T.C. Berlin Büyükelçisi Ahmet Başar Şen, 6-10 Eylül 2024 tarihleri arasında düzenlenen IFA Berlin 2024 fuarına katılan Türk firmalarının temsilcilerine özel bir resepsiyon düzenledi. Almanya’nın başkenti Berlin’de gerçekleşen bu prestijli fuarda, 53 Türk firması teknoloji, elektronik ve beyaz eşya sektörlerinde ülkemizi başarıyla temsil ediyor.
Resepsiyona, Berlin Büyükelçiliği yetkililerinin yanı sıra T.C. Berlin Başkonsolosu İlker Okan Şanlı, Elçi Müsteşar Yankı Kocaefe, Müsteşar Aslı Şanlı, Berlin Ticaret Müşaviri Sefa Saral ve Berlin Basın Müşaviri Hasan Kocabıyık katıldı. Etkinlik, fuara katılan firmaların temsilcilerini ağırlamak ve Türk firmalarının uluslararası arenadaki başarılarını kutlamak amacıyla gerçekleştirildi.
Dünyanın en büyük elektronik ve beyaz eşya fuarlarından biri olan IFA Berlin, bu yıl 100. yılını kutlayarak kapılarını ziyaretçilere açtı. Almanya Başbakanı Olaf Scholz ve Berlin Eyalet Başbakanı Kai Wegner‘in katılımıyla açılan fuarda, sürdürülebilirlik, yapay zekâ ve dijital sağlık gibi konular ön plana çıktı. 50’yi aşkın ülkeden 1800’den fazla katılımcı firmayla düzenlenen fuara, bu yıl 182 binden fazla ziyaretçi bekleniyor.
Türkiye, bu prestijli fuarda güçlü bir varlık sergileyerek toplamda 53 firma ile yer aldı. 21’i milli katılım, 38’i bireysel katılım olmak üzere, Türkiye’yi uluslararası pazarda temsil eden firmalar, inovasyon ve teknolojiye dayalı ürünlerini sergiliyor. Elektrik ve Elektronik İhracatçıları Birliği, 400 metrekarelik bir alanda Türk firmalarını destekleyen bir stant açarak ülkemizin sektördeki gücünü ortaya koydu.
Büyükelçi Ahmet Başar Şen, Türk firmalarının başarısına dikkat çekerek, Türkiye’nin İFA Berlin gibi uluslararası etkinliklerdeki güçlü varlığının ülkemizin ekonomik ve ticari bağlarını güçlendirdiğini belirtti. Türkiye’nin Almanya ile olan güçlü ticari ilişkilerine vurgu yapan Şen, Almanya’nın Türkiye için en önemli ticaret ortaklarından biri olduğunu ifade etti.
Büyükelçi Şen, resepsiyonda yaptığı konuşmada şu sözlere yer verdi:
“Ülkemizin tüketici elektroniği sektöründe dünya çapında yükselen bir oyuncu olduğunu görmekten büyük mutluluk duyuyorum. Firmalarımızın her biri, Türkiye’nin küresel pazarlardaki başarısını pekiştiriyor. Almanya, Türkiye’nin ihracatında ilk sıralarda yer alıyor ve bu gibi etkinlikler, ülkeler arası ticari ilişkileri daha da güçlendiriyor.“
Resepsiyonda ayrıca, iş insanlarının Almanya ile olan vize sorunları da gündeme getirildi. Büyükelçi Şen, Alman makamları ile bu konuda yapılan görüşmelerde ilerleme kaydedildiğini ancak sorunların tam anlamıyla çözülmediğini belirterek, Türk firmalarının Avrupa pazarındaki konumlarını güçlendirmek için bu taleplerde ısrarcı olduklarını ifade etti.
Bu yılki İFA Berlin fuarında öne çıkan konular arasında yapay zekâ, bağlanabilirlik, sürdürülebilirlik ve dijital sağlık yer alıyor. Türkiye’den katılan firmalar, bu trendlerin ışığında geliştirdikleri yenilikçi ürünlerle fuarda büyük ilgi topladı. Türk markaları, küresel pazarda rekabet gücünü artırarak Türkiye’nin teknoloji ve elektronik sektörlerindeki prestijini daha da yukarı taşıdı.
Almanya, Türkiye’nin en önemli ticaret ortaklarından biri olarak dikkat çekiyor. Türkiye, Almanya’ya yaptığı ihracatta 14. sırada yer alırken, ithalatında ise 17. sırada bulunuyor. Bu güçlü ticari bağlar, İFA Berlin gibi büyük uluslararası fuarlarda daha da pekişiyor. Büyükelçi Şen, Türkiye’nin Almanya ile olan güçlü ekonomik ilişkilerinin önemine vurgu yaparak, Türk firmalarının Avrupa pazarında daha fazla yer bulmasının önemine dikkat çekti.
Büyükelçi Şen, konuşmasının sonunda Türkiye’nin turizmdeki başarısına da değinerek, ülkemizin İspanya ve İtalya gibi ülkeleri geride bırakarak turizmdeki rekabet gücünü kanıtladığını belirtti. Şen, Türkiye’nin turizmdeki bu başarısının ülke ekonomisine büyük katkılar sağladığını ve küresel pazardaki yerini güçlendirdiğini ifade etti.
Haber ve Fotoğraflar/Hüseyin İşlek
ALMANYA
11 saat önceGÜNCEL
12 saat önceEKONOMİ
13 saat önceASYA
13 saat önceABD
14 saat önceABD
16 saat önceABD
17 saat önce