BM’de Türk ve Suriyeli temsilciler arasında tartışma yaşandı

BM’de Türk ve Suriyeli temsilciler arasında tartışma yaşandı

ABONE OL
17:46 - 30/03/2021 17:46
BM’de Türk ve Suriyeli temsilciler arasında tartışma yaşandı
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

BMGK’da Suriye konulu oturumda konuşma yapan Türk temsilci Feridun Sinirlioğlu’na Suriye temsilcisi Beşar Caferi sert yanıt verdi. Caferi, Türkiye’nin harekât gerekçelerini ‘yalan’ diye nitelendirdi.

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nde (BMGK) Suriye’deki insani durum konulu oturumda Türkiye’nin Suriye’ye yönelik harekatı ve bölgedeki varlığıyla ilgili Türk ve Suriyeli temsilciler arasında sert tartışma yaşandı.

Deutsche Welle Türkçe’nin haberine göre, Türkiye’nin BM Daimi Temsilcisi Feridun Sinirlioğlu, Suriye’ye yönelik harekatın terör tehdidine karşı “sınırlı bir sınır ötesi terörle mücadele operasyonu” olduğunu ve Suriye’nin toprak bütünlüğü ile birliğini sağlamayı hedeflediğini öne sürdü. Harekâtın Suriye’de yerel nüfusu korumak ve Suriyeli mültecilerin gönüllü, güvenli ve onurlu dönüşünü sağlamaya uygun bir zemin yaratmak için düzenlendiğini iddia eden Sinirlioğlu, harekâtın durdurulmasına rağmen Türkiye’nin bölgede kalmış olabilecek terörist unsurlara karşı kendini savunma hakkını saklı tuttuğunu söyledi.

CAFERİ: TÜRKİYE’NİN BAHANELERİNİ REDDEDİYORUZ

Suriye’nin BM Daimi Temsilcisi Beşar Caferi ise Güvenlik Konseyi’nde yaptığı konuşmada “Suriye hükümetinin Türk saldırganlığını en şiddetli biçimde kınadığını ve Türk rejiminin eylemlerini meşru müdafaa ya da terörle mücadele bahanesiyle gerekçelendirme girişimlerini reddettiklerini” kaydetti.

Türkiye’yi uluslararası hukuk, BM Sözleşmesi ve BM kararlarını “alenen ihlal etmekle” suçlayan ve Türkiye’nin askeri operasyon için öne sürdüğü gerekçeleri “yalan” diye nitelendiren Caferi, “Türk saldırganlığı Suriye’nin işgaline, yüzlerce sivilin ölümüne ve yaralanmasına, kitlelerin yerinden olmasına yol açmıştır” diye konuştu.

BM verilerine göre harekât sırasında 80 bini çocuk olmak üzere yaklaşık 180 bin kişi evlerini terk etmek zorunda kaldı.

AVRUPALILAR ERDOĞAN’A SALDIRGANLIĞI İÇİN İHTİYAÇ DUYDUĞU TÜM GEREKÇELERİ VERDİ

BMGK’nın Avrupalı üyelerinin pek çoğunun Türkiye’nin askeri operasyonunu kınadığını, ancak mevcut durumun ortaya çıkmasında Avrupalıların bizzat sorumlu olduğu eleştirisinde bulunan Caferi, “Avrupalılar Erdoğan’a saldırganlığı için ihtiyaç duyduğu tüm gerekçeleri altın tepside sundular. Bu ülkeler, Suriye’nin kuzeydoğusundaki ayrılıkçı, gayri meşru milislere sponsorlukta hayati rol oynadı” diye konuştu.

RUSYA: SOÇİ MUTABAKATI ÖNEMLİ

Rusya’nın BM Daimi Temsilcisi Vasiliy Nebenzya ise Rusya ile Türkiye arasında 22 Ekim’de Soçi’de varılan mutabakat muhtırasının “Suriye’nin istikrara kavuşturulmasında kilit önem taşıdığını” belirterek “Suriye ve Kürtlere acil önemdeki konularda kapsamlı diyalog oluşturma arayışlarında yardıma devam edeceğiz” açıklamasını yaptı.

Nebenzya, 30 Ekim’de BM himayesinde Cenevre’de başlatılması planlanan Anayasa Komitesi çalışmalarına işaretle Suriye’nin müttefikleri Rusya ve İran ile Türkiye’nin, Suriye sorununa siyasi bir çözüm arayışında olduklarına da işaret etti. Rus temsilci, “Anayasa Komitesinin çalışmalarını desteklemeliyiz. Sahadaki gelişmeler, uzun süredir hayata geçmesi beklenen Komite’nin başlangıcını engellememelidir” dedi.

ABD: SİVİLLERİN HEDEF ALINDIĞI İDDİALARI TEYİT EDİLİRSE TÜRKİYE SAVAŞ SUÇU İŞLEMİŞ OLUR

BMGK’da söz alan ABD Daimi Temsilciliği yetkilisi Michael Barkin ise kalıcı ateşkese uyulacağı ve sivillerin korunacağı konusunda umutlu olduklarını belirterek Türkiye destekli muhalif güçlerin kasıtlı olarak sivilleri hedef aldığı yönündeki haberlerin teyit edilmesi durumunda “bu eylemlerin savaş suçu olarak değerlendirilebileceğini” söyledi.

TÜRKİYE: SAVAŞ SUÇLARINA ABD VE DİĞER ÜLKELERİN OPERASYONU DA DAHİL EDİLMELİ

BMGK’da konuşan Türkiye’nin BM Daimi Temsilcisi Feridun Sinirlioğlu, ABD Savunma Bakanı Mark Esper tarafından da dile getirilen bu yöndeki iddialara yanıt vererek, “Her türlü uluslararası hukuk ihlali soruşturulmalı ve failler sorumlu tutulmalı ve tabii ki buna Amerikalı ve diğer dostlarımızın düzenlediği operasyonlar da dahil edilmeli”‘ dedi.

 

 

soL haber portalı tarafından geçilen tüm haberlerde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Haberler web sayfamızda otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.