BM’den ''Yanlış Bilgi Salgınına'' Karşı Bilimsel Veri Kampanyası

BM’den ''Yanlış Bilgi Salgınına'' Karşı Bilimsel Veri Kampanyası

ABONE OL
11:09 - 16/04/2020 11:09
BM’den ''Yanlış Bilgi Salgınına'' Karşı Bilimsel Veri Kampanyası
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, dünyanın Corona virüsüyle ilgili ”tehlikeli bir yanlış bilgilendirme salgınıyla” karşı karşıya olduğu uyarısında bulundu. Guterres, BM’nin internet üzerinden bu dezenformasyona karşı yoğun şekilde somut ve bilimsel veri paylaşacağı bir kampanya başlattığını açıkladı.

Corona virüsü salgınına ilişkin yanlış bilgilerin insanların hayatını tehlikeye attığını belirten Guterres, sağlık konusunda zararlı tavsiye, koca-karı ilacı, yalan yanlış bilgi ve komplo teorilerinin yayıldığı küresel bir ”yanlış bilgi salgını” olduğu uyarısını yaptı.

Görüntülü bir mesaj paylaşan Guterres, sosyal medya şirketlerini dezenformasyonla mücadele ve Corona virüsüne ilişkin nefret içeren zararlı iddiaların tespit edilerek ortadan kaldırılması konusunda daha fazla çaba göstermeye çağırdı. BM Genel Sekreteri, ”Nefret duygusu gittikçe yayılıyor ve bazı gruplar damgalanıyor. Karşılıklı saygı ve insan haklarının gözetilmesi bu krizde bizim pusulamız olmalı” dedi.

”İnsanlar güvenilir bilgi arayışı içinde, bilime ihtiyaç var”

BM Genel Sekreteri, bu dönemde insanların korku içinde olduğunu ve tavsiye arayışında kime kulak vermeleri gerektiğini bilmek istediklerini, bunun için de bilime ihtiyaç duyduklarını söyledi.

BM Genel Sekreter Sözcüsü Stephane Dujarric de doğru bilginin öneminin altını çizerek, bazı sosyal medya şirketlerinin dezenformasyonla mücadele kapsamında yanlış bilgi yayan hesapları askıya aldığını belirtti. İfade özgürlüğü ve yanlış bilgi arasındaki hassas dengeyi gözettiklerini kaydeden BM sözcüsü, ”Bu en özgür demokrasilerde bile her gün yaşanan bir denge bulma çabası. Bu konuda kararı verecek olan Genel Sekreter değil” ifadelerini kullandı.

Dujarric, ”Bilimsel veriye dayanan ve bizim virüsle mücadelemize yardımcı olacak bilgilerin paylaşılmasını sağlayacağız. Sosyal medya şirketleri ve haber kuruluşları bu tür kararları her zaman alıyor. Ancak virüsle mücadelede tehlikeli, yanlış bilgilerle mücadelede hepimizin elinden geleni yapması da önemli” dedi.

BM Genel Sekreteri, gazetecileri ve sosyal medya paylaşımlarında yer alan yanlış ve yanıltıcı haber yığınıyla mücadelede kapsamında veri kontrolu yapan kuruluşları övdü. Sorumlu, somut delile dayanan bir yönetişim ve liderlik zeminine oturan kurumlara ve bilime güvenilmesi çağrısında bulunan Guterres, ”Yalanları ve tüm saçmalıkları birlikte reddedelim. Sağduyu, somut verilerle Covid-19’u yenebilir, daha sağlıklı, adil bir dünya inşa edebilliriz” dedi.

VOA tarafından geçilen tüm haberlerde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Haberler web sayfamızda otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.