
□ Plugge Platosu
□ Anzak Koyu
□ Ustura Ağzı
□ İhtiyat Deresi
□ Dinlenme Deresi
□ Arıburnu Yarları
□ Serçetepe
□ Walker Sırtı Mezarlığı
□ Yükseksırt Anzak Siperleri
□ Türk Noktası
□ Mehmet Çavuş Siperi
□ Cesarettepe
□ Mehmet Çavuş Anıtı
□ 19’uncu Tümen Şehitleri Anıtı
□ Bomba Sırtı
□ Türk Askerine Saygı Anıtı
□ Hamdi Onbaşı Siperi
□ Pope Tepesi Mezarlığı
□ Dinlenme Noktası
□ Kesikdere Şehitliği
□ 57’nci Piyade Alayı Şehitliği
□ Bomba Sırtı Türk Siperleri

Kaynak : Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanlığı

TOUREXPI tarafından geçilen Çanakkale’de her adım tarih Arıburnu Yürüyüş Rotası haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Çanakkale’de her adım tarih Arıburnu Yürüyüş Rotası haberi web sayfamıza otomatik olarak TOUREXPI sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Çanakkale’de her adım tarih Arıburnu Yürüyüş Rotası haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.