BM Güvenlik Konseyi’nde Tahıl Anlaşması Tartışıldı

BM Güvenlik Konseyi’nde Tahıl Anlaşması Tartışıldı

ABONE OL
17:05 - 18/03/2023 17:05
BM Güvenlik Konseyi’nde Tahıl Anlaşması Tartışıldı
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nde, Ukrayna Rusya Küresel gıda güvenliği için hayati öneme sahip tahıl ihracat anlaşmalarının uzatılması tartışıldı. Rusya’nın, Güvenlik Konseyi’nin Ukrayna oturumunda, Doneskt Temsilcisi Daria Morozova’ya söz verilmesi teklifi konsey üyeleri arasında tartışma yarattı.

5 üyeli konseyde Rusya’nın önerisi oylamaya sunuldu. Oylamada dört lehte, sekiz aleyhte ve üç çekimser oy kullanıldı. Morozova’ya söz verilme teklifi reddedildi.

BM’nin İnsani Yardımdan Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı Martin Griffths, Ukrayna’dan gıda malzemelerinin küresel pazarlara ulaşmasını sağlayan Karadeniz Tahıl Girişimi’nin sona ermesinin arifesinde konsey üyelerini bilgilendirdi.

Griffiths, “Bu anlaşmanın devam etmesi küresel gıda güvenliği için hayati önem taşıyor. Ukrayna’daki savaşa siyasi bir çözüm yolu bulmaya her zamankinden daha fazla ihtiyacımız var. Ukrayna halkı her şeyden önce barışı hak ediyor. Hepimiz gibi onlar da bu korkunç savaşın sayfasını çevirmeyi hak ediyor” dedi.

BM Genel Sekreter Yardımcısı Griffths, komşu ülkelerdeki 8 milyondan fazla mülteci de dahil olmak üzere Ukrayna’da her beş kişiden ikisinin hayatta kalmak için yardıma ihtiyacı olduğunu, yakınlarını kaybetmiş, evsiz ve yoksul ailelerin neden olduğu kayıplarla ilgili gerçekleri bir önceki toplantıda konsey üyeleriyle paylaştığını söyledi.

“Savaş salgın hastalıktan sersemlemiş dünyayı bir kez daha vurdu”

Griffths, savaşın COVID nedeniyle zaten sersemlemiş bir durumda olan dünyayı bir kez daha vurduğunu belirterek “Savaşın küresel gıda güvenliği üzerinde çok önemli etkileri oldu. Hepimizin bildiği gibi hem Rusya hem de Ukrayna, temel gıda maddelerinin önde gelen tedarikçileri. Buna ek olarak, Rusya aynı zamanda en büyük gübre ihracatçısı. Dünya Gıda Programı (WFP), her yıl buğdayın çoğunu Ukrayna’dan sağlıyor. 2020 yılının ikinci yarısında yaşanan kesintisiz artışların ardından Mart ayına gelindiğinde küresel gıda fiyatları rekor seviyelere ulaştı. Gübre fiyatı büyük ölçüde etkilendi ve 2019’dakinden 200 kat daha yüksek olmaya devam ediyor. Bu durumu tersine çevirmek uluslararası toplum için acil bir meseleydi. Karadeniz Girişimi, Rusya ve Birleşmiş Milletler arasında bu ikinci anlaşmada Rusya’nın gıda ve gübre ihracatının kolaylaştırılmasına ilişkin paralel mutabakata varıldı. Bu anlaşmaların imzalanması, daha geniş mücadelede kritik bir adımdı” dedi.

“Anlaşmaların sürmesi için gereken her şey yapılıyor”

Griffths, Ağustos ayından bu yana Dünya Gıda Programı, Afganistan, Etiyopya, Kenya, Somali ve Yemen’deki insani yardım operasyonlarını desteklemek için yarım milyon metrik tondan fazla buğday taşıdığını belirterek” Şu anda Genel Sekreterimizin liderliğindeki Birleşmiş Milletler, Karadeniz yeşili girişiminin devam edebilmesi için elinden gelen her şeyi yapıyor. Bu hafta tüm taraflarla yakın temasta bulunmaya devam ediyoruz” dedi

Griffths, engellerin aşılması için çabalarının hız kesmeden devam edeceğini, bu anlaşmaların her ikisinin de devam etmesi ve tam olarak uygulanması gerektiğini belirterek “Dünya istikrarsız bir küresel ekonomi ile karşı karşıya. Yoksulluk artıyor. İnsani ihtiyaçların toplamı, bu ihtiyaçları karşılamak için mevcut kaynakları çok gerisinde kaldı. Küresel olarak. 69 ülkede yaklaşık 347 milyon insanın insani yardıma ihtiyacı var. Bu ihtiyaçları karşılamak için bu yıl 54 milyar dolar gerekiyor ve bunu yapmazsak milyonlar acı çekecek” dedi.

VOA tarafından geçilen BM Güvenlik Konseyi’nde Tahıl Anlaşması Tartışıldı haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. BM Güvenlik Konseyi’nde Tahıl Anlaşması Tartışıldı haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan BM Güvenlik Konseyi’nde Tahıl Anlaşması Tartışıldı haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

    En az 10 karakter gerekli
    Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.