Burkina Faso’da Darbe Sonrası Silah Sesleri  

Burkina Faso’da Darbe Sonrası Silah Sesleri  

ABONE OL
23:08 - 01/10/2022 23:08
Burkina Faso’da Darbe Sonrası Silah Sesleri  
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

 

Burkina Faso’da ordu yönetime el koydu. Ulusal televizyonda okunan bildiride, Cumhurbaşkanı Paul Henri Damiba’nın görevden alındığı, anayasanın askıya alındığı, hükümetin ve parlamentonun feshedildiği açıklandı.

Darbe sonrası kendisini Burkina Faso’nun yeni lideri ilan eden İbrahim Traore, bugün başkent Ouagadougou’da duyulan silah seslerinin, devrik Cumhurbaşkanı Paul-Henri Damiba tarafından düzenlenen bir karşı saldırının parçası olduğunu söyledi.

Dünkü darbeden bu yana ilk röportajında yerel radyo istasyonu Omega’ya konuşan Traore, “Bu sabah bir karşı saldırı başlattılar. Bazı özel kuvvetler gönderildi. Ayrıca hava üssü de manipüle edildi” dedi.

Bu, Batı Afrika ülkesinin bu yıl gördüğü ikinci darbe.

Ordu içindeki sürtüşmelerle ilgili haberler gelirken, 24 Ocak darbesinde Damiba’nın iktidarı ele geçirmesine yardım eden aynı grup subaylar tarafından görevlendirilen, kendini lider ilan eden Yüzbaşı İbrahim Traore’den herhangi bir yeni bir açıklama gelmedi.

Damiba hükümetinin sözcüsü Lionel Bilgo, yorum talebine yanıt olarak “Söyleyecek bir şeyim yok” dedi.

Başkentte çatışmalar sürüyor

Ouagadougou’daki bir yabancı güvenlik kaynağı, Damiba’ya bağlı güçlerin Traore’yi destekleyenlerle çatışması sonucunda şehrin çeşitli yerlerinde silah sesleri duyulduğunu bildirdi.

Başkentteki faaliyetler hakkında doğrudan yorum yapmayı reddeden Burkinabe ordusundan bir kaynak, orduda hala Damiba’ya sadık güçlerin darbe liderlerini geri adım atmaya zorladığını doğruladı.

Damiba’nın nerede olduğu bilinmiyor.

Ayaklanma, yardım gruplarına göre, yaygın bir İslamcı isyanın yetkililere olan inancı sarstığı ve yaklaşık 2 milyon insanı yerinden ettiği Burkina Faso’daki derin istikrarsızlığı yansıtıyor.

Traore, askeri kamp yakınında silah seslerinin ve başkanlık sarayı yakınında bir patlamanın duyulduğu ve devlet kanalının yayından çıktığı günün ardından dün televizyona çıktı.

Askerlerle çevrili bir şekilde, hükümetin feshedildiğini ve sınırların kapatıldığını ilan ederek, Damiba’nın görevden alınmasının nedeni olarak İslamcılar’la başa çıkmamasını gösterdi. Damiba da, aynı gerekçelerle eski Başkan Roch Kabore’u devirmişti.

Ouagadougou’da bugün erken saatlerde sakinlik hakimken, öğle saatlerinde silah sesleri ve ağır silahlı bir özel kuvvetler konvoyunun ortaya çıkması dükkanların kapanmasına ve bazı kişilerin sığınmak için kaçmasına neden oldu. İki silahlı helikopter başkanlık sarayının üzerinde çember çizdi.

Fransa Büyükelçiliği yaptığı açıklamada, “Ouagadougou’da durum gergin” diyerek vatandaşlarını uyardı.

Daha sonra, sosyal medyada Fransız ordusunun müdahalesiyle ilgili haberleri “kesinlikle reddeden” ayrı bir açıklama yayınladı.

Mali, Çad ve Gine’de de, 2020’den bu yana darbeler yaşandı.

Bu son olay, son on yılda demokratik ilerleme kaydeden bir bölgede askeri yönetime doğru bir geri dönüş korkularını arttırdı.

VOA tarafından geçilen Burkina Faso’da Darbe Sonrası Silah Sesleri   haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Burkina Faso’da Darbe Sonrası Silah Sesleri   haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Burkina Faso’da Darbe Sonrası Silah Sesleri   haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.