Bilinçsiz sondaj su ve enerji kaybına yol açıyor

Bilinçsiz sondaj su ve enerji kaybına yol açıyor

ABONE OL
22:36 - 09/02/2021 22:36
Bilinçsiz sondaj su ve enerji kaybına yol açıyor
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Özellikle tarımsal sulama olmak üzere bilinçsiz açılan sondajların su ve enerji kaybına yol açtığı belirtildi.

Makina Mühendisleri Odası (MMO) Antalya Şube Başkanı Prof. Dr. İbrahim Atmaca, başta tarımsal sulamada kullanılan sondaj açmalarının kısıtlı miktardaki yer altı suyunun bilinçsiz kullanımının, su kıtlığı ve enerji israfına neden olabileceğini belirtti.

Su kaynaklarında oluşabilecek kıtlığın herkes için risk oluşturduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Atmaca, şöyle devam etti.

‘’Hızlı nüfus artışı ve şehirleşmenin yanı sıra, ihtiyaçları karşılamak üzere günden güne artan endüstriyel üretim, su kaynakları bazında riski artırırken, mevcut temiz kaynaklarda da kirlilik riski baş göstermektedir. Yaklaşık 1 yıldır içerisinde bulunduğumuz Covid 19 salgını da su tüketimini arttıran bir etken oldu.’’

Dünyanın yüzde 75’i suyla kaplı olsa da sadece yüzde 3’lük kısmının içme suyu ve tarımsal sulamada kullanıldığını ifade eden Prof. Dr. Atmaca, şunları kaydetti.

‘’Kısıtlı olan su kaynaklarını besleyen en önemli unsur yağıştır. Küresel iklim değişikliği birçok coğrafyada olduğu gibi ülkemizde de kuraklık ve su kıtlığı başta olmak üzere, biyolojik birçok olumsuz etkiye neden olmaktadır. Bu durum su ile ilgili bir takım acil önlemler almamız gerektiğini gösterirken, işin enerji boyutu da unutulmamalıdır. Enerji ithalatının da yüksek olduğu ülkemizde, birincil enerji arzının yalnızca yüzde 27,6’lık kısmını yerli üretimle karşılanıyor. Bu dikkatlerden kaçmamalıdır. Özellikle tarımsal sulamada sondaj ile gereğinden fazla su çekilmesi, aynı zamanda kuyu pompalarında gereksiz elektrik enerjisi kullanımına yol açıyor.’’

Tarımsal üretimde su kullanımına önlem alınmalı

Evsel su ihtiyacında tüketimin bir takım basit önlemlerle azaltılmasının mümkün olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. İbrahim Atmaca, en önemli önlemin ise tarımsal sulamada alınmasını istedi.

Türkiye’de suyun yüzde 70’i aşan oranlarda sulama amaçlı kullanıldığına dikkat çeken Atmaca, izinsiz sondajlara dikkat çekti.

Tarımsal sulamada kullanılan suyun bir kısmının kanallar, önemli bölümünün de yer altından yapılan sondaj ile karşılandığını kaydetti. Prof. Dr. Atmaca, şöyle devam etti.

‘’NASA’nın ülkemizin yeraltı sularını gösteren haritası, su riskini açıkça göstermektedir. Tarımsal sulamada sondaj ile yapılan yeraltı suyuna karşılık verimli sulama sistemleri tercih edilmeli. Yeraltı su kaynak kullanımı azaltılmalıdır. Yeraltından gereğinden fazla su çekilmesi su ve enerji kaybına yol açıyor. Kuyu pompaları ile yapılan su çekme işleminde, önemli miktarda elektrik enerjisi kullanılıyor. Küresel ısınmanın da yağışları azalttığı düşünüldüğünde, kesinlikle bilinçsiz sondaj yapılmamalı, izinsiz kuyu açımına asla izin verilmemeli. Açık kanallar kapalı hale getirilmelidir. Hatta kapalı kanallarla taşınan ve kullanılan su otomasyon ile bir merkezden denetimi sağlanmalı.’’

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.