Blinken Ukrayna’ya destek için Brüksel’de NATO toplantısına katılacak

Blinken Ukrayna’ya destek için Brüksel’de NATO toplantısına katılacak

ABONE OL
22:52 - 27/11/2023 22:52
Blinken Ukrayna’ya destek için Brüksel’de NATO toplantısına katılacak
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken bugün, NATO dışişleri bakanlarının 27-29 Kasım tarihleri arasında biraraya geleceği Brüksel’e gidiyor.

Üst düzey bir ABD Dışişleri Bakanlığı yetkilisine göre Blinken görüşmelerde diğer NATO üyeleriyle birlikte, Rusya’nın saldırganlığına karşı mücadelesinde ittifakın Ukrayna’ya olan “sarsılmaz bağlılığını” yeniden gösterecek.

Blinken, 29 Kasım Çarşamba günü de NATO üyesi Kuzey Makedonya’ya gidecek ABD heyetine liderlik edecek. Heyet bu hafta içinde başkent Üsküp’te Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) dışişleri bakanları toplantısına katılacak.

ABD, 9-11 Temmuz 2024 tarihleri arasında Washington’da bir sonraki NATO zirvesine evsahipliği yapacak. Blinken, ittifakın gelecek yıl 75. yıldönümünü kutlayacağı Washington toplantısının önceliklerini mevkidaşlarıyla görüşecek.

NATO-Ukrayna Konseyi Dışişleri Bakanları

ABD Dışişleri Bakanı, Kiev’in NATO üyeliğini hedeflediği NATO-Ukrayna Konseyi’nin dışişleri bakanları düzeyindeki ilk toplantısına katılacak.

Dışişleri Bakanlığı’nın Avrupa ve Avrasya İşlerinden Sorumlu Müsteşar Yardımcısı Jim O’Brien, “Konsey, Ukrayna’nın NATO ile yakın ortaklığını destekliyor. Müttefikler, Rusya saldırgan savaşını durdurana kadar Ukrayna’nın kendini savunmasını desteklemeye devam edecek” dedi.

NATO-Ukrayna Konseyi ilk toplantısını, Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenski ve diğer üye hükümet başkanlarının da katılımıyla 12 Temmuz’da Vilnius’ta düzenlenen NATO Zirvesi’nde yapmıştı.

Konsey, Rusya’nın Ukrayna limanlarından tahıl ihracatını denetleyen anlaşmadan çekilmesinin ardından, Karadeniz güvenliğini görüşmek üzere Temmuz sonunda ikinci kez toplandı.

Üçüncü toplantı Ukrayna’ya yapılacak önemli yardımı görüşmek ve Ukrayna kuvvetlerinin NATO ile tam olarak birlikte çalışabilir olmasını sağlamak amacıyla, Ekim ayında yapıldı.

NATO-Ukrayna Konseyi, müttefikler ve Ukrayna’nın siyasi diyaloğu ilerletmek için eşit katılımcılar olarak yer aldığı ortak bir yapı.

Bu hafta yapılacak olan NATO Dışişleri Bakanları toplantısının oturumlarından biri Batı Balkanlar’da güvenlik ve demokrasi konularını ele alacak.

O’Brien, “Batı Balkanlar için istikrarlı ve müreffeh bir gelecek iyi yönetişim, hukukun üstünlüğü, çok etnikli demokrasi ve insan hakları ile temel özgürlüklere saygıya dayanmalı” dedi.

NATO yetkilileri de ittifakın Batı Balkanlar’da daha geniş çaplı istikrara katkıda bulunurken güvenli ve emniyetli bir ortamın sürdürülmesi konusundaki kararlılığını teyit etti.

Açıklama, Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenski’nin bu ay başında yaptığı ve Rusya’nın Balkanlar’ı istikrarsızlaştırmaya yönelik bir planı olduğuna dair bilgiler aktardığı uyarıya yanıt olarak geldi.

Batı Balkanlar turunun son durağı olan Kuzey Makedonya’nın Üsküp kentinde 21 Kasım’da bir konuşma yapan NATO Genel Sekreteri Stoltenberg, ittifakın Rusya’nın bölgedeki faaliyetlerini yakından izlediğini belirtti. Ancak şu anda bölgede herhangi bir NATO üyesine yönelik algılanan bir askeri tehdit olmadığını söyledi.

Kuzey Makedonya hükümeti, uçuş yasağını kısa süreliğine kaldıracağını ve Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov’u taşıyan uçağın AGİT bakanlar toplantısı için Üsküp’e inmesine izin vereceğini bildirmesinin ardından, Lavrov da bugün açıklama yaptı. Lavrov, Bulgaristan’ın da hava sahasını Rus heyetine açması halinde Kuzey Makedonya’daki AGİT dışişleri bakanları toplantısına katılacağını söyledi.

Kuzey Makedonya’nın Rusya’ya yönelik yaptırımları diğer tüm uçuşlar için yürürlükte kalmaya devam edecek.

Çoğu Avrupa ülkesi Şubat 2022’de Ukrayna’yı işgal etmesinin ardından Rusya’dan uçuşları yasaklamıştı.

O’Brien, AGİT bakanlar toplantısına katılması halinde Lavrov ile ABD heyeti arasında herhangi bir iletişim olup olmayacağı konusunda yorum yapmaktan kaçındı ancak telefon brifingi sırasında VOA’nın sorusuna, ABD Dışişleri Bakanı Blinken’ın AGİT’teki muhataplarıyla ABD’nin “Ukrayna’ya desteği” konusunda “iyi bir görüşme yapacağı” yanıtını verdi.

Reuters haber ajansından yararlanılmıştır.

VOA tarafından geçilen Blinken Ukrayna’ya destek için Brüksel’de NATO toplantısına katılacak haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Blinken Ukrayna’ya destek için Brüksel’de NATO toplantısına katılacak haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Blinken Ukrayna’ya destek için Brüksel’de NATO toplantısına katılacak haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.