‘‘Biden-Putin Zirvesi Yakında Cenevre’de Olacak’’ 

‘‘Biden-Putin Zirvesi Yakında Cenevre’de Olacak’’ 

ABONE OL
23:27 - 24/05/2021 23:27
‘‘Biden-Putin Zirvesi Yakında Cenevre’de Olacak’’ 
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

 

İsviçre gazetesi Tages-Anzeiger, ABD Başkanı Joe Biden ve Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin arasında yapılması planlanan ilk zirvenin İsviçre’de olacağını öne sürdü.

Gazete ‘‘güvenilir kaynaklara’’ dayandırdığı haberinde bir ABD heyetinin zirveye hazırlık amacıyla Cenevre kentine gittiğini bildirdi. Twitter’da da Cenevre havaalanına Pazar günü ABD’ye ait alışılmışın dışında bir kargo uçağının indiği haberleri yayıldı.

Gazete zirvenin tarihinin ve düzenleneceği mekanın belirsizliğini koruduğunu, ancak zirvenin gelecek birkaç hafta içinde Cenevre’de yapılacağını bildirdi.

Konuyla ilgili Washington ya da Moskova’dan açıklama gelmedi.

ABD ve Rusya arasındaki ilişkiler son dönemde Rusya’nın Ukrayna sınırındaki askeri yapılanmasını arttırması ve hapisteki muhalif lider Alexey Navalny’ye karşı tutumu nedeniyle gergin.

Güvenlik heyetleri Cenevre’de buluştu

Öte yandan ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan ve Rus Güvenlik Konseyi Başkanı Nikolay Patruşev Cenevre’de Pazartesi günü bir araya geldi. Tass haber ajansı görüşmenin olası zirveye hazırlık amacı taşıyor olabileceğini belirtti.

Beyaz Saray’dan yapılan açıklamada görüşme doğrulandı ve ‘‘Buluşma ABD-Rusya arasında planlanan, tarihi ve yeri daha sonra açıklanacak zirvenin hazırlıkları açısından önemli bir adım’’ olduğu belirtildi.

Beyaz Saray, tarafların birçok alanda karşılıklı kabul edilebilir sonuçlara varabileceği konusunda güvenlerini ifade ettiklerini kaydetti.

Rus Kommersant gazetesi de geçen hafta Cenevre’nin olası bir zirve için en uygun nokta olduğunu yazmıştı.

Biden bu ayın başında Putin ile yakın zamanda görüşmeyi beklediğini belirtmişti.

Biden yönetimi Başkan’ın Haziran ayı ortasında İngiltere’de yapılacak G-7 zirvesi ve Brüksel’de NATO müttefikleriyle görüşmeler için Avrupa’yı ziyaret ettiği sırada üçüncü bir ülkede Putin’le bir zirve yapılmasını da istiyor.

Kremlin’in müttefiki Belarus’un Ryanair havayollarına ait Yunanistan-Litvanya seferini yapan bir uçağa savaş uçağıyla müdahale etmesi ve Ryanair uçağını Minsk’e inmeye zorlaması, burada muhalif bir gazetecinin gözaltına alınması Batı ve Rusya ilişkilerini etkileyen son olay oldu.

İsviçre Dışişleri Bakanlığı Tages-Anzeiger gazetesinin haberiyle ilgili henüz yorum yapmadı, ancak bakanlık sözcüsü İsviçre’nin ihtiyaç duyulması ve talep edilmesi durumunda olası bir zirveye mekan sağlamak için hazır olacağını belirtti.

İsviçre daha önce 1985’te dönemin ABD Başkanı Ronald Reagan ve Sovyet lider Mikhail Gorbaçov’un Cenevre’deki zirvesine ev sahipliği yapmış, bu zirve Soğuk Savaş’ın sona erdirilmesinde bir dönüm noktası olmuş, ardından İzlanda ve Washington’da başka zirveler yapılmıştı.

VOA tarafından geçilen ‘‘Biden-Putin Zirvesi Yakında Cenevre’de Olacak’’  haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. ‘‘Biden-Putin Zirvesi Yakında Cenevre’de Olacak’’  haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan ‘‘Biden-Putin Zirvesi Yakında Cenevre’de Olacak’’  haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.