BM’den Kıbrıs’ta Çözüm İçin Yeni Adım

BM’den Kıbrıs’ta Çözüm İçin Yeni Adım

ABONE OL
10:31 - 29/01/2021 10:31
BM’den Kıbrıs’ta Çözüm İçin Yeni Adım
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres, Mart ayı başında tarafları önkoşulsuz bir araya getirmeyi düşündüğünü, beşli olarak geçekleştirmeyi planladığı toplantıya Kıbrıslı iki liderin yanı sıra garantör ülkeler Türkiye, İngiltere ve Yunanistan’ın da katılmasını istediğini kaydetti.

Genel Sekreter Guterres, 2021 yılının ilk basın toplantısında gazetecilerin Corona virüsü, İklim değişikliği, Libya, Filistin, Suriye, ABD – Çin ilişkileri ve Kıbrıs konularında sordukları soruları yanıtladı.

Guterres, bir gazetecinin Kıbrıs’ta çözüm için tarafları ne zaman bir araya getireceği ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’ın “Kendi devletimizin tanınmasını hak ettik” şeklindeki açıklamasıyla ilgili bir soruyu da yanıtladı.

“Mart ayında önkoşulsuz gayrı resmi bir toplantı planlıyorum “

Guterres, Kıbrıs konusunda planlanan toplantıda hiçbir önkoşul olmadan meselenin çözümü için tarafların konuyla ilgili geleceği nasıl gördüklerini dinleyip, tartışmak istediğini belirterek, “Yeni fikirlere açığım” dedi.

Guterres, konunun çözümünde Güvenlik Konseyi’nden müzakereler konusunda aldığı yetkinin iki toplumlu, iki kesimli bir çözümü öngördüğünü ancak bu durumun tarafların yeni görüşlerini sunması için bir engel olmadığını söyledi.

ABD ile Çin ilişkileri konusunda bir soruyu da yanıtlayan Guterres, “Umarım ABD ile Çin arasındaki ilişkilere bu yıl baştan başlanır” dedi. İki ülkenin bazı konularda görüş ayrılığı olduğunu, ancak iklim değişimi konusunda birlikte çalışmaları gerektiğini kabul ettiğini kaydeden Guterres, “Pekin, geleneksel ABD liderliğine karşı daha fazla küresel etki için baskı yapıyor. İki süper güç arasındaki gerilim, geçtiğimiz yıl Birleşmiş Milletler’de, eski ABD Başkanı Donald Trump’ın yönetimi altında, Corona virüsü salgını nedeniyle zirveye çıktı” dedi.

Guterres ayrıca, sosyal medya şirketlerinin gücü konusunda özellikle endişelendiğini ve Trump’ın Twitter’dan yasaklanması gibi kararların yasalara uygun olarak alınabilmesi için bir düzenleyici çerçeve oluşturulması gerektiğini söyledi.

VOA tarafından geçilen BM’den Kıbrıs’ta Çözüm İçin Yeni Adım haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. BM’den Kıbrıs’ta Çözüm İçin Yeni Adım haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan BM’den Kıbrıs’ta Çözüm İçin Yeni Adım haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.