„Biz harikayız, aç kasayı ver parayı”

„Biz harikayız, aç kasayı ver parayı”

ABONE OL
00:52 - 09/05/2021 00:52
„Biz harikayız, aç kasayı ver parayı”
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Nürnberg hastane çalışanları eşitsiz ücrete itiraz ettiler ,24 saatlik grev yaptılar. Birçok Türk çalışan maaşlarının yetmediğinden yakındı.

Klinikum Nürnberg Service GmbH (KNSG) çalışanları, daha fazla ücret talep etmek için 24 saat uyarı grevi yaptı.

Ver.di sendikası tarafından düzenlenen greve doktor ve hastabakıcılar hariç, ulaşım, mutfak, çamaşırhane, resepsiyon veya temizlik alanlarında görevli 300 KNSG çalışanı katıldı. Göstericiler ellerinde, “Biz ikinci sınıf çalışan değiliz! ve „Biz harikayız, aç kasayı ver parayı” pankartı taşırken, uyarı grevine bakılmaksızın hastaların bakımı güvence altına alındı.

Göstericiler, “Mevcut korona durumunda, klinikte grev olmasın isterdik. Ancak çalışanların yüzde 70’i kadın. Birçok işçi çocuk büyütüyor. Kiralar aşırı derecede arttığı için ek iş yapmak zorunda kalıyoruz. Kliniğe göre saat ücretimiz 11,15 avro. Toplu iş sözleşmesine göre ise saat ücretinin en az 13.16 Euro olması gerekir “dediler. Bavyera Milletvekili Arif Taşdelen’de bir konuşma yaparak grevcilere destek çıktı.

ÇALIŞAN TÜRKLER NE DEDİ

Greve katılanlardan Hüseyin Kandemir:

Temizlik personeli çalışanlarından 40-50 civarında işçi TVÖD  de görevli. Hepimiz aynı işi yapıyoruz, ancak bu meslektaşlarımız yaklaşık 2700 Euro maaş alıyorlar ve 13’üncü maaş ikramiyeleri  ve işyeri emeklilik hakları var. TVöD’ye bağlı olmayan A ücret grubunda çalışan bizler ayda yaklaşık 1300 Euro alıyoruz. Şimdi çocuklu bekar bir kadın düşünelim. Bu maaşla, kira, elektrik maliyetleri ve diğer birçok faturayı ödemesi gerekiyor. Çocuklarımızın geleceğini düşünmeliyiz. Örneğin ben emekli olduğumda yaklaşık 600 emekli aylığı alacağım bu adaletli değil.

Hülya Güner:

Ben 17 Nisan 2000 tarihinde ameliyathanede temizlik işine başladım. Aldığım maaş ancak kira ve elektrik ve telefona ancak yetiyor. Verdikleri maaş 1200 Euro nereye yetiştirebilirsin. Başkalarına Noel parası verilirken bize verilmedi.

İşçi Temsilcisi ve sözcüsü Tezel Can:

Biz, arkadaşlarımızın haklarını sonuna kadar savunmaya devam edeceğiz, er veya geç, bu hakkı almamız lazım. Sadaka gibi ücret, çalışanlarımıza yetmiyor. Adaletli ücret istiyoruz. 15 yıldır şirketteyim. TVöD tarafından istihdam edilecek biri, B grubundan ayda brüt 2810 € Ancak şu anda brüt 2012 € kazanıyorum. Bu yaklaşık 800 € ‘luk bir farktır. Tabii ki, genel toplu sözleşmenin içerdiği başka haklar da vardır, örneğin şirket emeklilik planları.  Şu anda buna sahip değiliz ve yaşlılıkta paranın yetmeyeceğinden çok endişeliyiz.

 

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.