DOLAR

32,5155

-0.08%
EURO

34,9615

0.32%
ALTIN(gr)

2.433,52

0,44%
BİST 100

9781.31

0,44%
Bilançolar yüksek kur nedeniyle bozulmaya başladı

Bilançolar yüksek kur nedeniyle bozulmaya başladı

ABONE OL
17:46 - 26/10/2020 17:46
Bilançolar yüksek kur nedeniyle bozulmaya başladı
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Sanayici bilançoların yüksek kur nedeniyle bozulmaya başladığı bu nedenle üreticinin düşük faizli ve uzun vadeli KGF kredileri ile desteklenmesini istiyor.

Antalya Organize Sanayi Bölgesi (AOSB) Yönetim Kurulu Başkanı Ali Bahar, döviz kurundaki artışın, ithal edilmek zorunda olunan hammadde ve ara ürünler nedeniyle ithalat girdilerini, dolayısıyla da üretim maliyetlerini her geçen gün artırdığını belirtti.

Artan maliyetler nedeniyle yerli firmaların uluslararası arenadaki rekabet gücünün her geçen gün azaldığını ifade eden Bahar,  şunları kaydetti.

‘’Ancak asıl tehlikenin bilançolar. Kurdaki fahiş artış bilançoları istikrarsızlaştırıyor. Firmalara rahat bir nefes aldıracak önlemlerin alınmaması halinde üreticiler, Kasım ayı itibariyle çok daha zor bir döneme girilebilecek. Bilançolar yükselen kur nedeniyle bozulmaya başladı. Üreticinin düşük faizli ve uzun vadeye yayılmış KGF kredileri ile desteklenmesi gerekiyor.’’

Kurdaki yükselişin frenlenmesi ve TL’ye olan güvenin tazelenmesi için uzun zamandır dile getirilen siyasal, sosyal ve ekonomik alandaki yapısal reformların hayata geçirilmesi, yatırım ortamının iyileştirilip yüksek katma değerli ihracatın ve döviz kazandırıcı faaliyetlerin desteklenmesi gerektiğine dikkat çeken Ali Bahar, şöyle devam etti.

‘’Siyasi ve diplomatik sakinlik kurdaki artışı dizginleyebilir. Bu süreçte alınabilecek en önemli finansal önlem ise Kredi Garanti Fonu (KGF) Destekli kredilerde yapılacak düzenlemedir. Hem daha önce kullanılmış hem de yeni verilecek olan KGF destekli kredilerin, aynı faiz oranı ve çok daha uzun vadeye yayılması ile kur artışından kaynaklı yükün bir nebze hafifletilmesi mümkün gözükmektedir. Bu tür bir düzenlemenin, pandeminin neden olduğu zararların bertarafında, firmalara zaman kazandıracağını ön görüyoruz.’’

Düzenlemenin yapılması halinde sanayicinin yüksek faiz ve kurdan etkilenmeden üretimine daha makul koşullar altında devam edebileceğini belirten Bahar, ‘’Mevcut şartlarda iyi durumda dediğimiz tarım gibi sektörlerde dahi karlılığın, yükselen dolar karşısında erimeye başladığını görüyoruz. Kurdaki bu artış, bilançolarda da istikrarsızlığa neden olmaktadır. Bilançoların düşük faizli, uzun vadeye yayılmış KGF kredileri ile desteklenmesi çok önemlidir. Böylece üretici borcunu çevirirken yüksek faiz ve kur artışından etkilenmeden, daha rüzgarsız bir limanda üretimini yapabilecektir’’ dedi.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.