DOLAR

32,4822

-0.19%
EURO

34,9650

0.34%
ALTIN(gr)

2.436,52

0,57%
BİST 100

0,57%
Boğaziçi Mezunlarından Alternatif Mezunlar Günü 

Boğaziçi Mezunlarından Alternatif Mezunlar Günü 

ABONE OL
22:10 - 10/10/2022 22:10
Boğaziçi Mezunlarından Alternatif Mezunlar Günü 
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

 

Yaklaşık iki senedir özerk üniversite talebiyle “Kabul etmiyoruz vazgeçmiyoruz” eylemlerinin yapıldığı Boğaziçi Üniversitesi’nde okul yönetimi, her sene üniversitenin güney kampüsünde yapılan Mezunlar Günü’nün düzenlenmesine izin vermedi.

Mezunlar Günü kutlama başvurusu “okulda yapılan çalışmalar” nedeniyle engellenen Boğaziçi Üniversitesi Mezunlar Derneği (BÜMED) yönetim kurulu, mezunların okula alınacağı gün açılmak üzere bir asma kilit bıraktıktan sonra Instagram canlı yayınında kampüsü gezerek herhangi bir çalışma yapılmadığını mezunlara gösterdi.

BÜMED’in, rektörlüğün izin vermemesi nedeniyle Beşiktaş’taki Sanatçılar Parkı’nda düzenlediği alternatif mezunlar buluşmasına iki binden fazla mezun katıldı.

Hülya Cesur: “Dört başvurumuz çeşitli bahane ve gerekçelerle reddedildi”

Yönetim kurulu başkanı Hülya Cesur, 37 yıldır okula, öğrencilerine ve hocalarına destek veren BÜMED’in her yıl düzenlediği Mezunlar Günü’ne “çalışmalar sürüyor” gerekçesiyle izin vermeyen okul yönetiminin aynı alanda BİSAK (Boğaziçi Üniversitesi İslami Araştırmalar Kulübü)’ne Pazartesi günü etkinlik yapması için izin verildiğini söyledi.

VOA Türkçe’ye değerlendirmelerde bulunan Cesur, “Biz her sene olduğu gibi okula başvuruda bulunduk. Dört başvuru da çeşitli bahanelerle ertelendi ve reddedildi. Biz önce bahar aylarında başvurduk, cevap gelmedi. Ağustos’taki başvurumuz reddedildi. Daha sonra başvurduk, bir kelime düzeltmesi yapıldı, tekrar başvurduk başka birime yönlendirildi. En sonunda da red cevabı geldi. Tekrar başvurduk 5 Kasım ve 30 Ekim için iki alternatif tarih önerdik, umuyoruz ki olumlu şekilde dönülecektir” dedi.

İmamoğlu’ndan Boğaziçililer’e destek

Mezunlar buluşmasına sürpriz bir şekilde katılan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu da mezunlarla fotoğraflar çektirdi.

İmamoğlu’nun alandan ayrılırken, 22 Ağustos tarihinde rektörlük tarafından üç aylığına okuldan uzaklaştırılan Boğaziçi Üniversitesi Ekonomi Bölümü Başkanı Ünal Zenginobuz’a “İyi bakın kendinize hocam, moraliniz yüksek olsun” dediği duyuldu.

Prof. Zenginobuz: “Özgürlük peşinde olanlar nihayetinde kazanacaklardır”

1987 yılında bitirdiği Boğaziçi Ekonomi Bölümü’ne Pensilvanya Üniversitesi’nden doktorasını aldıktan sonra 1996 yılında akademisyen olarak geri dönen Profesör Zenginobuz, bugün 435’incisi yapılan Boğaziçi Nöbeti’nin hiçbir aşamasında vazgeçmeyi düşünmediğini söyledi.

VOA Türkçe’nin sorularını yanıtlayan Zenginobuz, “Boğaziçi herkesin kendi sesini bulduğu özgür bir ortamdır. Bilim yapılan, öğrencilerin hayata hazırlandığı bir vahadır. Bu devam edecek. Bunu ortadan kaldırmaya güçleri yetmeyecek. Mezunlarımızı burada bir arada görmek mutlu ediyor. Çok daha iyi bir üniversite olacağız, bundan hiç kuşkum yok. Bu zorluklar canlanmamıza fayda sağlamış oluyor. Hiçbir zaman umudumu yitirmedim. Haklıyız ve bu haklılıktan gelen güçle mücadele ediyoruz. Özgür olmak insanoğlu için çok önemli bir şey. Özgürlük peşinde olanlar da her zaman özgürlükleri yok etmeye çalışanlara karşı mücadele edecekler ve nihayetinde de kazanacaklardır. Tarih bize bunu gösteriyor. Hiçbir zaman tereddüdüm olmadı” dedi.

Doçent Kadirbeyoğlu: “Bu yıkımı durdurmak için uğraşıyoruz”

Mezunlar buluşmasında düzenlenen etkinlikte konuşan Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü’nden Zeynep Kadirbeyoğlu da, okuldaki baskı ile birlikte vasatlaşmanın da her geçen gün arttığını söyledi.

Mezunlara hitap eden Doçent Kadirbeyoğlu, “Ders verilmesi engellenen birçok part-time ve emekli hocamız oldu. Öğrenci kulüpleri kapatılıyor, sansürleniyor. Öğrencilere çok ciddi baskılar yapılıyor, daha önce hiçbir zaman karşılaşmadıkları şekilde disiplin soruşturmaları açılıyor. Bu yıkımı durdurmak için bizler ve sizler başından beri uğraşıyoruz. Akademik nöbetlerimiz var. Hukuk alanında ciddi mücadele veriyoruz. Temelde kabul etmiyoruz vazgeçmiyoruz ama bununla ilgili hasarlar devam ediyor. Öğrenciler nezdinde çok ciddi korku ve aslında disiplin süreciyle kontrol altına almaya çalışan yönetimin yaratığı bir korku var. Her türlü sorunu dayanışmayla çözmeye çalışıyoruz” dedi.

Danıştay Savcısı’ndan Boğaziçililer’i sevindiren karar

Bu arada Danıştay Savcısı, Boğaziçi Üniversiteli beş akademisyenin, 29 Aralık 2021 tarihli Cumhurbaşkanlığı kararıyla kurulan Boğaziçi Üniversitesi Veri Bilimi ve Yapay Zeka Enstitüsü’nün anayasaya aykırılığı ve iptali için Danıştay 8. Dairesi’ne açtığı davada, yazdığı değerlendirmede konunun Anayasa Mahkemesi’ne taşınması gerektiği yönünde görüş bildirdi.

Savcı, Eğitim-Sen’in Boğaziçi Üniversitesi Hukuk ve İletişim Fakültelerinin iptali için açtığı davada da aynı daireye benzer bir mütalaa vermişti.

Boğaziçi Üniversitesi’nde görev yapan akademisyenlerin önemli bir kısmı son bir yılda kurulan iletişim, hukuk ve yönetim bilimleri fakülteleri ile veri bilimi ve yapay zeka enstitüsünün prosedürlere uymadığı yönünde görüş bildirmişlerdi.

Avukat Kuyurtar: “Mahkeme bu açık hukuksuzluklara dur demeli”

Boğaziçi Üniversitesi öğretim üyeleri adına davayı açan Avukat Fırat Kuyurtar, bu mütalaanın iptal tezlerini doğruladığını ifade etti.

Kuyurtar, “Danıştay Savcılığı dosyaya sunduğu görüşte, dava dilekçemizdeki argümanları büyük ölçüde haklı buldu ve benzer gerekçelerle iptal kararı verilmesi gerektiğini ifade etti. Yasama faaliyeti ile kurulması gereken fakülte ve enstitü gibi birimler Cumhurbaşkanı tarafından kurulamaz deniyor ve buna imkân tanıdığı iddia edilen yasa maddesi Anayasa’ya ve Yükseköğretim Kanunu’na aykırı bulunuyor. Bu nedenle de Anayasa Mahkemesi’ne karışıklığa yol açan yasa maddesinin iptali için başvuruda bulunulması yönünde görüş bildiriliyor. Bu durumda gerek Anayasa gerekse Yükseköğretim Kanunu ilgili maddeleri uyarınca derhal iptal kararı verilebileceği için Anayasa Mahkemesi’ne başvurulması kanaatinde değilim ancak Savcı’nın Cumhurbaşkanı işlemlerinin Anayasa’ya aykırı olduğu iddiamızı teyit etmesi önemli. Her şey son derece açık ve net. Mahkeme hukuku uygulamalı ve bu açık hukuksuzluklara dur demeli” değerlendirmesinde bulundu.

VOA tarafından geçilen Boğaziçi Mezunlarından Alternatif Mezunlar Günü  haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Boğaziçi Mezunlarından Alternatif Mezunlar Günü  haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Boğaziçi Mezunlarından Alternatif Mezunlar Günü  haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.