Berlinli Şairler Aziz Nesin İlkokulu’nda buluştu

Berlinli Şairler Aziz Nesin İlkokulu’nda buluştu

ABONE OL
10:01 - 12/12/2023 10:01
Berlinli Şairler Aziz Nesin İlkokulu’nda buluştu
1

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Geçen yıl ikincisi iki şairle gerçekleştirilen ‘Bizden Size Şiirler’ günü bu yıl Berlinli 5 şair ile yine Aziz Nesin İlkokulu’nda gerçekleştirildi.

Programı düzenleyip, sunan Berlinli gazeteci-yazar Hülya Yazıcı’nın, organizasyonunu Berlin-Brandenburg Atatürkçü Düşünce Derneği Yönetim Kurulu Üyesi şair Ali Kemal Aksoy’un üstlendiği ‘Bizden Size Şiirler’ etkinliğine Semra Isparta (Gün Olur), Ali Kemal Aksoy (Sevgi Dolu Annem), İrfan Erden (İyi misin?), Yılgör Keskinoğlu (Hayal Kırıklığı) ve Nedime Akyürek (Babaannesinin Aşkı) şiirlerinin yanı sıra edebiyat dünyasında kazandırdıkları şiirlerinden seçtikleri birkaç tanesini konuklarıyla paylaştılar.

Hülya Yazıcı’nın “Müzikle harmanladığımız geleneksel şiir etkinliğine Hoşgeldiniz’ şeklinde konukları selâmlama konuşması ile başlayan şiir etkinliği yaklaşık 3 saat sürdü. Yazıcının daveti ile sahneye gelen ilk sanatçı Zülfü Livaneli’nin ‘Ey Özgürlük’ adlı eserini keman virtüözü değerli müzisyen Fahri Karaduman eşliğinde seslendiren Kenan Güzel oldu. Güzel’in seslendirdiği ikinci şarkı ise Halk müziğinin unutulmaz yorumcusu, besteci, bas bariton ve şair olan Ruhi Su’nun ünlü ezgisi ‘Hayali Gönlümde Yadigâr Kalan’ dı.
Seslendirdiği birbirinden güzel devrimci ve protest şarkıları ile Kenan Güzel’e etkinlik boyunca hem şiirlere hem de şarkılara kemanıyla eşlik eden Fahri Karaduman büyük alkış aldı.

Berlin’de şiir geceleri denince akla ilk gelen isim olan kısa bir süre kaybettiğimiz Almanya Türk Toplumu, göçmenlerin eşit hakları için yarım yüzyıldır mücadele veren hukukçu, siyaset bilimci, şair, eğitimci ve araştırmacı yazar kimliğiyle tanınan; Türk Veli Dernekleri Federasyonu (FöTED) ve Almanya Türk Öğretmen Dernekleri gibi; Almanya ve Berlin’de çok sayıda sivil toplum kuruluşu ve derneğin kurucusu ve öncülerinden olan; başkanlığını yapan Dr. Ertekin Özcan’ın ve yıl içinde aramızdan ayrılan tüm dostların da anıldığı etkinliğe daha sonra şiirlerle devam edildi.

Yazıcı’nın, İrfan Erdem’in ‘Merhaba’ adlı şiirini seslendirmesinden sonra, şiir şairinden de bir kez daha dinlendi. Programın ilerleyen bölümlerinde Semra Isparta, İrfan Erden, Yılgör Keskinoğlu ve Nedime Akyürek seslendirdikleri diğer şiirleriyle konuklardan büyük alkış aldılar.

‘Bizden Size Şiirler’ etkinliğinde şairler karşılıklı atışma şeklinde ikili şiirlerde seslendi ve kendi şiir kitaplarını imzaladılar. Sanatçı Kenan Güzel, hasta hasta sahne almasına rağmen protest şarkı ‘Çav Bella*’ ile bir Nazım Hikmet’in ünlü şiirinden Zülfü Livaneli’nin bestelediği ‘Karlı Kayın Ormanında’ adlı ezgileri ile pek beğenildi ve uzun süren alkış aldı.

*Çav Bella:
Dünyada popüler olmuş en bilinen özgün şarkılardan biri ‘Çav Bella’dır. ‘Çav Bella’ veya ‘Bella Ciao’ olarak bilinen şarkı Türkiye’de ‘Çav Bella’ olarak bilinmektedir. Türkiye’de ilk kez 1980 yılında Grup Yorum tarafından ‘Çav Bella’ şeklinde uyarlanmıştır. Çav Bella bir halk şarkısıdır. Bu şarkının yazarı tam olarak bilinmemektedir. 1 dakika 48 saniyeden oluşan bir şarkıdır. İtalyanca dilinde ‘elveda güzelim’ olarak da çevrilmiş bir şarkıdır. Çav Bella tarihte ilk kez 19. yüzyılın sonlarında ortaya çıkmıştır. Kısa süre içerisinde ünü dünyaya yayılmıştır. Protest halk şarkılarından olan Çav Bella özellikle sol görüşlü kişiler tarafından benimsenmiştir. Bu şarkının melodisi de ilk kez bir İtalyan halk sanatçısı tarafından 1962 yılında bestelenmiştir.

Çav Bella’nın Hikayesi
Bir zamanlar İtalya’nın kuzeyinde yer alan Po ovasında çalışan işçiler ve köylüler kötü ve ağır koşullar altına çalışmak zorunda kalıyormuş. Bundan dolayı şartları ise iyice kötüleşmeye başlamış. Köylüler kendi arasında ise bu şarkıyı bestelemişler. İsyankâr bir beste olarak bilinen ‘Çav Bella’ şarkısı ilk kez 19. yüzyılın sonlarında burada söylenmiştir. Söz yazarı ise anonim olarak bilinir. Kaynak: Berlin SES

ha-ber.com/Haber ve Fotoğraflar/ Hüseyin İşlek

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.