BM'den Türkiye Ürdün ve Arap Emirlikleri'ne Libya Suçlaması

BM'den Türkiye Ürdün ve Arap Emirlikleri'ne Libya Suçlaması

ABONE OL
12:16 - 08/11/2019 12:16
BM'den Türkiye Ürdün ve Arap Emirlikleri'ne Libya Suçlaması
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Fransız Haber Ajansı AFP, Birleşmiş Milletler uzmanlarının Libya’yla ilgili hazırladığı bir rapora yer verdi. Rapora göre Türkiye, Ürdün ve Birleşik Arap Emirlikleri, 2011 yılından bu yana Libya’ya yönelik silah ambargosunu düzenli olarak deliyorlar.

Haberde, Birleşmiş Milletler uzmanlarının bir yıl süren çalışmaları sonucu hazırlanan raporda, üç ülkenin zaman zaman saklamaya dahi gerek görmeksizin Libya’ya silah sevkiyatı yaptıkları ifade ediliyor.

Raporda Ürdün, Nisan ayında Libya’nın başkenti Trablus’ta denetimi ele geçirmek üzere harekete geçen muhalif General Halife Haftar’a bağlı güçlere, eğitim vermekle suçlanıyor.

Birleşik Arap Emirlikleri’nin de hava kuvvetleri vasıtasıyla Haftar’a bağlı güçlere destek verdiği ve hava saldırıları düzenlediği ifade ediliyor.

Birleşik Arap Emirlikleri’nin, 2 Temmuz’da Trablus’taki bir mülteci kampının havadan vurulması operasyonuna dahil olmuş olabileceği belirtiliyor. Bu saldırıda kampta en az 50 kişinin hayatını kaybettiği hatırlatılıyor.

Raporda bu saldırının doğrudan Birleşik Arap Emirlikleri Hava Kuvvetleri tarafından yapıldığı söylenmese de operasyonu gerçekleştiren uçakların, Amerika yapımı F-16’lar ve Fransız yapımı Mirage 2000-9s uçakları olduğu, bu uçakların da BAE’nin envanterinde bulunduğuna dikkat çekiliyor.

Türkiye’nin de açık bir biçimde destek verdiği Libya Başkanlık Konseyi Başkanı Fayez El Sarraj’a doğrudan askeri mühimmat, insansız hava araçları ve zırhlı araçlar gönderdiği belirtiliyor.

Libya Başkanlık Konseyi Başkanı Sarraj ve Cumhurbaşkanı Erdoğan Eylül ayında bir görüşme yapmışlardı.

BM uzmanlarının, Güvenlik Konseyi’ne 29 Ekim tarihinde sundukları raporda Libya’da tarafların dışarıdan teknik destek, savaşçı desteği ve silah yardımı aldıkları ifade ediliyor.

Rapora göre Libya’da hem Sarraj hem de Haftar’a bağlı güçlerin arasında Çad ve Sudan’dan gelmiş yabancı savaşçılar da yer alıyor. Ancak bu savaşçıların mevcut çatışmalar ve duruma etkisinin çok az olduğu belirtiliyor.

Güvenlik konseyine sunulan ve AFP Haber Ajansı tarafından haberleştirilen raporun 85 sayfa olduğu ve 300’den fazla fotoğraf, harita ve silahların gönderildiği gemilerin taşıma belgelerini içerdiği belirlitiliyor.

Libya’nın Birleşmiş Milletler Daimi Temsilcisi Ghassan Salame de daha önce yaptığı bir açıklamada, ülkede devam eden çatışmalarda insansız hava araçlarının çok yoğun biçimde kullanıldığını söylemiş ve bu konuda suçlamalarda bulunmuştu.

Bazı diplomatlar da raporda Rusya’nın Libya’daki varlığından bahsedilmemesine dikkat çekiyorlar. Amerika medyası daha önce Rus askerlerinin Haftar güçlerine destek vermek adına Libya’ya gönderildiğini iddia etmişti.

Amerika’nın Sesi tarafından geçilen tüm haberlerde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Haberler web sayfamızda otomatik olarak haber sitelerinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.