Bielefeld`de Türkçe Dersi Yasaklanıyor

Bielefeld`de Türkçe Dersi Yasaklanıyor

ABONE OL
18:14 - 31/03/2023 18:14
Bielefeld`de Türkçe Dersi Yasaklanıyor
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Almanya’nın Bielefeld kentindeki değişik liselerde okuyan 45 Türk öğrenci, başvuru yaptıkları halde Türkçe dersine katılamıyor. Öğrenciler, Türkçe öğretmeni olmadığı gerekçesiyle İtalyanca ve İspanyolca derslerine yönlendirildi.

Veli Girişimi sözcüsü Necla Marangoz: “Sekiz aydır Türkçenin ders olarak okutulması, çocuklarımızın lise bitirme sınavlarında başarılı olmaları için uğraşıyoruz. Yetkililer soruna çözüm bulmak yerine bizi oyalıyorlar. Bu haksızlığa bir an önce son verilmelidir.”

Uzun yıllar boyunca Türkçe dersine katılan ve seviye testini başararak gittikleri liselerde Türkçe dersine katılmaya hak kazanan öğrencilere, “öğretmen yok” gerekçesiyle ders verilmemesi velilerin büyük tepkisine yol açtı.

Sene başından itibaren lise müdürleri, eğitim müdürlüğü, Detmold Valiliği ve Eyalet Okul ve Eğitim Bakanlığı yetkilileri ile görüşen veli ve öğrenciler bu konuda hiçbir gelişme olmadığını belirttiler.

FÖTEV-NRW Eşbaşkanı Dr. Aysun Aydemir, “Bakanlık yetkilileriyle defalarca yazıştık, görüştük. Herkes sorumluluğu birbirinin üzerine atıyor. Bu haksızlığın bir an önce giderilmesini istiyoruz. Öğrencilerimizin yanındayız.” dedi.

Konunun mağduru lise öğrencisi Eda Şeker şunları söyledi: “Bizler okulun ilk günü Türkçe dersine kayıt yaptırdık. Anadilimiz Türkçeye büyük önem veriyor, ailemiz ve akrabalarımızla sağlıklı bir iletişim kurmak, ülkemiz ile bağımızı sürdürmek istiyoruz. Lise 10. sınıftan itibaren Türkçe dersine katılarak lise bitirme sınavlarında (Abitur) iyi bir not almak istiyoruz. Bizi, “Türkçe öğretmeni yok” bahanesiyle İtalyanca ve İspanyolca dersine yönlendirdiler. Türkçe dersinde ısrarlıyız. Bu durumun bir an önce çözüme kavuşmasını bekliyoruz.”

Eyalet Eğitim Bakanlığına bir mektup yazan 10. Sınıf öğrencisi Ekin Toker ise şu görüşlere yer verdi: “Benim gittiğim okulda 5 öğrenciye İbranice dersi verilirken, -ki bu sayı şimdi iki öğrenciye düştü- 45 Türk öğrenciye öğretmen atamamamız büyük bir haksızlıktır. Sekiz aydır Türkçe öğretmeni atamanızı bekliyoruz. Sizin çocuklarınız Almanca dersinden mahrum kalsaydı ne hissederdiniz? Farklı kültürlerin yakınlaşması ve anlaşması için çok dilliliğin desteklenmesi gerekmez mi? Anadilimiz Türkçeyi lise bitirme dersi (Abiturfach) olarak seçmek bizim en doğal hakkımızdır.”

Veli temsilcileri Necla Marangoz, Leyla Çakmak, Arzu Yıldız Nermin Gündoğdu Toker, M. Haluk Veli Toker, “Çocuklarımızın haklı davasını savunacak, demokratik haklarımızı sonuna kadar kullanacağız.” dediler.

ha-ber.com/Bahattin Gemici/ BİELEFELD

Inal

    En az 10 karakter gerekli
    Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.
    Tüm Yorumlar (1)
    • Yunus Uslu

      Bu konuyu Egitim Musavirligi ile gorusup Turkce ders saatinde bir sinif verilirse gonullu ogretmenle – Uzakatan egitim olarak veya sinifta- dersinizi takib etme alternatifini gorustunuz mu? Turkiye’deki Ogretmen okullarindan yardim isteyebilirsiniz sanirim.
      Iyi sanslar, iyi dersler. Selamlarimla,

      Yanıtla
      +0
      -0